Het belang van een tuin of buitenruimte bij een kantoor

26 juli 2024 14:53

Het belang van een tuin of buitenruimte bij een kantoor

In de afgelopen jaren zien we een verschuiving in de manier hoe we werken. Als er namelijk iets is dat de pandemie met zich mee heeft gebracht, is het wel het verlangen naar flexwerken en het creëren van de ultieme, gezonde werkplek. Naast thuiswerken, iets wat nog steeds (deels) bij veel bedrijven gebeurt, zien we dat werkplekken op kantoor veranderen.

Om namelijk de perfecte werkplek te creëren, moet je verder gaan dan alleen zorgen voor een ergonomische werkplek. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de natuur erg gezond voor ons. Hoe kun je deze twee zaken beter met elkaar combineren dan door een tuin of groene buitenruimte te maken bij je werkplek? In dit artikel lees je daar meer over en vertellen we je meer over het zelf maken van een fijne kantoortuin met een veranda van Verandavie en meer.

Waarom is een tuin of buitenruimte zo belangrijk op kantoor?

Wie iedere dag binnen op kantoor werkt, snakt weleens naar wat frisse lucht. Dat is niet heel vreemd, aangezien frisse buitenlucht niet alleen goed voor ons is, maar ook heel goed werkt voor het verbeteren van de energie, motivatie en concentratie. Dat is direct een van de grootste voordelen van het creëren van een tuin of buitenruimte bij kantoor. De aanwezigheid van groen en frisse lucht dragen bij aan een betere productie op de werkvloer. Dit komt onder andere door de rustgevende invloed van de natuur, het zonlicht en natuurlijk de frisse lucht die je gedurende dag meerdere keren op kunt snuiven.

Daarnaast is het goed om te weten dat een dergelijke tuin echt niet alleen gebruikt hoeft te worden als plek waar even pauze gehouden wordt. Wanneer de ruimte ervoor is, is zo’n buitenruimte ook de ideale plek voor brainstormsessies en wie weet zelfs vergaderingen! Het helpt enorm om af en toe even buiten de traditionele werkplek aan de slag te gaan, al is het alleen al voor een hernieuwbare vorm van energie, het verfrissen van de gedachten en het creëren van een betere concentratie en motivatie. Daarbij dragen groene ruimtes bij aan zakelijke duurzaamheid, een populair onderwerp in het bedrijfsleven vandaag de dag. Ze helpen bij het reguleren van de temperatuur binnen en buiten en verbeteren de luchtkwaliteit op de werkplek.

Dit zijn de voordelen van werken tussen het groen

Kortom: het maken van een tuin of fijne buitenruimte voor je werknemers is dus absoluut een must. Zoals je hierboven al kon lezen, hangen er talloze voordelen aan een dergelijke tuin. Tel daar nog de volgende pluspunten bij op en er is eigenlijk weinig reden om hier niet mee aan de slag te gaan:

  • Groene ruimtes, zoals een tuin of groen dakterras, zorgen voor een meer ontspannen werksfeer. Uit divers onderzoek blijkt namelijk dat de natuur bijdraagt aan het verminderen van stress. Dat heeft te maken met het visuele en fysieke contact met de natuur. Zorg dus voor lekker veel groen en kies voor verschillende planten, bomen, struiken en bloemen.
  • Daarnaast zorgt blootstelling aan natuurlijke omgevingen ervoor dat mensen minder vermoeid zijn en een betere concentratie en meer motivatie krijgen. Het is niet voor niets het geval dat menig werknemer in de pauze van werk al een ommetje buiten het kantoor om gaat maken. De buitenlucht zorgt ervoor dat ze meer gefocust en energiek terugkeren naar de werkplek.
  • Ook fijn om te weten: groene buitenruimtes zijn vooral ook informele plekken waar werknemers elkaar op een andere manier kunnen leren kennen dan alleen de ‘werkversie’. Dit soort ruimtes bieden namelijk de mogelijkheid voor leuke teamactiviteiten (goed voor de teambuilding!) en sociale interacties.

Zelf een groene tuin of buitenruimte creëren bij kantoor

Heb je ook de ruimte om een groene tuin of buitenruimte te creëren, dan is dat dus zeker aan te raden. Denk in ieder geval na over wat je wilt bereiken met de buitenruimte. Is het puur een ruimte voor ontspanning of wil je de plek ook gebruiken voor vergaderingen in de buitenlucht? In beide gevallen is het raadzaam om een veranda of een groot terras te maken waar je stoelen en tafels op neer kunt zetten. Ga hierbij altijd voor comfortabele zitgelegenheden en genoeg ruimte.

Wat kan helpen bij het maken van een dergelijke tuin is om input vanuit medewerkers te verzamelen over wat ze zouden willen zien en hebben in zo’n tuin. Ook kan het handig zijn om samen te werken met een landschapsarchitect of een tuinontwerper om zo een mooi ontwerp te maken. Naast voldoende zitplek, een veranda en genoeg ruimte is het fijn als zo’n buitenruimte deels kan worden overdekt, bijvoorbeeld met een overkapping of met een zonnescherm. Voeg ook mooie groene borders toe, evenals stukken grond of bakken met kleurrijke bloemen, planten en misschien zelfs een kleine moestuin. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.