Hotel Haarhuis is eerste 5-sterren hotel in Gelderland

6 april 2023 13:24

Hotel Haarhuis is eerste 5-sterren hotel in Gelderland

“Het hotel heeft een rijke nalatenschap die we heel graag in ere willen houden”

Het is gelukt: Haarhuis heeft als eerste hotel van Gelderland de vijfde ster verdiend. Geen eenvoudige opdracht, want een hotel moet aan nogal wat voorwaarden voldoen. Niet alleen in de kwaliteit van de kamers en de bedden, maar ook op het gebied van services en kwaliteit van het management voldoet Hotel Haarhuis inmiddels aan de gestelde eisen van de Hotel Stars Union. We spraken met hoteldirecteur Wouter Dekker.

Personeel en staf is vol trots over het bereikte resultaat na de ingrijpende renovatie. “En daar zit ook onze kracht,” zegt de directeur van het hotel. “De transitie van Hotel Haarhuis naar het bijzondere hotel dat het nu geworden is, is een absolute teamprestatie.” Kort na het 100-jarig jubileum van de ‘grande dame van Arnhem’ nam de EHM Group het hotel over en startte een grootschalige verbouwing en conceptuele vernieuwing.

Erfgoed bewaard in aansprekend ontwerp

In verschillende fases tijdens de Covid crisis is de grandeur van het oorspronkelijke hotel teruggebracht. “Het hotel heeft een rijke nalatenschap die we heel graag in ere willen houden,” legt Wouter Dekker uit. “Voor het nieuwe design putte ontwerper Will Erens vooral inspiratie uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw en combineerde dat met een scala aan elementen uit diverse tijdsperioden.

Het heeft geresulteerd in een harmonisch geheel waarin verschillende stijlen naadloos in elkaar overgaan.” De 100-jarige erfenis van Haarhuis is ook vertaald naar de ondertitel ‘House of Heritage’. “Het staat voor ons voor de wijze waarop het erfgoed bewaard blijft en in een aansprekend ontwerp wordt doorgegeven aan de nieuwe generatie gasten. Zij kunnen genieten van een veelheid aan faciliteiten en hoeven voor een totaalbeleving het hotel eigenlijk niet meer te verlaten.” De kamers, de lounge en receptie zijn grondig aangepakt, maar ook de vergaderzalen hebben een nieuwe stijlvolle jas gekregen.

De hoteldirecteur is trots op het bijzondere design van onder meer The Royal Loft, de Signature Suites, de City Spa op de vierde verdieping met fraai uitzicht over Arnhem en het award winnende toilet. Voor wie het nog niet wist, het toilet is gebouwd in een liftschacht met glazen vloer op 18 meter hoogte. Een duizelingwekkende ervaring.

Van vergaderzalen naar banqueting rooms

De vijf Promenadezalen van Hotel Haarhuis dienden voorheen louter als vergaderruimte, maar sinds de renovatie zijn ook deze zalen op de eerste verdieping compleet vernieuwd. “Niet alleen het design is stevig aangepakt,” verduidelijkt Wouter Dekker. “Ook zijn de zalen voorzien van state-of-the-art techniek, zoals automatische beamers, gratis Wifi en geluidsarme airconditioning. Bovendien zijn de zalen beschikbaar voor zakelijke borrels, bedrijfsuitjes en feesten.” Dankzij de flexibele tussenwanden kan Haarhuis de zalen combineren. Alle vijf de Promenade zalen gecombineerd biedt ruimte voor 500 personen. “Naast de Promenadezalen bieden we onze City Boardrooms en Lofts aan voor zakelijke meetings. En voor evenementen en feesten hebben we ook een nieuwe aanwinst in de kelder: The Storage. Die bestaat uit een wijnkelder, volledig aangekleed met oude wijnvaten en de originele vloertegels, en de Executive Whisky Lounge.” In The Storage kun je een exclusieve wijn direct uit een van de vaten tappen of in een Chesterfield fauteuil van diverse whisky’s proeven. Alles bij elkaar beschikt Haarhuis over elf ruime zalen die geschikt zijn voor evenementen, bijeenkomsten en feesten tot 500 personen. “Je kunt op vele plaatsen in de wijde regio evenementen organiseren. Wij geloven echter dat we ons werkelijk onderscheiden door de combinatie van een unieke sfeer, persoonlijke service, de aansprekende concepten en de hoge kwaliteit en bovendien op steenworp van het internationale Arnhem Centraal Station”, aldus Wouter Dekker.

