“Ieder jaar wekken we meer schone energie op."

12 april 2019 09:50

“Ieder jaar wekken we meer schone energie op."

Het aantal initiatieven met betrekking tot duurzame energie in Amsterdam is het afgelopen jaar flink gegroeid en de verwachting is dat die snel blijven toenemen. Platform 02025 Amsterdam koploper schone energie hield vanmorgen de jaarlijkse bijeenkomst waarbij de staat van de hoofdstedelijke energietransitie onder de loep werd genomen. Wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck liet weten hoopvol gestemd te zijn ten overstaan van zoveel enthousiaste mensen: “Als ik jullie zie, ben ik hoopvol dat we onze doelstellingen gaan halen.”

In een bomvolle zaal in Old School in Amsterdam-Zuid kwamen vanmorgen de hoofdrolspelers uit de Amsterdamse energietransitie bijeen. Zij vertelden over hun resultaten tot nog toe en hun plannen voor de toekomst. Ieder jaar wordt meer en meer duurzame energie opgewekt.  Zo gaan Energiecoöperaties Ecostroom en Zuiderlicht op vele daken van de gemeente zonnepanelen leggen. NDSM Energie is bezig met windturbines en in Amsterdam-West wordt Westerlicht ieder moment opgericht. In de Pijp wordt binnenkort coöperatie PRET gestart.

Opvallend is dat Amsterdam nu ook een coöperatie heeft op het gebied van de warmte. Tot nog toe werd er vooral elektriciteit opgewekt. In Watergraafsmeer is MeerEnergie ontstaan die restwarmte van een datacentrale op Science Park naar huishoudens wil brengen.

Naast energiecoöperaties telt Amsterdam ook vele energie-initiatieven, zoals Groengas Gaasperdam dat groen gas gaat maken uit het riool. Initiatiefnemer Anne Stijkel: “Onder het mom schijt je rijk, willen we 13.000 woningen op eigen groengas overbrengen. Wat we achterlaten in het toilet is van bewoners zelf en is een grondstof voor het maken van groen gas. In Zuid-Oost willen we de energietransitie hand-in-hand laten gaan met meer eigenaarschap en inspraak van bewoners.”

In Amsterdam wordt momenteel gewerkt aan een klimaatakkoord dat op 20 juni feestelijk wordt gelanceerd. De inbreng van de energiecoöperaties en energie-initiatieven wordt daarin meegenomen. De gemeente is momenteel in iedere stadsdeel bezig deze inbreng in kaart te brengen. Opvallend aan de verbindende ochtend was dat de overgang naar schone energie eenvoudiger wordt als hij klein gemaakt wordt per gebied. Zodra wordt ingezoomd op straten, blokken, buurten en gebouwen wordt de energietransitie realistisch.

Stichting !Woon houdt zich ondertussen bezig met energie besparen en heeft al bijna 2000 Amsterdammers van een persoonlijk besparingsadvies voorzien. De combinatie van besparen en schone opwek leiden uiteindelijk tot een energieneutraal Amsterdam.

[caption id="attachment_47071" align="alignnone" width="423"] (Amsterdammers en de gemeente Amsterdam werken samen aan een klimaatakkoord dat 20 juni gelanceerd wordt)[/caption]

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.