Hoe maak je een loonstrook?

28 maart 2022 11:00

Hoe maak je een loonstrook?

Iedere maand geef je je medewerkers een loonstrook of salarisspecificatie om hen van alle belangrijke informatie over hun uitbetaling te voorzien. Dit is echter niet verplicht. Alleen bij de eerste salarisbetaling en elke betaling die afwijkt van de volgende is een salarisstrook verplicht. Toch kiezen veel werkgevers in het belang van hun werknemers ervoor om toch elke maand te voorzien in een loonstrook.

Digitale loonstrook

Tegenwoordig worden bijna alle loonstroken of salarisspecificaties bij Nederlandse bedrijven digitaal opgemaakt en verzonden. Hiermee bespaar je jezelf veel tijd en bovendien is dit voor werknemers makkelijker te bundelen of later terug te vinden. Ook bespaart een online salarisstrook je veel rekenwerk.

Met gebruiksvriendelijke salaris software wordt het opmaken en verzenden van een loonstrook compleet geautomatiseerd. Bij het instellen van de software wordt alles volgens de eisen en regels van de werkgever verwerkt waardoor het maandelijks opmaken en verzenden van de salarisstroken een routinehandeling wordt of zelfs door het systeem compleet automatisch wordt gedaan. Een ander groot voordeel hiervan is dat fouten kunnen worden voorkomen. De meeste software is er namelijk op ingericht dat er geen fouten kunnen worden gemaakt. Het systeem geeft dan een melding omdat deze al berekend heeft dat er ergens iets niet kan kloppen.

Wat staat er op een salarisstrook?

Er zijn een aantal verplichte gegevens die op een loonstrook terug zouden moeten komen. Denk aan het bruto- en nettoloon van die maand of periode. Daarnaast moeten ook alle gegevens worden vermeld die van belang zijn voor het vaststellen van een mogelijke uitkering. Denk aan bedragen die je hebt ingehouden of verrekend hebt met het loon (pensioenpremie, bijdrage privégebruik auto, etc.), vakantiebijslag, aantal uren in de arbeidsovereenkomst, de naam van de werkgever en de werknemer. Hoe je de loonstrook verder vormgeeft of opmaakt, mag je zelf bepalen.

Naast de verplichte gegevens zien we ook onderstaande gegevens vaker terug op loonstroken:

  • BSN-nummer
  • Aantal gewerkte uren
  • Werknemersverzekeringen
  • De verrekende arbeidskorting

Het aanleveren van een makkelijk te begrijpen loonstrook, op een digitale manier, is een grote pré voor je werknemers. Zij zullen je dankbaar zijn als dit op een goede manier geregeld is binnen je organisatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.