Ingehuurd als zzp’er: hoe zit het met letselschade?

4 januari 2023 08:55

Ingehuurd als zzp’er: hoe zit het met letselschade?

Het kan ons allemaal overkomen: er gebeurt iets tijdens het werk waardoor je letsel oploopt, met alle gevolgen van dien. Vooral wanneer je zelfstandig ondernemer bent is dat iets om je serieus zorgen over te maken. In veel gevallen kun je de letselschade niet op iemand verhalen. Maar hoe zit het precies als je ingehuurd wordt als zzp’er in je krijgt dán een ongeluk met letselschade?

Werknemer in loondienst

Letselschade is voor niemand fijn. Maar als werknemer in loondienst heb je wel een veel betere positie dan als zzp’er. Als jou iets overkomt onder werktijd en het is niet het gevolg van laakbaar gedrag van jouw kant, dan is het de verantwoordelijkheid van de werkgever. Die moet immers voor een veilige en gezonde werkomgeving zorgen. Krijg je een bedrijfsongeval, dan kun je in veel gevallen dus de schade te verhalen op je werkgever. Dat is geen prettig proces waarbij je het beste kunt laten bijstaan door een letselschade advocaat. Als je in je recht staat, kun je er maar beter wel achteraan gaan.

Ingehuurd als zzp’er

Als je als ondernemer een dienstverlenend beroep hebt gekozen, dan is het doorgaans zo dat je ingehuurd wordt. In veel gevallen zal het zo zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor een veilige werkplek en natuurlijk het veilig werken op zich. Maar dat is niet altijd zo. Als jij wordt ingehuurd door een bedrijf dat eigen werknemers heeft, en jij voert werk uit dat in principe ook door één van de eigen werknemers uitgevoerd had kunnen worden, dan heb je dezelfde rechten als die werknemers in de zin dat de werkgever dezelfde verplichtingen ten opzichte van jou heeft wat betreft het bieden van een veilige en gezonde werkplek. Mocht het je in zo'n geval overkomen dat je een ongeluk onder werktijd krijgt en het is niet het gevolg van onverantwoordelijk gedrag van jouw kant, dan kun je dus de letselschade verhalen op je opdrachtgever. Ook dan is het zeer verstandig om je te laten bijstaan door een letselschadeadvocaat die ervoor kan zorgen dat jij zoveel mogelijk uit de wind blijft en de maximale vergoeding krijgt.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat veilig werken altijd zeer hoog in het vaandel moet staan. Ook al kun je een vergoeding krijgen voor letselschade letsel, het kan wel je leven op een vervelende manier beïnvloeden. Stel je voor dat je het werk dat je graag doet niet meer kunt uitvoeren en de rest van je leven fysiek beperkt bent. Dan is geld een schrale troost. Blijf dus altijd voorzichtig!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.