Hét elektronisch sluitsysteem voor lockers
5 juni 2023 14:09
LoQit uit Heerenveen biedt hét elektronisch sluitsysteem voor lockers en uitgiftesystemen wereldwijd. Het bedrijf staat met dit gebruiksvriendelijke sluitsysteem garant voor een veilige en flexibele totaaloplossing, die wordt gekenmerkt door meer zelfstandigheid voor de gebruiker en complete ontzorging van de beheerder. Managing Director Alex Vogelzang vertelt over alle ins en outs van dit unieke product.
Innovatief sluitsysteem voor alle vormen van lockerbehoeften
Alex heeft een bedrijfskundige achtergrond. Voordat hij in 2018 bij LoQit kwam, heeft hij, veelal op directieniveau, bij voornamelijk technische productiebedrijven in binnen- en buitenland in commerciële functies gewerkt. Zijn overstap naar een hightechbedrijf als LoQit was dan ook niet meer dan logisch.
Het bedrijf is in 2014 opgericht met als doel om in de sterk digitaliserende lockermarkt een elektronisch sluitsysteem te ontwikkelen met een verscheidenheid aan toegangsmethodes, zoals passen, smartphones en terminal gebruik. Dat heeft geresulteerd in een innovatief sluitsysteem met geavanceerde software, wat de oplossing biedt voor alle vormen van lockerbehoeften van bedrijven, scholen, sportscholen, zwembaden, et cetera.
De toegepaste technologieën, waardoor het sluitsysteem geïntegreerd kan worden in andere systemen zoals bijvoorbeeld een workplace management system of een security system, zorgen voor een veilige en snelle toegang. De beheerders kunnen de lockers eenvoudig op afstand beheren en de instellingen voor gebruik aanpassen aan de eigen specifieke wensen, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het aanmaken van groepen en type gebruikers met de daarbij behorende configuratie, zoals betalend of niet betalend en een grote of een kleine locker. Het is zelfs mogelijk om de manier van openen van het slot te configureren, zodat het deurtje direct openspringt wanneer de gebruiker de locker opent of pas opengaat wanneer er vervolgens een duwtje tegenaan gegeven wordt. En gebruikers hebben de mogelijkheid om lockers te reserveren en te openen met behulp van een app op hun mobiele telefoon en kunnen met diezelfde app, indien nodig, ook betalen voor het gebruik van de locker.
LoQit is in de loop der jaren uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van intelligente locker- en uitgiftemanagementsystemen, waarbij er op het gebied van softwareontwikkeling, productie en distributie vanuit partnerships nauw samengewerkt wordt met State-of-the-art-bedrijven, ofwel de beste bedrijven binnen hun branche.
De enige met een banklicentie in de software
Sinds de oprichting heeft de (door-)ontwikkeling bij het bedrijf bepaald niet stilgestaan. Zo is er een nieuw systeem ontwikkeld, waardoor het sluitsysteem tegenwoordig via een cloud based system werkt in plaats van een service based system. Omdat het laatstgenoemde systeem lokaal werkt, moest er voorheen vanuit LoQit een monteur naar de klant toe, als zich een probleem voordeed in het systeem, om het ter plekke op te lossen. Nu wordt er via het SaaS-model (Software-as-a-Service) in de cloud gewerkt, waardoor de eventuele problemen bij klanten vanuit Heerenveen opgelost kunnen worden. En dat is geen overbodige luxe, want omdat het sluitsysteem op elke denkbare locker toegepast kan worden, heeft LoQit inmiddels een wereldwijde klantenkring en vooral veel afzet in Amerika en Australië.
Het SaaS-platform in de cloud is geschikt voor microbetalingen en via de aangekoppelde banklicentie is de afdracht voor een kleine betaling veel minder dan via de bank of iDEAL. Omdat er steeds vaker betaald moet worden voor het gebruik van lockers, heeft LoQit er bewust voor gekozen om haar lockermanagement software in dit platform te integreren, waardoor het bedrijf de enige leverancier van elektronische sluitsystemen is met een banklicentie in de software.
Zeer succesvol in de onderwijsmarkt
LoQit host de software voor de klanten, waarbij er verschillende vormen van service-level agreement aangeboden geworden.
