Hoe een goed ontworpen werkruimte de productiviteit van werknemers stimuleert

11 november 2024 14:40

Hoe een goed ontworpen werkruimte de productiviteit van werknemers stimuleert

De omgeving waarin wij dagelijks werken heeft een aanzienlijke invloed op hoe we werken, onze productiviteit en misschien wel het belangrijkste: ons welzijn. Bij het ontwerpen van een gebouw en in het bijzonder de werkruimtes zelf is het belangrijk om de gebruiker in acht te nemen of de efficiëntie en het werkplezier te kunnen verhogen. In dit artikel bespreken we daarom verschillende aspecten van een kantoorontwerp die de werknemers positief kunnen beïnvloeden.

De kracht van natuurlijke elementen en lichtinval

Een belangrijke factor voor de productiviteit in een werkruimte is de aanwezigheid van natuurlijk licht en andere natuurlijke elementen. Niemand wilt natuurlijk in een ‘donker hok’ werken alsof je geen contact hebt met de buitenwereld. Daarom is het belangrijk dat er voldoende daglicht binnenkomt in de werkruimte zodat werknemers zich energiekers voelen en hun slaap-en-waak ritme ook goed blijft. Natuurlijk licht helpt bovendien met je concentratievermogen en prestaties op de werkvloer te verbeteren. Naast lichtafval is het ook een goed idee om in de werkruimte groene elementen te plaatsen zoals mooie planten. Planten helpen namelijk met het verminderen van stress en bovendien zuiveren ze de lucht van de werkruimte. Voor iedere werkgever die zijn kantoorpand aan het inrichten is, is het aan te raden om niet alleen esthetische overwegingen te maken maar ook goed na te denken over een productieve werkomgeving.

Open versus gesloten werkruimtes

Naast natuurlijke licht en andere groene elementen, is het verder cruciaal om goed na te denken over de indeling van een werkruimte. De laatste jaren zien we steeds meer open werkruimtes verschijnen die de samenwerking kunnen bevorderen en de communicatie makkelijker maken. Het levert dus voordelen op, maar het is wel zo dat een open ruimte ook tot afleiding kan zorgen. De indeling van een werkruimte vereist dus een gebalanceerde aanpak. Bij de inrichting van de werkruimte is het verstandig om open ruimtes te hebben maar ook afgesloten werkplekken waar iemand zich goed kan focussen zodat er een duidelijke balans wordt vervormd. Werknemers krijgen zo een optie hoe zij graag willen werken, wat de tevredenheid ook laat toenemen.

Ergonomie en comfort als basis

Een laatste element om mee te nemen in het ontwerp van een werkruimte is rekening houden met ergonomie. De juiste meubels en werkplek accessoires maken een groot verschil als het aankomt op comfort. Door je werknemers te voorzien van de juiste ergonomische stoelen, verstelbare bureaus en de juiste belichting bij hun tafel, kan je veel gezondheidsklachten voorkomen. Bovendien helpt het om de productiviteit te verhogen van werknemers en ook het ziekteverzuim zal dalen als je investeert in ergonomie. Kies dus bij een architectenbureau voor iemand die investeert in ergonomie, maar ook gebalanceerde werkruimtes met veel natuurlijk licht.

Het ontwerpen of vernieuwen van werkomgevingen kan veel uitdagingen met zich meebrengen. Architectenbureaus zoals Kraaijvanger helpen hierbij om een optimaal resultaat te behalen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.