Hoe ‘design thinking’ jouw bedrijf verder kan helpen

27 februari 2023 16:37

Hoe ‘design thinking’ jouw bedrijf verder kan helpen

Spelen er binnen jouw bedrijf of organisatie vraagstukken waar nog niet zo makkelijk een oplossing voor te vinden is? In dat geval kan de methode design thinking jou misschien een stap verder helpen in het vinden van duurzame oplossingen. In dit artikel lees je hoe je design thinking in kan zetten om jouw bedrijf verder te helpen. Is de methode je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal duidelijk, dan kan je er ook voor kiezen om hulp te vragen aan een adviesbureau.

Design thinking, wat is dat?

Design thinking draait om het aanleren van een andere manier van denken. Het wordt design thinking genoemd omdat je eigenlijk probeert te denken zoals een designer dat zou doen. De belangrijkste regel wanneer je met design thinking aan de slag gaat, is dat alle opties open worden gehouden, alle taboes moeten dus van tafel! Design thinking is een bijzonder waardevolle methode omdat de mens centraal wordt gezet en er gedacht wordt vanuit de behoeften en wensen van de mensen die binnen een bedrijf werkzaam zijn. Het gebruik van deze methode zal dus ook zorgen voor een inclusiever bedrijf.

Hoe gebruik ik design thinking?

Om design thinking binnen jouw bedrijf te gebruiken, is het handig om te weten welke stappen je hiervoor moet doorlopen. Hou er rekening mee dat design thinking een hele flexibele methode is, de stappen hoeven dus niet perse in deze volgorde doorlopen te worden. Wanneer nodig, kunnen stappen ook herhaald worden.

Ten eerste, is het van belang dat er empathie wordt gecreëerd voor de behoeften en wensen van alle betrokkenen bij het vraagstuk. Besteedt hier voldoende aandacht aan, want het is de basis van waaruit je verder gaat bouwen. Vervolgens ga je proberen het probleem te definiëren. Dit is een belangrijke stap, want een goede probleemdefinitie zal jouw bedrijf helpen om naar een gerichte oplossing toe te werken. Na het definiëren van het probleem, is het tijd om ideeën te creëren. Dit is eigenlijk een brainstormsessie met alle betrokkenen waarbij het belangrijk is dat iedereen zijn of haar ideeën kan inbrengen zonder dat hierover geoordeelt wordt.

Pas bij de volgende stap, het maken van een prototype worden de voor en nadelen van de verschillende ideeën naast elkaar gelegd en zullen de beste worden getest. De testfase moet niet direct als een eindstation worden gezien. Na het testen van de prototypes is een evaluatie nodig en zullen er ongetwijfeld aanpassingen worden gedaan, waarna de testfase weer opnieuw begint. Deze fase komt pas ten einde als het probleem is opgelost.

Meer weten?

Het kan best lastig zijn om zelf met design thinking aan de slag te gaan. De flexibiliteit van de methode is prettig, maar kan er ook voor zorgen dat je als bedrijf niet zo goed weet waar te beginnen. Overweeg in dat geval om aan te kloppen bij een extern bureau dat je hierbij kan helpen. Eén cursus in design thinking kan vaak al helpen om vervolgens zelf verder aan de slag te gaan. Organisatieadviesbureau Goed geschud gebruikt design thinking regelmatig om complexe vraagstukken op te lossen en kan je helpen om het op de juiste manier in te zetten in jouw bedrijf. Neem contact op via de website van Goed geschud.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.