In gesprek met durfinvesteerder Arnoud Kamerbeek

23 november 2023 11:44

In gesprek met durfinvesteerder Arnoud Kamerbeek

De loopbaan van Arnoud Kamerbeek laat zien dat je veel kunt verwezenlijken zolang je je doelen najaagt, toewijding en een gedegen inspanning levert. 

Hoe is jouw carrière begonnen?

Ik zou zeggen dat mijn reis startte in 1991 aan de TU Delft, waar ik de studie chemische technologie begon. Ik was altijd al gefascineerd door scheikunde en natuurkunde op de middelbare school, en ik wilde die interesse vertalen naar mijn vervolgopleiding.

Hoe is het daarna verder gegaan? 

Hoewel ik de studie inspirerend vond, wilde ik mijn loopbaan niet beperken tot een laboratoriumomgeving. Mijn eerste professionele jaren bracht ik door bij Shell in Oman, waar ik echt het avontuur vond dat ik zocht. Het was een mooie posting en ik was best wel jong, ik was toen 23 jaar. Het was een geweldige ervaring, gestationeerd in het meest zuidelijke olieveld van Oman, midden in de woestijn.

Hoe verliep de overgang van Oman naar INSEAD, waar je je MBA behaalde?

Na mijn tijd in Oman begon ik steeds meer te lezen over de ontwikkelingen in Silicon Valley. Dat vond ik reuze interessant. Daarom besloot ik een andere koers in te slaan en schreef ik me in bij INSEAD voor een MBA. Dit opende nieuwe deuren en leidde me uiteindelijk naar McKinsey. Ik had mij voorgenomen om hier twee jaar te gaan werken, maar dat werden ruim zes jaar. Eerst als Associate, en na enkele stappen als Associate Partner.

Na McKinsey stapte je over naar Nuon (nu Vattenfall). Wat motiveerde deze verandering en hoe heeft deze overstap je loopbaan beïnvloed?

In 2008, na de geboorte van mijn kinderen, zocht ik naar een betere work-life balance, en daarom ging ik naar Nuon. Dit was destijds een van mijn cliënten bij McKinsey. Op 34-jarige leeftijd werd ik divisiedirecteur van een van de grotere divisies. Dit was een belangrijke fase in mijn carrière.

Na je tijd bij Nuon/Vattenfall werd je CEO bij Delta. Hoe kijk je terug op deze periode?

Het waren uitdagende maar leerzame jaren. Bij Delta, na ruim zes jaar bij Nuon/Vattenfall, stond ik aan het roer van ingrijpende beslissingen, zoals het sluiten van een kolencentrale, de verkoop van afvalbedrijf Indaver, het veiligstellen van de Borssele kerncentrale en het afsplitsen van het netwerkbedrijf.

Na het ontbinden van Delta besloot je ondernemer te worden, wat resulteerde in de oprichting van Glass Frog Ventures. Wat inspireerde deze stap en hoe selecteer je bedrijven om in te investeren?

Het verlangen om ondernemer te worden was al enige tijd aanwezig en groeide steeds verder tijdens de latere fases van mijn corporate carrière. Samen met oud-collega Rolf Fouchier richtten wij een investeringsmaatschappij op, die later opging in Glass Frog Ventures. De eerste investering, Supersola, bleek een succes. Inmiddels zijn we met vier partners en hebben we geïnvesteerd in 9 ondernemingen. Bij investeringen kijk ik sterk naar het team. Het idee is zelden meteen perfect, dus ik geloof in het samen schaven aan het concept en de uitwerking daarvan.

Wat is jouw investeringsfilosofie en waar voeg je waarde toe als durfinvesteerder?

Mijn toegevoegde waarde ligt in het samen met de founders en mijn partners werken aan het aanscherpen van het idee en het uitbouwen en commercieel maken daarvan. Het is belangrijk dat het team een beetje complementair is. Bijvoorbeeld één regelaar, één technisch specialist en één iemand die commercieel ingesteld is. Het gaat vooral om complementariteit van skillsets. Dat is een beetje klassiek, maar ik geloof daar wel echt in.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.