Hoe bedrijven en de aarde kunnen profiteren van een duurzame cloudomgeving
14 april 2023 15:38
Uit de conjunctuurenquête van het CBS van september 2022, blijkt dat bedrijven duurzaamheid belangrijk vinden. Het merendeel (79%) van de bedrijven heeft maatregelen genomen om de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Voor ICT-aanbieders die zich bezighouden met technische infrastructuur ligt hier een interessante uitdaging. Door de groei van de hoeveelheid data neemt namelijk ook de behoefte aan duurzame opslag toe.
Wat je niet kunt meten, kun je ook niet controleren
We genereren veel data met onze apparaten die ontzettend veel energie verbruiken. Marktonderzoekbureau Statista voorspelt voor 2025 een wereldwijde hoeveelheid data van 180ZB (zettabytes). Uiteindelijk kost dit bedrijven miljoenen en veroorzaakt het CO2-uitstoot. Iedereen kent de voetnoot in e-mails waarin staat dat het printen van e-mails niet goed is voor het milieu, maar wie heeft er weleens nagedacht over de werkelijke impact van het verzenden van e-mails? De gemiddelde e-mail veroorzaakt ongeveer 0,5 gram kooldioxide en met bijlagen kan dit oplopen tot 10-20 gram. Die e-mail met veel grote bijlagen lijkt dan opeens veel minder duurzaam. Het beperken van emailverkeer en het aantal mensen aan wie je een e-mail stuurt, heeft een positief effect op het milieu.
Data effectiever beheren
Hoe zit het dan met de infrastructuur? Het goede nieuws is dat technologiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor de basisinfrastructuur een constructieve rol voor de mensen en onze planeet kunnen vervullen en de impact op het milieu kunnen verminderen. Door instrumenten te creëren om data effectiever te beheren, kunnen bedrijven hun omgeving groener en duurzamer maken voor de toekomst.
We moeten aandacht besteden aan alles wat in een datacenter zit. Het gaat daarbij niet alleen om de apparatuur, maar ook om de opgeslagen data. Hardware met opgeslagen data is goed voor maximaal 20 procent van het stroomverbruik in datacenters, maar schattingen tonen aan dat we ongeveer 70 procent van de gecreëerde en opgeslagen data nooit meer gebruiken. Zonde voor zowel de portemonnee als het milieu.
Bedrijven doen er dan ook goed aan om hun plannen voor het kiezen van hyperscalers zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud te versnellen. Deze aanbieders bouwen de meest efficiënte datacenters en boeken vooruitgang als het gaat om het realiseren van net zero doelstellingen. Voor de meeste bedrijven die data en workloads naar de publieke cloud verplaatsen zal dat zorgen voor een vermindering van de CO2-uitstoot.
Het is duidelijk wat we moeten doen
Uit onderzoek, uitgevoerd door het World Economic Forum in het kader van 2030 Vision, bleek dat 70 procent van de 169 VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling kunnen worden ondersteund door geavanceerde technologieën. Met behulp van de vandaag de dag beschikbare analysetechnologieën kunnen bedrijven snel en gemakkelijk potentiële besparingen in de infrastructuur in kaart brengen. Vanuit zowel het perspectief van duurzaamheid als financiën is dit een win-winsituatie.
Tekst: Oscar Wijnants, Country Director bij NetApp Nederland
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.