HDMI over UTP in zakelijke omgeving; alles wat je moet weten

3 september 2024 09:17

HDMI over UTP in zakelijke omgeving; alles wat je moet weten

In een zakelijke omgeving is het van groot belang dat je op technologisch vlak mee kunt komen. Voor een belangrijke presentatie problemen hebben met je laptop verbinden met een beamer is vragen om ellende. HDMI over UTP is een goed voorbeeld van een technologische feature in zakelijke omgevingen die je van pas kan komen. In deze blog vertellen we je alles wat je hierover moet weten.

Waarom HDMI over UTP een veel voorkomende oplossing is voor bedrijven

Veel soorten kabel lengtes

In de eerste plaats kiezen veel bedrijven voor HDMI over UTP omdat je veel soorten kabel lengtes hebt. HDMI kabels staan erom bekend niet veel opties te bieden qua kabel lengtes. Vaak zijn deze lengtes ook nog vrij beperkt, waardoor het lastig is om langere verbindingen te maken tussen verschillende punten en apparaten die van een afstand op elkaar zijn afgesteld. Met UTP kabels heb je hier geen last van, want hier is de keuze reuze.

UTP kabels zijn goedkoper dan HDMI kabels

Ten tweede is het mooi meegenomen dat UTP kabels een lagere prijs hebben. Dit voordeel wordt natuurlijk nog veel groter als je kijkt naar langere lengtes of wanneer je grote hoeveelheden nodig hebt voor een zakelijke opstelling. Dit betekent dat je als bedrijf niet alleen kunt besparen op de initiële aankoop, maar ook op de installatie- en onderhoudskosten.

Geen concessies aan beeldkwaliteit

Verder kiezen veel bedrijven voor HDMI over UTP vanwege het feit dat de beeldkwaliteit hetzelfde blijft. Bij veel andere oplossingen is het namelijk zo dat men concessies moet maken. Hierdoor is de resolutie bijvoorbeeld een stuk minder dan hiervoor. Dit kan effect hebben op mensen die aan het werk zijn of een slechte indruk achterlaten op nieuwe klanten die deze lage kwaliteit beelden zien. Al dit soort problemen worden voorkomen door voor HDMI over UTP te kiezen.

Waar je op moet letten

Resolutie mogelijkheden

Wanneer je UTP kabels gaat aanschaffen, is de resolutie een van de eerste punten waar je naar moet kijken. UTP kabels zijn namelijk verrassend veelzijdig en kunnen dan ook verschillende resoluties ondersteunen, van standaarddefinitie tot ultra-high-definition (UHD). En dat betekent dat, als je een weloverwogen keuze maakt, je niet alleen kunt genieten van uitstekende beeldkwaliteit, maar dat je ook voorbereid bent op de toekomst! Als je investeert in een goed UTP-systeem, kun je eenvoudig schakelen naar hogere resoluties wanneer je apparatuur dat toelaat, zonder je zorgen te maken over het upgraden van je kabels.

Het bereik

Een tweede punt van aandacht is het bereik. UTP-kabels zijn namelijk ontworpen om signalen over langere afstanden te verzenden zonder dat de kwaliteit van de videoweergave in het gedrang komt. Als je UTP kabels gebruikt voor HDMI kun je dus  moeiteloos tot wel 100 meter of meer gaan, afhankelijk van de specifieke kabels en apparatuur die je gebruikt. Dit is vooral handig in grote instellingen zoals een vergaderzaal, auditorium of zelfs in je eigen huis. Geen gedoe meer met het verplaatsen van apparatuur of het in de weg zitten van kabels! Met een UTP-systeem heb je de vrijheid om je set-up aan te passen aan jouw behoeften, zonder concessies te doen aan de prestaties.

Of meerdere ontvangers aansluitbaar zijn

Maar misschien is het vermogen van UTP kabels om meerdere ontvangers aan te sluiten zonder in te boeten op kwaliteit wel het grootste pluspunt. Daardoor kun je genieten van een soepel beeld op één scherm, maar je kunt ook eenvoudig meerdere displays aansluiten, of het nu gaat om een vergaderruimte met verschillende projectoren of een mediacentrum thuis. Met de juiste configuratie kun je signalen splitsen en naar verschillende plekken in de ruimte sturen, zodat iedereen kan meegenieten van de content. Dit maakt de setup niet alleen veelzijdig, maar ook perfect voor die momenten waarop je vrienden of collega’s wilt betrekken bij wat jij aan het bekijken of presenteren bent.

De video bandbreedte

Wanneer we het hebben over video verbindingen, is bandbreedte een cruciale factor die vaak over het hoofd wordt gezien. De juiste bandbreedte zorgt ervoor dat je video’s soepel en zonder vertraging afspelen, wat essentieel is, of je nu een spannende film kijkt of een belangrijke presentatie geeft. Het is net als wanneer je met vrienden een filmavond organiseert; de laatste dingen die je wilt zijn buffering of een schokkende ervaring! UTP-kabels zijn ontworpen om een hoge bandbreedte te ondersteunen, wat betekent dat ze in staat zijn om video-inhoud van hoge kwaliteit te verzenden zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.