Drie horeca outlets onder één dak

In het nieuwe Haarhuis zijn maar liefst drie café-restaurants en volgens directeur Wouter Dekker bereik je daarmee de beste totaalbeleving. “We wilden uiteenlopende ruimtes met aantrekkelijke concepten op verschillende locaties creëren. Onze gasten kunnen daardoor altijd kiezen voor een bijzondere ervaring. Zo kun je voor een diner op gastronomisch niveau terecht in Locals, het restaurant met groenten en kruiden uit de eigen ‘vertical farm’,” vervolgt Wouter Dekker. Locals is het voormalige Perron 5 en heeft een bijzondere groene uitstraling gekregen, maar ook de keuken is groener door het gebruik van zoveel mogelijk lokale producten. “Sterrenkok Niven Kunz begeleid het restaurant en chefkok Frank Bregman stuurt aan. We hebben recent een tweede notering gekregen in de prestigieuze gids van Gault & Millau.” Het restaurant levert volgens hem maaltijden met een hoge kwaliteit tegen een mooie prijs. “Sfeervolle zaak met een hoog ‘feel good’ gehalte. … Dutch Cuisine op niveau, zoals heerlijke risotto van spelt met Arnhemse oesterzwammen en burrata uit Zevenaar. Ook het sappig en mals Veluws hert met rode kool, stoofpeer en aardappelfondant is vol en fijn van smaak. Aantrekkelijk meerkeuze driegangenmenu en vriendelijke bediening,” aldus Gault & Millau. Voor koffie met gebak of een gezonde lunch biedt het knusse Hoek Koffie & Patisserie, waar je vanaf het Nieuwe plein zo naar binnen loopt, uitkomst. Hoek wordt onder meer genoemd als locatie waar je de laptop kunt openklappen; een prettige werkplek. “Op het dakterras is de nu al beroemde Blou Rooftop Bar gevestigd. Doordat deze sinds kort is overdekt en verwarmd, kan er nu elke dag worden genoten van oesters met champagne en cocktails of andere hapjes en drankjes met het beste uitzicht van de stad.” Wouter Dekker benadrukt dat lokale gasten als altijd welkom zijn in hun horeca. “We willen graag een warme plek in de stad zijn; Haarhuis zit in het hart van de Arnhemmers. Bovendien biedt de aanloop uit Arnhem ook voor onze gasten de hele dag een aangename levendigheid.”

Green Key Gold

Hotel Haarhuis heeft na de verbouwing en renovatie de hoogste status verworven op het gebied van duurzaamheid. Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. De Green Key Gold is het hoogst haalbare niveau waarbij Haarhuis zich maximaal inzet het milieu te sparen. “Steeds meer van onze gasten waarderen de centrale ligging tegenover het internationale treinstation bijvoorbeeld, waardoor het gemakkelijk is een duurzame keuze voor hun reis te maken,” stelt Wouter Dekker.

“Maar je kunt ook denken aan energie- en waterbesparing, duurzame schoonmaakproducten en het verminderen van afvalstromen. Zelfs bij het inkoopproces richten we ons op het liefst lokale leveranciers met een duurzaamheidskenmerk.” Volgens hem wil Hotel Haarhuis wil zodanig handelen, dat de natuurlijke omgeving ook voor toekomstige generaties behouden en beschikbaar blijft. “Bij Hotel Haarhuis zijn wij ons bewust van de invloed van onze bedrijfsactiviteiten op de omgeving en de maatschappij. Dit doen wij door duurzaamheid steeds verder te integreren in onze bedrijfsprocessen, diensten en producten,” stelt Haarhuis in de MVO-verklaring.

De deur staat open voor de Arnhemmer, gaf Wouter Dekker al eerder aan. Oester eten op hoog niveau, koffie met gebak in Hoek, vergaderen met uitzicht op het mooiste station van Nederland, overnachten in een van de 127 luxe kamers met of zonder een saunagang of een lekkere hertenbiefstuk met rode kool? Dat en nog veel meer kan allemaal in het nieuwe Hotel Haarhuis, ‘House of Heritage’. Het is terecht dat hij en zijn complete equipe trots is op de vijf sterren die ze hebben bereikt. 

Tekst: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.