Hoe bereken ik de kosten voor een zakelijke lening?
18 november 2021 12:11
Overweeg je om een zakelijke lening af te sluiten? Dan kan het verstandig zijn om van tevoren een kostenoverzicht te maken. In dit artikel lees je hoe je zelf een inschatting maakt voor de maandlasten van een zakelijke lening.
Wat is een zakelijke lening?
Allereerst kijken we naar wat een zakelijke lening is en wat je ermee kunt. Een zakelijke lening is een financiering die je aantrekt voor je bedrijf, met een vooraf bepaalde limiet en looptijd. De rente die je over de lening gaat betalen staat ook van tevoren vast. Deze voorwaarden worden bepaald door de kredietverstrekker en worden vastgelegd in een leningsovereenkomst.
Voor wie is een zakelijke lening geschikt?
In principe kan iedere ondernemer een zakelijke lening afsluiten, mits hij aan de voorwaarden van de kredietverstrekker voldoet. Financiers kunnen daar verschillende maatstaven voor hanteren, maar over het algemeen moet je als ondernemer rekening houden met eisen in de volgende categorieën:
- Operationele historie van je onderneming
- Omzet en winst
- Andere uitstaande schulden
- Risicoprofiel
In het risicoprofiel van een onderneming worden verschillende zaken meegenomen, zoals het type branche en sector, het type bedrijfsactiviteiten, afnemersconcentratie, externe ontwikkelingen die impact kunnen hebben op het bedrijf enzovoorts. Het rentepercentage dat je gaat betalen is onder meer afhankelijk van de financiële gezondheid en het risicoprofiel van je onderneming.
Annuïtaire versus lineaire leningen
Een lening kun je zowel afsluiten met een annuïtaire als lineaire aflosstructuur.
Bij een annuïtaire lening betaal je iedere maand een vast bedrag terug aan de kredietverstrekker. Dit bedrag wordt ook wel de annuïteit genoemd en bestaat uit rente en aflossing. De rente betaal je over de nog openstaande schuld. Omdat de schuld aan het begin van de looptijd nog groot is, betaal je aan het begin vooral rente en weinig aflossing. Naarmate de looptijd vordert wordt de schuld kleiner en ga je meer aflossen op de lening.
Bij een lineaire lening betaal je de schuld in gelijke delen terug. Daarnaast betaal je rente over de nog openstaande schuld. Omdat de schuld afneemt, ga je tijdens de looptijd van de lening steeds meer rente betalen. Het aflossingsdeel blijft echter altijd gelijk.
Kosten voor een zakelijke lening berekenen
Als je al weet hoe de looptijd en het rentepercentage voor jouw lening eruit gaan zien, kun je alvast een inschatting maken van de maandlasten die je kunt verwachten. Dit doe je heel eenvoudig met onze Zakelijke Lening Calculator. Let op: deze berekening is gebaseerd op een lineaire lening.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.