Het verschil tussen huren, leasen en kopen: wat is de beste optie?

26 september 2024 14:21

Het verschil tussen huren, leasen en kopen: wat is de beste optie?

Als ondernemer kun je bij het uitzoeken van voertuigen, apparatuur en machines vaak kiezen uit verschillende financieringsopties. Vaak gaat het hier om huren, leasen of kopen. Om de juiste keuze te maken tussen deze verschillende financieringsopties, moet je weten wat de voor-en nadelen zijn van deze verschillende opties zodat je een keuze kan maken die het beste past bij jouw bedrijf. Daarom bespreken we in dit artikel de drie mogelijke financieringsopties.

1. Huren: flexibiliteit op korte termijn

Huren houdt in dat je een tijdelijke oplossing nodig hebt en daarom een korte periode iets gebruikt zonder dat je de eigenaar ervan wordt. Als een bedrijf die sporadisch bepaalde middelen nodig heeft voor bepaalde projecten, kan huren een uitstekende oplossing zijn. Huren biedt je namelijk veel flexibiliteit, je hebt geen last van langlopend contract zoals bij leasen en je betaalt ook niet het volledige bedrag zoals je zou doen bij kopen. Een ander voordeel van huren is dat je vaak niet hoeft te betalen voor reparaties of onderhoud waardoor je dus geen onverwachte kosten hoeft in te calculeren. Huren kan wel nadelig zijn voor bedrijven in sommige gevallen omdat het op termijn vaak een stuk duurder is dan leasen of kopen. Heb je als bedrijf structureel bepaalde middelen nodig, dan is huren dus niet altijd de beste optie.

2. Leasen: een balans tussen eigendom en flexibiliteit

Naast huren kan je ook overwegen te leasen. Dit houdt in dat je als ondernemers bedrijfsmiddelen gebruikt tegen vaste maandelijkse kosten, zonder (direct) het goed te kopen. Je kan ervoor kiezen om operational of financial te leasen. Operational leasen betekent dat het leasebedrijf eigenaar blijft van het middel en na afloop van je contract geef je deze ook terug. Bij financial lease daarentegen betaal je het middel als het ware af en word je dus aan het einde van het contract eigenaar van het middel.

Als je leased, bijvoorbeeld als je kiest om een Volkswagen financial lease te nemen, heb je als voordeel dat je voorspelbare kosten hebt en flexibiliteit. Als je als bedrijf middelen nodig hebt voor langere tijd, maar kosten wilt spreiden en geen eigenaar wilt zijn van het middel, dan is leasen een goede optie.

3. Kopen: volledige eigendom en verantwoordelijkheid

Kopen is tot slot een laatste financiële optie die we nog bespreken. Ook kopen heeft belangrijke voordelen zoals dat je direct eigenaar bent van het middel dat je koopt, je kan hieraan ook aanpassingen doen zonder dat je een contract schendt. Ook kan je de kosten afschrijven op je balans en als je het middel niet meer nodig hebt, kan je het doorverkopen en er zo ook nog wat aan verdienen. Het enige nadeel voor ondernemers is wel dat het je cashflow kan belasten en verder ben je bijvoorbeeld ook zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Overweeg dus goed de voor-en nadelen van huren, leasen en kopen om de passende beslissing te nemen voor jouw bedrijf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.