Hoe ga je om met rouwverlof?

22 juli 2024 10:04

Hoe ga je om met rouwverlof?

Als ondernemer weet je dat het succes van je bedrijf niet alleen afhangt van een doordachte strategie, maar ook van de inzet en het welzijn van je medewerkers. Helaas komt het soms voor dat medewerkers te maken krijgen met het verlies van een dierbare. Als werkgever vind je dit uiteraard erg verdrietig en wil je graag betrokkenheid tonen in deze moeilijke periode. Rouwverlof is een manier om medewerkers de ruimte te geven zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun werk. In dit artikel bespreken we wat rouwverlof precies inhoudt, wat de regels zijn en waar je rekening mee moet houden.

Wat is rouwverlof precies?

Rouwverlof is een periode waarin een medewerker de tijd krijgt om te rouwen nadat hij of zij een dierbare heeft verloren. Deze periode biedt de medewerker de tijd en ruimte om te rouwen, zonder zich zorgen te hoeven maken over werk gerelateerde zaken of hun salaris. In Nederland is rouwverlof niet wettelijk vastgelegd, maar valt het onder 'bijzonder verlof'. De duur en voorwaarden van rouwverlof kunnen dus variëren, maar over het algemeen hanteren de meeste cao’s deze richtlijnen:

  • Overlijden van een echtgenoot/partner of (niet) inwonend kind: 4 dagen (vanaf de dag van het overlijden t/m de dag van de begrafenis/crematie)
  • Overlijden van (schoon)ouders: 2 dagen (dag van overlijden en dag van de begrafenis/crematie)
  • Overlijden van een broer, zwager, grootouder, (schoon)zus: 1 dag (dag van de begrafenis/crematie)

Maar wat als een medewerker een goede vriend, collega, buurman of tante verliest? In dit geval kun je ook één of meerdere dagen verlof aanbieden. Hierdoor toon je begrip en medeleven, en laat je zien dat je betrokken bent bij het welzijn van je medewerkers.

Wat zijn de regels rondom rouwverlof?

Zoals eerder genoemd, is rouwverlof in Nederland niet specifiek vastgelegd in de wet. Maar staan er richtlijnen in de cao voor jouw branche rondom rouwverlof? Dan is het meestal verplicht om je hieraan te houden. Mocht er niks in de cao beschreven staan rondom dit onderwerp, dan kun je ervoor kiezen om zelf afspraken te maken met je medewerkers. Dit soort afspraken kun je vastleggen in de arbeidsovereenkomst.

Naast rouwverlof kan het zijn dat een medewerker wel recht heeft op calamiteitenverlof. Dit verlof is bedoeld voor onverwachte, dringende omstandigheden zoals het regelen van zaken rondom het overlijden van een dierbare. Calamiteitenverlof biedt de medewerker de tijd om bijvoorbeeld de begrafenis te organiseren of administratieve zaken af te handelen.

Waar moet je als werkgever rekening mee houden?

Heeft er een medewerker binnen jouw bedrijf te maken met het verlies van een dierbare? Dan is het belangrijk om je als werkgever te verplaatsen in de situatie en mee te denken waar nodig. Hieronder een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen als het om rouwverlof gaat:

  1. Controleer of er richtlijnen zijn vastgesteld in de arbeidsovereenkomst of cao van jouw branche.
  2. Mocht dit niet het geval zijn, maak dan heldere afspraken.
  3. Toon medeleven en ondersteun je medewerkers waar nodig. Geef ze de ruimte en tijd om tijdens het rouwproces praktische zaken te regelen.
  4. Gaat jouw medewerker weer aan het werk? Dan kun je extra hulp aanbieden in de vorm van flexibele uren, therapie of extra verlofdagen.
  5. Blijf open communiceren. Het is belangrijk om te weten hoe het met je medewerker gaat en of er nog extra hulp of ondersteuning nodig is.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.