Hoe een ‘kegel’ een vergeten monument nieuw leven in blaast
9 april 2024 13:20
Niet een peer, zoals bij het bekende drank ‘Poire Williams’, maar een dennenappel in de fles. Dit is wat Joost van Veldhuizen bedacht, op de vraag ‘hoe krijgen we de Rijkszaadeest weer aan het draaien?
In het Veluwse dorpje Stroe staat een oude Zaadeest. Op deze historische plek verzamelde Staatsbosbeheer jarenlang dennenappels. Deze dennenappels gingen de kegelschuren in om gedroogd te worden. De kegels sprongen open en met het vrijgekomen zaad werden bossen aangeplant. Dit proces heet eesten, en was nodig, want er was bos nodig.
We spreken over begin 1900.
In verschillende delen van Nederland, met name op de Veluwe en in de duinstreek, werd stuifzand een gevaar voor de omgeving en kustverdediging. Er moest bos aangeplant worden. Er waren zaden nodig. Decennialang draaide de Zaadeest op volle toeren. De gedroogde zaden waren van hoge kwaliteit, en gingen de hele wereld over. In de jaren ’70 sloot de Rijkszaadeest haar deuren. Jarenlang kwam er niemand meer. Totdat een groep vrijwilligers uit Stroe het pand volledig restaureerde. Wat er nog miste, waren bezoekers en inkomsten. Daar moest iets op bedacht worden.
Het ambacht wordt weer nieuw leven ingeblazen. Dennenappels liggen weer te drogen, het zaad wordt opgevangen, bossen worden weer aangeplant. Want, hoewel om andere redenen, zijn nieuwe bossen vandaag de dag hard nodig. En met het restproduct, de lege dennenappels, wordt er nu gin gemaakt. En per verkochte fles zorgt de Rijkszaadeest voor 1m2 bosgrond, aangeplant met de gewonnen zaden.
Door middel van een crowdfunding campagne wordt hier aandacht voor gevraagd en een startfinanciering opgehaald. Met de crowdfunding kan bijvoorbeeld een vierkante meter bosgrond gesponsord worden, om de plannen te verwezenlijken. Er kan nog tot 1 mei geïnvesteerd worden, de crowdfunding campagne is te vinden via deze link: crowdaboutnow/kegelspirits
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.