Hoe kunnen bedrijven succesvol transformeren naar netto-nul werken?
24 november 2023 11:07
Volgens de VN gaan bedrijven een belangrijke rol spelen om de wereld in 2050 netto-nul te laten werken. Deze mening komt niet als een verrassing voor het bedrijfsleven, omdat de druk toeneemt om duurzamer te worden. Natuurlijk zijn de meeste bedrijven daartoe bereid, maar ze moeten er wel voor zorgen dat hun toezeggingen en plannen realistisch en uitvoerbaar zijn. Het vinden van een balans tussen de behoeften van het milieu en het bedrijfsleven blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.
Navigeren langs uitdagingen
Allereerst is het belangrijk om te beseffen hoe nieuw het uitgangspunt van netto-nul werken is. Het is zo'n nieuwe ontwikkeling dat bedrijven beter eerst een stapje terug kunnen doen om te peilen of iedereen dezelfde gedachte heeft over wat de definitie betekent en hoe deze aansluit bij eerdere ESG-doelen. Een aantal vooroplopende Nederlandse bedrijven heeft zich dit voorjaar al publiekelijk gecommitteerd aan de Net-Zero Science Based Targets van het Science Based Targets-initiatief (SBTi)
Bedrijven hebben er misschien al aan gewerkt om netto-nul te worden. Daarvoor moeten ze hun emissie-output in evenwicht brengen met de verwijdering (of vastlegging) van CO2 uit de atmosfeer via CO2-opname of -afvang en -opslag. Netto-nul tilt de klimaatambities naar een hoger niveau, door rekening te houden met alle broeikasgasemissies, dus niet alleen met CO2.
Netto-nul werken vereist ook dat bedrijven hun supply chain herzien: ze moeten rekening houden met de directe emissies van 'Scope 1' (bijvoorbeeld verbranding van aardgas), de indirecte emissies van 'Scope 2' (bijvoorbeeld verbruik van elektriciteit) en 'Scope 3'. uitstoot. Scope 3-uitstoot heeft betrekking op activiteiten waarvoor het bedrijf indirect verantwoordelijk is, zowel voor- als achteruit in de waardeketen. Dus bijvoorbeeld ook het benutten van externe datacenters en clouddiensten.
In drie stappen naar netto-nul werken
Bedrijven moeten op meerdere terreinen nog veel bereiken en naarmate de tijd verstrijkt, moeten ze ervoor zorgen snel de goede kant op te gaan. Door het proces op te delen in beheersbare stappen, zal de totale reis naar netto-nul werken minder overweldigend en realistischer aanvoelen. Hier zijn de in onze visie drie belangrijkste stappen die bedrijven moeten voltooien:
1. Leg datapijpleidingen aan
Ten eerste moeten organisaties ervoor zorgen dat ze toegang hebben tot alle data die nodig is om hun emissies te monitoren. Verder is het belangrijk dat relevante datapunten automatisch worden vastgelegd, zodat bedrijven de toegang kunnen garanderen tot een volledige informatiebank die ze helpt bij het berekenen van Scope 1, 2 en 3 emissieschattingen. Het kan enige tijd duren voordat dit in orde is. Bedrijven moeten namelijk data uit een grote diversiteit aan bronnen samenbrengen, zoals IoT-apparaten, sensoren, bedrijfsinformatiesystemen, op Excel gebaseerde sjablonen en semi-handmatige processen.
2. Stel duidelijke doelen
Het is belangrijk dat bedrijven duidelijke doelen stellen voor de transformatie naar netto-nul werken. Ze moeten niet alleen voldoen aan de eisen van overheden en de markt, maar er tevens voor zorgen dat er intern geen verwarring ontstaat. De meeste van hen zullen al bestaande ESG-doelen hebben, dus is het belangrijk dat deze worden bijgewerkt en op elkaar afgestemd, om te voorkomen dat er onnodig extra werk ontstaat, of dat soortgelijke taken worden verdubbeld. Alle stakeholders moeten vergelijkbare, gestandaardiseerde en volledige informatie krijgen.
3. Adopteer oplossingen en templates
Ten slotte moeten bedrijven oplossingen ontwikkelen of adopteren die het energieverbruik volgen en optimaliseren, vraag en aanbod voorspellen en overstappen op koolstofarme oplossingen. Ze moeten ook kaders voor klimaatrisico 's integreren, die een sturende rol kunnen spelen bij het leiden van bedrijven door de stappen van het identificeren, analyseren en prioriteren van klimaatrisico's. Door alle relevante informatie op één platform te combineren, kunnen bedrijven een volledig overzicht krijgen om verdere klimaatacties te stroomlijnen.
Benut de kansen van klimaatneutraal werken
De invoering van regelgeving voor netto-nul werken heeft de druk op het bedrijfsleven vergroot. Voor het voldoen aan alle verplichtingen kunnen bedrijven de bovenstaande stappen volgen om op koers te blijven richting het realiseren van hun beloften en doelen richting netto-nul.
Door te voldoen aan de emissiedoelen en de klimaatbestendigheid te verbeteren, kunnen bedrijven ook kansen benutten om een concurrentievoordeel op te bouwen ten opzichte van branchegenoten. Bedrijven kunnen namelijk niet alleen kosten besparen door energiereductie, afvalbeheer en interne CO2-beprijzing, maar merken ook dat hun inspanningen op duurzaamheidsgebied worden beloond met belastingvoordelen en andere incentives.
De transformatie naar netto-nul werken kan ook het imago versterken en helpen om nieuwe klanten binnen te halen, omdat de duurzaamheid van leveranciers en hun supply chain steeds belangrijkere selectiecriteria worden bij aanbestedingen. Nog belangrijker is echter dat het realiseren van netto-nul werken betekent dat bedrijven een waarde toevoegende rol kunnen spelen in de ontwikkeling van onze planeet richting een groenere en duurzamere toekomst.
Auteur: Amit Kadam, Assistant Vice President bij Hexaware Technologies
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.