Herfstdepressie? Niet nodig!

12 oktober 2021 15:15

Herfstdepressie? Niet nodig!

September was een mooie maand. De zon scheen vrijwel dagelijks en corona leek ons langzaam maar zeker ons oude leventje weer terug te geven. Inmiddels is het half oktober, regent het regelmatig en weten we dat de zomer echt voorbij is. De dagen worden in razend tempo korter. Reden voor een herfstdepressie heb ik echter niet. Ik ben hoopvol gestemd en ik deel hier graag met u hoe dat komt.

Het gaat over het aantal mensen in de bijstand. Of eigenlijk juist het aantal mensen uit de bijstand. Wellicht is het u bekend dat Arnhem er jarenlang niet in slaagde om gelijke tred te houden met het landelijk gemiddelde als het ging om het aan het werk helpen van mensen. De uitstroom uit de bijstand bleef tussen 2014 en 2018 achter als je dat vergeleek met gemeenten die ongeveer even groot zijn. Sinds vorig jaar lijkt dat tij gekeerd en steekt Arnhem in licht positieve zin af.

Is het een wedstrijd? Nee, dat zeker niet. Maar ik realiseer me dat achter de cijfers die we met elkaar vergelijken, echte mensen zitten. Mensen die al langer langs de kant staan en daardoor hun zelfvertrouwen verliezen. Ik ken hun verhalen en weet ook hoe goed het is als zij weer werk hebben, weer meedoen en zich gewaardeerd voelen. Ik kan en wil niet wennen aan het idee dat Arnhem minder goed in staat zou zijn om die mensen weer perspectief te bieden dan andere gemeenten. Onze meest recente rapportage laat gelukkig zien dat Arnhem het sinds een jaar weer beter doet. Meer mensen komen uit de uitkeringssituatie en meer mensen krijgen hulp bij kleine stapjes richting de arbeidsmarkt. Samen met u en onder andere het Werkgeverservicepunt en Scalabor maken we dit mogelijk. Ik deel dit met u omdat wij dit zonder u niet kunnen. Wij hebben werkgevers nodig die mensen een kans willen bieden.

November, het is al bijna zover, is de maand van de 1000 voorbeelden. De bedoeling daarachter is dat die werkgevers in het zonnetje worden gezet die juist nu kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat andere werkgevers hierdoor inspiratie op doen. In het kader van die inspiratie ga ik graag en veel op werkbezoek. Enkele weken gelden was ik bij Vitesse Werkt, de maatschappelijke stichting van Vitesse die samen met Scalabor onlangs de zevende editie van hun re-integratietraject startte. Verschillende trainingen, zowel binnen als buiten de voetballijnen, helpen de deelnemers op weg naar een opleiding of een betaalde werkplek. Naast fysieke trainingen werken de deelnemers aan hun werknemersvaardigheden. Een ander voorbeeld, waar ik binnenkort op bezoek hoop te gaan: op de Geitenkamp start de derde editie van de training Eigen-Wijs. Deze is voor inwoners die moeite hebben met de basisvaardigheden lezen, reken, schrijven en digitale vaardigheden. Het zelfvertrouwen bij de deelnemers groeit met elke les. Niets staat vervolgens een volgend stapje richting betaald werk in de weg.

Er zijn tientallen van dit soort mooie initiatieven in Arnhem. Mensen worden daar bij de hand genomen en begeleid naar passend werk. Ik kan het niet laten, ik eindig toch weer met een beroep op u: verzorgt u de kers op de taart bij dit soort mooie initiatieven, door mensen een kans te geven in uw bedrijf? November is de maand van de 1000 voorbeelden. Ik reken op u! «

Martien Louwers, Wethouder werk & inkomen

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.