Hybride werken populair op arbeidsmarkt
1 juni 2022 09:30
Nog nooit was het zo lastig om mensen te vinden. Een aantrekkelijke werkgever zijn is dan ook essentieel. Hybride werken kan de sleutel zijn voor het vinden én binden van medewerkers.
De cijfers van het CBS liegen er niet om. In het eerste kwartaal waren er 133 openstaande vacatures voor iedere 100 werklozen. Nog niet eerder was de arbeidsmarkt zo krap en alle sectoren hebben er last van. Natuurlijk kun je als werkgever veel energie (en geld) steken in de werving van nieuwe mensen, maar je kunt ook kijken naar de werkwijze die je biedt. Een ding hebben werknemers namelijk geleerd in de coronatijd: thuiswerken werkt. Bijna iedereen die vanuit huis heeft gewerkt, wil dat blijven doen – en niet af en toe een dagje, maar ongeveer de helft van de werktijd. Hybride werken biedt flexibiliteit en zeggenschap om te werken waar en wanneer dat effectief is. Voor veel medewerkers zijn dat heel belangrijke drijfveren bij de selectie van een (nieuwe) werkgever.
Veel organisaties zijn al aan de slag, maar bij meer dan de helft is nog niet duidelijk welke rol hybride gaat spelen in de toekomst van (samen)werken. Bovendien maken heel veel medewerkers zich zorgen over de praktijk. Ontstaat er toch niet weer druk om veel op kantoor te zijn? Alle reden dus om als organisatie niet alleen helder op papier te zetten wat hybride werken voor je betekent en hoe het eruit ziet, maar vooral ook om te zorgen dat het van papier komt en onderdeel wordt van je manier van werken en samenwerken.
Gelukkig hoef je daar niet zelf het wiel voor uit te vinden. Goedopweg* heeft een prachtig aanbod voor bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht. We helpen je graag kosteloos op weg bij het bepalen van het waarom, wat en hoe van hybride werken. En hoe dit op een goede manier aan te pakken.
Daarbij zijn drie stappen belangrijk:
- een gezamenlijk beeld van hybride creëren met uitgangspunten en spelregels,
- een compact actieplan voor randvoorwaarden vanuit HR/arbo, ICT en facilitair en
- praktische ondersteuning om hybride werken tot leven te brengen.
Wij springen in waar nodig. Zo ondersteunen we teams bij het voeren van gesprekken over beschikbaarheid, bereikbaarheid en verbinding. Of we helpen managementteams om de belangen van klanten, organisatie, teams en individuen in beeld te brengen en de juiste keuzes te maken. Verschillende grote en kleine werkgevers hebben gebruikt gemaakt van dit kosteloze traject. En met succes! Het ondersteuningstraject is eigenlijk hetzelfde als hybride werken: het is altijd maatwerk. Meer weten of direct een afspraak plannen? Ga naar onze website.
*In Goedopweg werken de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.