HR-Administratie uitbesteden, een slimme keuze voor alle ondernemers

2 augustus 2024 11:37

HR-Administratie uitbesteden, een slimme keuze voor alle ondernemers

Zoals elke gedreven ondernemer weet jij dat een dag maar uit 24 uren bestaat. Maar je beseft ook dat een goede HR-administratie van essentieel belang is voor het functioneren van je onderneming. Helaas beschikken kmo’s niet altijd over voldoende budget om een uitgebreide HR-afdeling op te richten en extra personeel aan te nemen. Enter de sociale bureaus. Zij nemen de taken en verplichtingen rond Human Resources (HR) op zich en laten een groot deel van die extra personeelskosten achterwege. Als ondernemer betaal je niet voor een volledig personeelslid, je betaalt enkel voor de specifieke diensten van een HR-expert.

De werking van een sociaal bureau kennen

Een sociaal bureau verleent efficiënte en nauwkeurige administratieve ondersteuning aan ondernemers en hun bedrijf. Het team bestaat meestal uit verschillende medewerkers met elk een eigen expertise binnen HR. Zo kunnen kmo’s terecht op één plaats voor al hun vragen rond personeelsadministratie. Lees hieronder waarin een sociaal bureau zijn klanten ondersteunt.

Administratieve ondersteuning

Een sociaal bureau helpt met het opstellen en beheren van arbeidscontracten. Ze zorgen ervoor dat werknemers onder het juiste statuut tewerkgesteld zijn en bepalen mee welke arbeidsvoorwaarden van tel zijn. Ook zorgen ze, op basis van input van de klant, voor een correcte loonberekening inclusief bijhorende loonfiches. Tevreden personeelsleden vormen immers dé sleutel tot een positieve werkomgeving.

Vragen personeelsleden vakantie aan? Of vallen ze tijdelijk of langdurig uit wegens ziekte? Dan geeft een sociaal bureau deskundig advies over verlofadministratie en ziektedossiers. Bovendien vermijden ondernemers laattijdige aangiftes bij sociale zekerheidsinstanties door de opvolging van de HR-experten. En vergeet chaos of kopzorgen bij een inspectie of controle: een sociaal bureau garandeert een duidelijk overzicht in alle belangrijke documenten.

Juridisch advies

Een HR-kantoor is op de hoogte van alle arbeidswetten en -reglementen. Zij staan ondernemers bij om juridische problemen op te lossen en om eventuele boetes te vermijden.

Tijd- en kostenbesparing

Door personeelsadministratie uit handen te geven, winnen ondernemers tijd om zich te focussen op de belangrijkste zaak in hun bedrijf: het runnen ervan. Ze profiteren niet alleen van gewonnen tijd, maar ook van extra budget. Beroep doen op een sociaal bureau kost een pak minder dan het inhuren van een HR-personeelslid of -team.

Het belang van een correcte personeelsadministratie

Bij ondernemen komt heel wat kijken. Zaakvoerders vormen niet alleen de spil waarrond alles draait, ze zijn ook verantwoordelijk voor een positieve werksfeer en -omgeving. Een degelijke en vooral correcte personeelsadministratie komt de tevredenheid van werknemers ten goede en leidt automatisch tot een verhoogde productiviteit. Want niets zo vervelend als een baas die zijn personeel niet of laattijdig uitbetaalt. Of een werkgever die vergeet hoeveel verlofdagen zijn medewerkers nog tegoed hebben.

Een sociaal bureau fungeert als de goede vriend die meekijkt over de schouder van een zelfstandige. Een buddy die hij al zijn persoonlijke informatie toevertrouwt. Iemand die alles in de gaten houdt waar een ondernemer geen tijd of energie voor heeft. En vooral een partner die kmo’s inschakelen wanneer ze niet beschikken over voldoende kennis om iets vlekkeloos af te handelen.

Schakel een sociaal bureau in

Om een samenwerking aan te gaan met een sociaal bureau, analyseer je als ondernemer eerst zelf waar jouw noden en wensen liggen. Zo weet je exact hoe hun team jouw bedrijf het best ondersteunt. Na jouw behoefteanalyse zoek je een geschikt bureau en vraag je een offerte aan. De meeste sociale bureaus werken op maat van de klant en op basis van een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding. Deze kosten zijn afhankelijk van het aantal werknemers van een onderneming en eventuele specifieke diensten.

Hoewel er wel wat kosten verbonden zijn aan de samenwerking met een sociaal bureau, renderen deze sowieso op lange termijn. Werkgevers besparen tijd, vermijden fouten in hun personeelsadministratie en verhogen de tevredenheid van hun personeelsleden. Bovendien lopen ze geen risico op juridische problemen.

Laat je ondersteunen door de expertise van een sociaal bureau

Een ondernemer houdt zich het liefst bezig met de groei van zijn bedrijf. En liever niet met de hele administratieve rompslomp die ondernemen met zich meebrengt. Vaak beschikken eigenaars van kmo’s niet over voldoende budget om extra teamleden aan te werven die enkel instaan voor de personeelsadministratie van hun bedrijf. Net daarom doen ze best beroep op de expertise van een sociaal bureau.

Een HR-bureau beperkt de kosten voor een ondernemer en garandeert tegelijk een correcte en efficiënte oplossing voor de volledige personeelsadministratie. Het enige wat een werkgever hoeft te doen, is bepalen waarin het sociaal bureau hem ondersteunt. En het team van experten betalen, uiteraard.

Twijfel als zelfstandige dus niet langer over het belang en gemak van een sociaal bureau. De investering ervan rendeert altijd op lange termijn: als ondernemer verlies je geen kostbare tijd, maakt geen dure fouten en slaapt weer op zijn beide oren.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.