Horeca koeling voor jouw horecavoorziening kiezen
11 januari 2023 08:38
In de horeca, is koelingsapparatuur onmisbaar. Niet alleen kunnen horecagelegenheden verse producten langer bewaren, maar is het ook mogelijk om producten op de juiste temperatuur te behouden en te serveren. Er zijn diverse soorten koelingssystemen die ieder voor een apart doeleinden worden gebruikt. Producten hebben daarnaast ook verschillende optimale temperaturen waarop ze het best bewaard kunnen worden. Maar de keuze is ontzettend uitgebreid en ieder apparaat heeft een eigen koelfunctie. Dit is hoe je de juiste horeca koeling voor jouw horecagelegenheid aanschaft.
Bepalen welke producten je wil koelen
Allereerst is het goed om te weten welke producten je wil gaan koelen. Heb jij een groot restaurant? Dan heb je een ruim koelsysteem nodig waar veel diverse soorten producten inpassen. Serveer jij uitsluitend kleine hapjes en drankjes? Dan is een wandkoeling of koelvitrine wellicht voldoende.
Temperaturen
Horeca koelingen verschillen in temperatuur. Dranken hebben bijvoorbeeld een andere optimale temperatuur dan taarten of salades. Het doel is om alle producten zo vers mogelijk te houden en tegelijkertijd mooi tentoon te stellen voor bezoekers. Temperaturen van koelvitrines kunnen uiteenlopen van +0/ +12ºC.
Naast koelsystemen zijn er ook vriessystemen beschikbaar. Deze hebben een veel lagere temperatuur en zijn geschikt voor het invriezen en dus langer houden van producten. Vlees, brood en groenten zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om in te vriezen, voornamelijk omdat dit de houdbaarheidsdatum aanzienlijk verlengt.
Horeca koelingssystemen voor diverse gelegenheden
Producten kunnen dus verschillen in optimale bewaringstemperatuur. Daarom zijn er voor al deze soorten producten unieke horeca koelingen ontworpen. Een voorbeeld hiervan, zijn saladieres die speciaal in het leven geroepen zijn voor het behouden en tentoonstellen van salades.
Koelvitrines zijn compact en klein waardoor deze perfect in een restaurant of café passen. Vaak worden in koelvitrines taarten, cakes, andere gebakjes of dranken gehouden. Ook kunnen er kant-en-klare belegde broodjes in koelvitrines gehouden worden. Wanneer er veel in de keuken gewerkt wordt, kan een koelwerkbank van pas komen. Dit is een werktafel en koeling in één en bespaart daardoor veel ruimte. De chef-koks kunnen ingrediënten pakken uit de koeling en hier tegelijkertijd hun groenten op snijden en gerechten op klaarmaken.
Tot slot zijn er speciaal voor allerlei soorten wijnen ook wijnkoelkasten. Deze koelingssystemen hebben een luxe uitstraling en zijn bedoeld om wijnen op een optimale temperatuur te houden, te laten rijpen en vervolgens op drinktemperatuur te serveren. Wijnklimaatkasten kunnen, binnen één kast, verschillende temperaturen hebben. Hierdoor kunnen er veel soorten wijnen gekoeld en bewaard worden tot deze klaar zijn voor servering.
Energieverbruik
Wanneer het duidelijk is welke horeca koeling geschikt is voor jouw gelegenheid kan je kiezen welk merk je wil aanschaffen. Ook het energieverbruik is een belangrijke specificatie om rekening mee te houden. Hoe vaker de horeca koeling opengaat, des te harder het apparaat moet werken om de inwendige temperatuur op peil te houden. Je kunt dan beter voor een krachtig model gaan dat effectiever is in deze temperatuurregeling. Deze apparaten verbruiken daarentegen wel meer energie. Denk goed na of je deze afweging wil maken.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.