Inclusie was een waardevol leerproces voor Gemeente Lingewaard

12 april 2022 14:13

Inclusie was een waardevol leerproces voor Gemeente Lingewaard

“Als organisatie moet je van tevoren goed nadenken over de mogelijkheden in het werk en de werkomgeving”

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 maakt Gemeente Lingewaard werk van inclusief beleid. Het proces was niet zonder hobbels. Maar het beleid is inmiddels zo succesvol, dat Lingewaard een voorbeeld is voor organisaties die ook aan de slag willen met inclusie. Strategisch HR-adviseur van Gemeente Lingewaard Emile van Nassau stond als Projectleider Diversiteit & Inclusie aan de wieg van dit beleid. We spraken met hem en met Joyce de Kleijn, ervaringsdeskundige, Consulent Sociaal Domein en ambassadeur Beschikb@@r, met Igor van der Valk, Gemeentesecretaris en Algemeen Directeur van Gemeente Lingewaard, en met Martijn van Kooij, Directeur en plaatsvervangend Gemeentesecretaris.

Aanleiding voor Gemeente Lingewaard om een diverser en inclusiever beleid te gaan voeren vormde de Participatiewet en de daarmee gepaard gaande Banenafspraak en Quotumwet. “Met de invoering van de Banenafspraak kregen we als gemeente de wettelijke taak om mensen uit het doelgroepenregister in dienst te nemen”, zegt Emile van Nassau. In het doelgroepenregister zijn alle mensen opgenomen die tot de doelgroep behoren in het kader van die wet. Mensen dus met afstand tot de arbeidsmarkt, die moeilijk aan een baan kunnen komen. “Ik heb ervaren hoe lastig het is om mensen uit deze doelgroep met een mbo+, hbo of wo-achtergrond te vinden. Daarbij speelden meerdere factoren een rol. Bijvoorbeeld onze wijze van de vraag uitzetten. Ook bleek dat kandidaten zelf zich onvoldoende vindbaar maakten.” De HR-professional, is altijd al geïnteresseerd geweest in de mogelijkheden van LinkedIn. “Ik vatte het idee op om op LinkedIn een community en een zoekterm te creëren waar vraag en aanbod van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt samen zou komen en waar vakprofessionals kennis kunnen delen. Die ideeën heb ik voorgelegd aan Aaltje Vincent, sollicitatie-expert, om de haalbaarheid te toetsen.” Het resulteerde zo’n twee jaar geleden in een community op LinkedIn onder de noemer Beschikb@@r en #beschikb@@r. “De twee apenstaartjes staan voor afstand tot de arbeidsmarkt.”

Aanvankelijke hobbels bij inclusie

Dat er bij Gemeente Lingewaard wat hobbels genomen moesten worden illustreert het proces van Joyce de Kleijn. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Als gevolg van jeugdreuma maakt zij gebruik van een rolstoel. “Ik werd door een recruiter benaderd voor een functie bij Lingewaard”, schetst ze. “Bij uitvraag van het team waar ik zou komen werken, bleek dat er op dat moment geen draagvlak was. Vervolgens kwam ik een paar maanden later een traineeship WMO-consulent tegen bij dezelfde detacheringsbureau. Ik voldeed aan alle voorwaarden begon hieraan, solliciteerde uiteindelijk na een maand theorie op een stageplek bij Gemeente Lingewaard. Ik heb toen moeten pitchen bij collega’s in drie gebiedsteams. Gelukkig wist ik alle persoonlijke vragen te beantwoorden en kon ik na een iets ander sollicitatieproces aan de slag in het sociale domein.

Na de stage werd ik aangenomen voor een eerste opdracht met een looptijd van een half jaar en met de intentie tot verlenging. Inmiddels werk ik nu bijna vier jaar in vaste dienst bij Lingewaard.” Volgens Emile van Nassau is het heel belangrijk om de context goed af te stemmen. “Als organisatie moet je van tevoren goed nadenken over de mogelijkheden in het werk en de werkomgeving. Bijvoorbeeld stel dat iemand een hulphond nodig heeft en een collega in het team heeft een allergie voor honden. Dat gaat niet goed natuurlijk.” Joyce de Kleijn is onder meer werkzaam als re-integratie- en WMO-consulent. Daarnaast is ze ambassadeur voor Beschikb@@r en verzorgt ze ook trainingen ‘profileren op LinkedIn’ aan werkzoekende met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Mensen doen ertoe

