Het eerste Nederlandse zonnepark zonder subsidie succesvol gefinancierd

10 oktober 2023 12:59

Het eerste Nederlandse zonnepark zonder subsidie succesvol gefinancierd

Zonnepark Mandeveld financiert op basis van een langlopend stroomcontract.

Een historisch moment voor zonne-energie in Nederland is volbracht. Het eerste zonnepark zonder subsidie is succesvol gefinancierd via ZonnepanelenDelen. Zonnepark Mandeveld is gefinancierd door de uitgifte van obligaties op basis van een langlopend stroomcontract met een grote corporate. Het zonnepark realiseert 1.026 zonnepanelen in de gemeente Meppel.
 
Deze primeur in Nederland betekent een grote stap voorwaarts voor de energietransitie. Het subsidieloze tijdperk voor commerciële zonnedaken en zonneparken breekt aan. Dit opent de deur naar een ongekend potentieel voor duurzame energieopwekking.
 
De financiering op basis van de verkoop van een langlopend stroomcontract is een belangrijke verschuiving voor zonne-energieprojecten. Waar vroeger overheidssubsidie nodig was voor een positieve businesscase en het aantrekken van financiering, zijn nu ook de inkomsten uit een langlopend zakelijk stroomcontract een basis om op te financieren.
 
Zonnepark Mandeveld van ontwikkelaar GreenIPP financierde via het platform ZonnepanelenDelen. In twee weken tijd verkocht het zonne-energieproject alle obligaties aan ruim 250 investeerders. Op het platform werden obligaties van het project aangeboden met een rendement dat meebeweegt met de stroomprijs. Dit is financiering speciaal ontwikkelt voor zonne-energieprojecten zonder subsidie.
 
Dit baanbrekende zonne-energieproject wordt gerealiseerd op een industrieterrein in Meppel, naast de afnemer van de stroom.
 
Een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van de financiering is de financiële stabiliteit van de afnemer van de stroom. Juist dit soort organisaties zijn nodig om dit segment van de zonne-energiemarkt te laten groeien. Deze organisaties krijgen duurzame energie geleverd zonder zelf te investeren. Tegelijkertijd geven zij zekerheid aan de projectontwikkelaar met een langlopend contract om de investering te doen.
 
Nadat Vattenfall met wind op zee in 2018 deze mijlpaal heeft bereikt, is ook voor zon op land het punt bereikt dat er niet altijd subsidie nodig is voor het realiseren van zonne-energie.
 
Deze ontwikkeling benadrukt het concurrentievermogen van zonne-energie als een rendabele bron van groene energie. Het potentieel voor verdere groei is enorm. De verwachting is dat de kostprijs van een zonne-energiesystemen in de toekomst verder blijft dalen. Netbeheer Nederland gaat er al van uit dat het opgesteld vermogen van zonne-energie zal groeien van de huidige 20 gigawatt naar uiteindelijk 100 tot 180 gigawatt in 2050.
 
"Financiering is cruciaal voor de Nederlandse energietransitie," zei Sven Pluut, oprichter en CEO van ZonnepanelenDelen. "Ik ben blij dat zonne-energie ook in Nederland het niveau heeft bereikt dat het zonder subsidie financierbaar is. Er ligt een grote rol voor overheden en andere grote organisaties om, net zoals met windenergie, langlopende stroomcontracten af te gaan sluiten voor zonne-energie.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.