Hoe de snelle ondergang van FTX zorgde voor onrust

12 december 2022 09:00

Hoe de snelle ondergang van FTX zorgde voor onrust

Wie de cryptomarkt een beetje volgt, heeft waarschijnlijk wel meegekregen dat cryptomiljonair Sam Bankman-Fried vorige maand alles kwijt is geraakt.

De voormalige topman van cryptohandelsplatform FTX heeft er de afgelopen tijd een zooitje van gemaakt wat resulteert in miljoenen schuldeisers, nul geloofwaardigheid en de ondergang van zijn FTX. Een goed voorbeeld van hoe het niet moet op de cryptomarkt.

Van posterboy van crypto naar snelle en succesvolle ondernemer

Het leek Bankman-Fried enorm voor de wind te gaan met zijn cryptohandelsplatform, een platform en broker zoals het bekende (en succesvolle) Bitvavo. Binnen no time was de goedlachse jongeman meer dan 26 miljard dollar waard. Hij had zich omringd met vertrouwelingen, oud-politici zoals Tony Blair en Bill Clinton, bekende mensen zoals Tom Brady en Gisele Bündchen en hij werd gesteund door grote investeerders en bedrijven vanuit Silicon Valley. Maar liefst 80 partijen investeerden in twee jaar tijd in zijn bedrijf FTX met maar liefst 2 miljard dollar, schrijft The New York Times.

Waar investeren in een cryptobedrijf natuurlijk altijd een risico is, leek het bij Bankman-Fried alleen maar goed te gaan. Hij bleek het perfecte voorbeeld van een jonge ondernemer te zijn waar grote spelers interesse in hadden en zelfs een gevoel van fear of missing out zouden hebben wanneer ze niet óók in zouden stappen. Dat past helemaal binnen de werkscène van Silicon Valley waar ze maar wat graag samenwerken met mensen die durven en alles op alles geven. Men noemt hem al gauw 'de posterboy van crypto'.

Ondergang van FTX: geld misbruikt voor eigen beleggingen

Net nu je denkt dat het niet mis kan gaan, gaat het dat toch. Waar Bankman-Fried in mei van dit jaar nog lekker zat te relaxen met belangrijke mensen op de Bahama's en daar zelf een penthouse kocht en zijn bedrijf FTX uitbreidde, stort het droomleven in november compleet in. De jonge ondernemer blijkt namelijk aanhanger te zijn van 'effectief altruïsme'. Binnen deze beweging wordt geld gezien als middel om het zo effectief mogelijk te doneren. Dat deed hij dan ook volop en wel in zijn eigen beleggingsfonds Alameda Research.

Dit fonds had hij al voordat hij FTX begon en zou hij eigenlijk gescheiden moeten houden van FTX. Alameda Research is immers een fonds voor eigen beleggingen en FTX een platform waar anderen kunnen beleggen en handelen. Je raadt het misschien al; Bankman-Fried gebruikte het geld van klanten van FTX om de beleggingen van zijn beleggingsfonds te financieren. Hierbij gaat het om miljarden dollars die momenteel weg zijn en waarvan het de vraag is of die klanten het nog terug gaan krijgen. Onrust gegarandeerd.

Ook Bitcoin zakt door problemen bij FTX

Die onrust ontstond niet alleen bij mensen die handelden bij FTX, maar ook bij andere investeerders in crypto. Zelfs mensen met inleg in Bitcoin via een andere broker zoals Litebit raakten in paniek door deze bizarre gebeurtenis. Naast de eigen rekeninghouders raakten deze problemen namelijk ook de koersen van andere cryptovaluta. In een paar dagen tijd zakte de waarde van Bitcoin met maar liefst 20%, waardoor de Bitcoin koers het laagst in twee jaar tijd was. Wanneer je in crypto investeert, weet je dat dit soort dingen kunnen gebeuren maar het vervelende aan deze zaak is dat het nu met name door het handelen van één persoon verkeerd is gegaan.

Mensen die crypto bezitten via andere handelsplatformen zoals Bitvavo en Litebit hoeven overigens niet bang te zijn. Het is namelijk niet een standaard cryptoprobleem wat hier gebeurt. Het probleem ligt bij iemand die te veel risico heeft genoemen waar anderen de dupe van zijn geworden. Door het feit dat er nog maar weinig regels zijn in de cryptowereld kan er van alles en is er weinig transparantie te vinden. Daarom vinden veel experts, mede door dit voorval, dat het misschien toch tijd is voor meer regulering.

Wat te doen met je zakelijke investering in crypto?

Heb je zelf ook zakelijk geïnvesteerd in crypto en merk je de gevolgen van deze crypto crash? Dan is het voor nu waarschijnlijk al te laat om actie te ondernemen. Wel kun je rekening houden met de volgende tips en tricks voor het investeren in cryptocurrency:

  • Laat je niet leiden door emoties en blijf rustig, hoe lastig dat ook is in dit soort situaties. Onthoud dat het komt door het handelen van één persoon en dat het niet leidend voor crypto is.
  • Investeer alleen met geld dat je voor een tijdje kunt missen en niet dat je volgende maand nodig hebt voor je bedrijf.
  • Spreid je inleg zoveel mogelijk en via meerdere platformen zoals Bitvavo en Litebit zodat je niet ineens je hele belegging kwijt bent mocht zoiets weer gebeuren.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.