Hoe jouw onderneming verspilling kan verminderen

3 juni 2024 12:54

Hoe jouw onderneming verspilling kan verminderen

Nu duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel van ondernemen wordt, is het belangrijk voor ondernemingen om manieren te vinden om verspilling te verminderen. Dit draagt niet alleen bij aan het milieu, maar kan ook de winstgevendheid van een bedrijf verhogen! Verspilling beperken vereist veel inzet en een doordachte aanpak. Wil jij weten hoe jouw onderneming verspilling kan voorkomen? Wij leggen het je uit.

Lean manufacturing

Er zijn vaak veel posities in bedrijven die eigenlijk maar weinig waarde toevoegen. Een van de beste manieren om verspilling te verminderen is dan ook lean Manufacturing. Deze methode richt zich op het verminderen van werk wat uiteindelijk toch geen waarde toevoegt aan het eindproduct. Bij lean manufacturing wordt er gekeken naar 7 soorten verspilling, waaronder overproductie, wachttijden, transport, overbewerking, voorraden, beweging en defecten. Door deze vormen van verspilling te verminderen, kan een bedrijf zijn efficiëntie verhogen en de kosten verlagen. Het is hierbij belangrijk dat je regelmatig kijkt wat er beter kan en daar dan ook verandering in brengt.

Just-In-Time

Hoe vaak zie je wel niet dat bedrijven vast zitten met oude voorraad die dan voor een veel lagere prijs verkocht moet worden? Met Just-in-Time (JIT) kan je dit voorkomen. Hoe werkt het dan? De naam zegt het al een beetje, je moet ervoor zorgen dat je alles net op tijd in je voorraad hebt. Om JIT goed uit te voeren heb je wel een nauwkeurige planning nodig waar je je echt aan moet houden. Je moet dus ook zeker zijn dat de productie of leverancier betrouwbaar en consistent is. Door alleen te produceren wat nodig is, zal je geen producten meer verspillen. 

Recycling en hergebruik

Gelukkig doen veel ondernemingen hier al aan, maar hij staat toch nog op deze lijst omdat het onmisbaar is in deze tijd. Recyclen en hergebruiken staat al bekend als een geweldige manier om verspilling tegen te gaan, en voor goede reden ook. Begin klein met het recyclen van papier en plastic, maar dit kan zelfs doorgaan tot het hergebruiken van onderdelen en materialen tijdens productie. Door materialen opnieuw te gebruiken hoeft jouw onderneming minder nieuwe producten te kopen en heb je dus minder grondstoffen nodig. Zo verminder je niet alleen de milieubelasting, maar ook de kosten! Als elk bedrijf zijn steentje bijdraagt, kan dit echt een grote impact hebben om verspilling tegen te gaan.

Digitalisering en automatisering

Een andere manier om verspilling tegen te gaan is door de processen te digitaliseren en automatiseren. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Internet of Things (IoT), big data en kunstmatige intelligentie, kunnen bedrijven processen beter monitoren en verbeteren. Automatisering kan helpen om menselijke fouten te verminderen en de productiesnelheid te verhogen. Digitalisering kan zelfs helpen bij het nauwkeurig voorspellen van vraag en aanbod, waardoor andere methodes zoals Just-in-Time nog makkelijker worden. 

Door automatisering voor jouw onderneming op maat te nemen kan je ook verspilling tegengaan. Vaak is de standaard gemaakt om vele ondernemingen hulp te kunnen bieden, maar dat betekent ook dat het niet optimaal zal zijn. DRAM Transportbandenservice biedt transportbanden en andere producten die ervoor zorgen dat jouw productie en andere processen helemaal eigen worden. Met een goede transportband verminder je verspilling omdat ze niet alleen snel zijn, maar ook weinig producten zullen verliezen tijdens het transport. Weer een win-win dus.

Foto door Julio Muebles

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.