Het voorbeeld laat zien dat het belangrijk is om de hele organisatie mee te krijgen. “Wij hebben veel geleerd van deze casus”, stelt Martijn van Kooij. “We moeten het proces meer ruimte geven. We merkten dat het geen onwil was bij de collega’s. Als organisatie moeten we ons ervan bewust zijn dat iedereen er mee moet leren omgaan.” Igor van der Valk beaamt dat: “Iedereen moet mee kunnen doen. Dat is een morele verplichting, maar hoe doe je dat in de praktijk. Er bestond nogal wat koudwatervrees.

In een recente casus hebben we gezien dat er juist heel veel draagvlak is.” De morele verplichting is niet alleen van toepassing op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “We doen het ook voor de rest van de organisatie en het heeft een grote toegevoegde waarde.” Martijn van Kooij is het met hem eens en vindt dat inclusie ook de zittende werknemers helpt. “Iedereen leert op een bepaalde manier naar de arbeidsmarkt te kijken. We hebben allemaal beperkingen en mogelijkheden. Mensen, alle mensen doen ertoe bij Gemeente Lingewaard. Dat werkt heel verfrissend.” Bij Lingewaard is er duidelijk meer aandacht voor inclusie en diversiteit. “Iedereen moet zich welkom voelen en daar moet je aan de voorkant van een proces over nadenken. Want het is maatwerk. Je kunt wel het schaap met de vijf poten willen, maar misschien heb je veel meer aan twee schapen met drie poten en kun je onderzoeken of het mogelijk is om aan jobcarving te doen bijvoorbeeld”, verduidelijkt Emile van Nassau. Het opsplitsen van functies in deeltaken zou een ondernemer overigens ook om economische redenen kunnen doen.

Onbetaalbare spin-off

“We moeten samen zoeken naar de juiste oplossing en hoe we met wat extra begeleiding mensen een baan kunnen geven. Het is belangrijk dat ze voelen onderdeel te zijn van onze maatschappij”, vindt Martijn van Kooij. Joyce de Kleijn weet als geen ander hoe belangrijk het is om een baan te hebben. “Het voelt goed om een bijdrage te leveren. Niet alleen op mijn werk maar ook daarbuiten voel ik me volwaardig en zekerder”, geeft ze aan. “Daarom ben ik ambassadeur Beschikb@@r geworden. Ik wil mijn ervaring en zoektocht naar een baan graag delen met anderen. Want ik hoop daarmee dat het makkelijker wordt om inclusieve werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met elkaar in contact te brengen via LinkedIn.” Het kindje van Emile van Nassau en Joyce de Kleijn is met meer dan 2600 leden volwassen geworden en inmiddels uitgevlogen. De Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en JobOn rollen Beschikb@@r landelijk verder uit.

Emile van Nassau gaat zijn pijlen nu richten op een inclusief netwerk. “Kern van dit idee is het bieden van lokale ondersteuning aan inclusieve werkgevers en sociaal ondernemers, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan willen bieden. Dat doen we op drie manieren. HRM-studenten bieden concrete hulp bij inventarisatie en implementatie door intervisie van werkgevers in lokale leernetwerken, ondersteund door lectoraten. En door het leveren van praktisch en landelijk kennisaanbod vanuit de lectoraten. Door gebruik te maken van passende, praktische tools en interventies uit praktijkgericht onderzoek naar inclusie en lokale leernetwerkbijeenkomsten voeden en versterken we deze netwerken. In onze regio gaat Gemeente Lingewaard dit samen met de HAN trekken.” De vraag of deze netwerkactiviteiten van hem wel tot de kerntaken van de gemeente behoren, wordt eenvoudig gepareerd. “Inclusie is onderdeel van ons werkgeversmerk geworden en heeft een geweldig positieve impact op onze organisatie. Dat is onbetaalbaar. De investering is klein, maar de spin-off is enorm”, aldus Igor van der Valk. «

www.lingewaard.nl

Tekst: Dick Leseman // Fotografie: Kees Winkelman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.