Het belang van een energielabel voor uw bedrijf

2 oktober 2018 11:21

Het belang van een energielabel voor uw bedrijf

Sinds januari zijn pandeigenaren verplicht om bij verkoop of verhuur van een bedrijfspand een energielabel af te geven naar de normen van de overheid. Dit is vaak een last minute klus die je op korte termijn geregeld wil hebben.

De laatste jaren werd het energielabel voor bedrijven gezien als een noodzakelijk kwaad dat een verplicht onderdeel was bij het verkopen of verhuren van een pand. Het kan de eigenaar van een pand namelijk boetes opleveren die oplopen tot €20.000,- voor het niet tijdig leveren van een energielabel bij de huur of koopovereenkomst voor een nieuwe eigenaar of huurder. Sinds 2015 is dit verplicht en de laatste jaren worden er ook meer en meer serieuze boetes uitgedeeld voor het niet bezitten van een energielabel bij overdracht. Uitzonderingen op deze regel zijn religieuze gebouwen, losstaande panden kleiner dan 50m2 en monumenten.

Inzicht in energieprestaties

Het energielabel geeft wel nuttige inzichten in de “gezondheid” van uw pand. Welk energielabel wordt er nu behaald en met welke energiebesparende maatregelen kan ik ervoor zorgen dat het energielabel verbeterd naar een groener label. Uiteindelijk moeten deze energiebesparende maatregelen bijdragen aan een energie neutrale samenleving in 2050. De tussenstap die hiervoor moet worden genomen is de verplichting van het energielabel c per 2023. Vanaf dan moeten eigenaren de maatregelen hebben doorgevoerd en dus minimaal een C label hebben.

Mogelijke besparingen voor uw bedrijfspand zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, LED-verlichting, dak,-gevel-, en vloerisolatie.

Aanvragen van een energielabel

Het aanvragen van een energielabel werkt als volgt;

  1. U gaat naar een aanbieder van energielabels voor bedrijven waar u verschillende offertes ontvangt van gecertificeerde aanbieders.
  2. Aan de hand van deze offertes kunt u zelf bepalen welke aanbieder u in de armen neemt op basis van uw voorkeur of prijs.
  3. Vervolgens wordt een afspraak ingepland en komt er een energieadviseur (EPA-U) bij u op locatie om het pand op te meten en de energieprestaties in kaart te brengen.
  4. Aan de hand van deze resultaten wordt het energielabel bij de Rijksdienst ingevoerd en geregistreerd.
  5. Vanaf dat moment heeft het pand een energielabel. Deze krijgt u vervolgens opgestuurd per mail als bewijslast voor de notaris. U hoeft zelf dus weinig actie te ondernemen en u kiest altijd de goedkoopste optie voor uw pand.

Voor meer informatie: info@energielabel-offertes.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.