Alex: “In het oude systeem draaide de software bij de klant zelf op de server, en nu ontzorgen we onze klanten doordat wij via de cloud alles voor hen regelen. Het draait allemaal in datacenters van Microsoft en gaat via het Microsoft Azure Platform, een platform waarmee diverse internetdiensten aangeboden worden. Omdat Microsoft gigantisch veel geld uitgeeft aan de beveiliging van haar platforms, hebben we daar bewust voor gekozen, omdat het ‘super secure’ is. En doordat wij steeds weer dingen aanpassen en toevoegen, krijgt het systeem continu updates, waardoor onze klanten altijd met één druk op de knop over de meest actuele en betrouwbare software beschikken. We hebben qua levering van het sluitsysteem ruwweg vier product-marktcombinaties: Onderwijs, Smart workplaces, Zorg en Leisure. Daarbij moet je denken aan scholen in het voortgezet onderwijs, bedrijfsverzamelgebouwen waarin men een ruimte moet reserveren, ziekenhuizen, sportscholen, sauna’s en zwembaden. De kluisjes worden veelal verhuurd en daar is ons systeem perfect voor, want de complete afhandeling van de betaling met bijbehorende administratie kan erin plaatsvinden. Iedere gebruiker kan een LoQit-app op zijn of haar mobiel installeren en zo alles op afstand regelen, van de reservering tot en met de betaling. Met diezelfde app wordt ook de locker bediend middels een scherm met een QR-code in de lockerwand. Daarnaast zijn er nog diverse andere authenticatiemogelijkheden zoals bijvoorbeeld gezichtsherkenning, een pincode of een vingerscan. Omdat er een paslezer in het scherm zit, is het mogelijk om een eigen pas aan het systeem te koppelen en de locker te openen en te sluiten door die pas te scannen. Daarbij is de veiligheid gegarandeerd, doordat de pas in geval van verlies of diefstal door de gebruiker zelf geblokkeerd kan worden, waarna er vervolgens weer een nieuwe pas aangekoppeld kan worden. Het is belangrijk om te weten of degene die de locker wil openen ook degene is die geautoriseerd is om daadwerkelijk toegang tot de locker te hebben.”
LoQit is zeer succesvol in de onderwijsmarkt en heeft daar in de loop der jaren een expertise in opgebouwd, waardoor het precies inzichtelijk heeft hoe de lockers door leerlingen en studenten gebruikt worden en hoe ze het beste door conciërges en gebouwbeheerders beheerd kunnen worden. Met het lockerbeheersysteem kan de beheerder eenvoudig de lockers op afstand openen, blokkeren of vrijgeven wanneer bijvoorbeeld een leerling zijn of haar mobiel, pas of pincode is vergeten. Verder zijn veranderingen van functionaliteit, zoals het toekennen van lockers voor vast of dynamisch gebruik of het wisselen van lockers voor een nieuw schooljaar, snel en efficiënt uit te voeren en is het systeem gemakkelijk te integreren in bijvoorbeeld een leerlingvolgsysteem of een elektronische leeromgeving. Het sluitsysteem wordt dan ook over de hele wereld gebruikt door scholen in het voortgezet en hoger onderwijs en universiteiten.
Niet alleen maar ‘deurtje open, deurtje dicht’
Naast de vier genoemde product-marktcombinaties komen er voor LoQit alleen maar afzetmogelijkheden bij en is de potentiële klantenkring in die zin onbeperkt. Zo beschikken steeds meer supermarkten over pakketlockers waar pakketdiensten als DHL gebruik van maken. In plaats van het pakket aan huis te bezorgen, wordt het daar afgeleverd en de ontvanger kan op zijn of haar eigen tijd middels een QR-code de locker openen en het pakket mee naar huis nemen. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer apotheken die uitgiftelockers hebben waar de medicijnen in liggen, sportscholen die in gekoelde lockers sportmaaltijden voor hun leden klaarleggen, musea die uit veiligheidsoverwegingen een lockerwand hebben waar men de rugzak en dergelijke in kan stoppen en er staan zelfs lockers op bouwplaatsen met daarin boormachines en dergelijke voor het personeel; om maar eens een paar voorbeelden te noemen.
“Vanwege al die verschillende afzetmogelijkheden denken we bij LoQit qua het sluitsysteem weer na over welk scenario het beste bij welke locker past”, aldus Alex, “en hoe we dat voor elke specifieke gebruiker met bijbehorende specifieke toepassing kunnen implementeren in ons systeem. Daarbij maken we soms ook gebruik van softwarekoppelingen waarmee je data kunt uitwisselen tussen meerdere softwaresystemen. Het is bepaald niet alleen maar ‘deurtje open, deurtje dicht’. In die zin is geen locker hetzelfde en hebben lockers in supermarkten, scholen, zwembaden en kantooromgevingen allemaal hun eigen specifieke functionaliteit.”
Tekst: Leo Singor
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.