Help! Het is hier een beestenbende
11 oktober 2024 10:26
De biologische kijk op grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer - en hoe het te voorkomen
Mensapen houden ons een spiegel voor. Patrick van Veen laat met voorbeelden uit het mensen- en dierenrijk zien hoe we nu écht stappen kunnen zetten naar een veilige werkomgeving.
Grensoverschrijdend en storend gedrag op de werkvloer is een hot topic. Het bewustzijn dat zulk gedrag erg schadelijk kan zijn en zorgt voor een onveilige werkcultuur, is de afgelopen tijd sterk gegroeid. De focus ligt nu vooral op de schuldvraag; hoe zorgen we voor de slachtoffers en hoe straffen we de daders?
Belangrijke kwesties, maar volgens gedragsbioloog Patrick van Veen ontbreken er cruciale vragen in ons debat.
- Hoe voorkomen we storend en grensoverschrijdend gedrag?
- Hoe corrigeren we het wanneer we het nog in relatief onschuldige vorm tegenkomen?
- En hoe zorgen we voor een duurzame verandering ten goede?
Om dit te onderzoeken kijkt Van Veen naar gedrag in het dierenrijk, met name bij mensapen. Aan de hand van rijke, levendige voorbeelden uit zowel het mensen- als apenrijk biedt Help, het is hier een beestenbende inzichten in onze sociale structuren, interacties en gedragscodes. Zoals vaker houden mensapen ons een spiegel voor en dat helpt ons om de noodzakelijke stappen richting een veilige werkomgeving nu écht te zetten.
Auteur: Patrick van Veen
Patrick van Veen studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie was hij adviseur en projectmanager in de verzekeringsbranche. Sinds 2002 werkt hij als zelfstandig bioloog. Hij onderzoekt het gedrag van mensen en apen en geeft daarover trainingen en lezingen. Ook werkt hij regelmatig mee aan televisieprogramma's zoals Tijd voor Max, 'Married at first sight' en RTL Late Night.
Hij schreef meerdere boeken, waaronder de bestseller Help, mijn baas is een aap! (18e druk). Hij is oprichter van Apemanagement en voorzitter van het Jane Goodall Institute Global.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.