Hoe kan een omgevingsplan nieuwe zakelijke kansen creëren?

17 juli 2024 13:01

Hoe kan een omgevingsplan nieuwe zakelijke kansen creëren?

Je kent vast wel de alom bekende bestemmingsplannen die je gemeente maakt om gebieden in de gemeente aan te wijzen waar men bepaalde activiteiten wil laten plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan winkels, recreatiegebieden, werk en industrie. Een gemeente werd bij een bestemmingsplan verdeelt in verschillende delen en elk deel had zijn eigen bestemmingsplan. Nu met de nieuwe omgevingswet moeten gemeentes al deze bestemmingplannen en alle nieuwe plannen samenbrengen in een omgevingsplan. Bij de opstelling van een omgevingsplan is meedenken en meedoen belangrijk en geeft zo een soort van inspraak in de ontwikkeling van jouw gemeente. En dat biedt zeker kansen. 

Nieuwe ontwikkelingen geven kansen

Want het kan zijn dat jouw ideeën voor ontwikkeling of uitbreiding van faciliteiten in jouw woonplaats net datgene is wat de gemeente voor ogen heeft om de leefomgeving positief te ontwikkelen. Het omgevingsplan van jouw gemeente kan als het ware nieuwe projecten of visies bevatten die voor jou de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld je onderneming te laten groeien of een nieuwe markt aan te boren zodat je meer omzet genereert. Ook op het gebied van duurzaamheid kunnen er nieuwe inzichten zijn die men wil implementeren. Misschien wil jouw gemeente een duurzame stad worden en gaat men regels maken waar nieuwe of bestaande ondernemers aan moeten voldoen.

Alles bij elkaar 

Alle aspecten die voor de Omgevingswet verankerd lagen in verschillende dossiers en onder verschillende noemers worden nu in een plan ondergebracht. De Omgevingswet is bedoeld om het omgevingsrecht makkelijker in te bouwen binnen de regels en de manier van werken te vergemakkelijken. Het omgevingsplan vervangt al reeds gemaakte ruimtelijke plannen zoals het bestemmingsplan. Die laatste is tot 2032 een onderdeel totdat het gehele plan definitief klaar is. Het belangrijkste verschil met het oude bestemmingsplan en het nieuwe omgevingsplan is dat bij de eerste de focus lag op ruimtelijke ordening en gebruik van grond aan verschillende functies. Bij het omgevingsplan vallen ook de andere belangrijke aspecten van de leefomgeving onder dezelfde noemer, zoals cultureel erfgoed, waterbeleid, natuur en milieu.

Digitaal dus snel toegankelijk

Het omgevingsplan wordt digitaal opgesteld en is daarom een onderdeel van het digitale stelsel Omgevingswet (DSO). Deze werkwijze is meer los en dus makkelijker om in te spelen op veranderingen en ontwikkelingen. Door flexibel te zijn kan er dus eenvoudiger worden opgeschaald naar meer duurzame oplossingen of juist omschakelen naar meer woongelegenheid in een bepaald deel van de gemeente. Ook ligt de nadruk bij het opstellen van het plan op meedoen en betrokkenheid waardoor belanghebbenden hun ideeën en inzichten kunnen uitspreken. Op deze manier kan men sneller belangrijke aspecten binnen de leefomgeving aanpassen en efficiënter zijn in de uitvoering. Dat scheelt tijd en dus geld. 

Snelle omschakeling, wees er dus bij

Deze manier van werken biedt kansen en mogelijkheden om te groeien wanneer er ruimte wordt toegekend in een deel van de gemeente. Omdat men kijkt naar het hele plaatje in plaats van een klein deel is veel sneller te zien of jouw idee past in wat men wil bereiken en of dat jouw idee meer positieve invloed heeft op de leefomgeving. Met het bestemmingsplan moesten er veel administratieve handelingen worden voltooid voordat men wist of het plan kon worden aangepast. Met het omgevingsplan gaat dit veel sneller en hoef je niet te wachten op jouw zakelijke kans. Zeker wanneer je meepraat in de ontwikkelingsfase van het plan en bijvoorbeeld als aannemer of bouwbedrijf bijdraagt aan de realisatie ervan. Een uitgelezen kans voor groei en ontwikkeling.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.