HCM Medical opent nieuwe cleanrooms in derde pand op rij

3 juli 2024 08:00

HCM Medical opent nieuwe cleanrooms in derde pand op rij

Onlangs opende HCM Medical feestelijk haar derde pand op rij bij Kerkenbos in Nijmegen samen met Jan van Dellen, directeur The Economic Board. Na de oprichting van HCM Medical tien jaar geleden is directeur Christian van Munster nog even ambitieus. Als Contract Manufacturing Organization (CMO) heeft het biotech-bedrijf zijn sporen inmiddels verdiend, ook internationaal. HCM Medical staat aan de basis van veel nieuwe (medische) toepassingen en producten. Van productie op labschaal naar een productie van duizend liter.

Van paardenpezen naar medisch collageen

“We verwerken dierlijk en ook humaan materiaal. Dat wij collageen produceren uit bijvoorbeeld paardenpezen heeft te maken met het feit dat producten uit paardenweefsel internationaal breed geaccepteerd worden.”

HCM Medical biedt als CMO een breed spectrum diensten aan voor de ontwikkeling en productie van medische hulpmiddelen, farmaceutische producten en het verwerken van humaan en dierlijk weefsel voor diverse medische doeleinden. Dat varieert van co-development voor nieuwe producten, het produceren van klinische onderzoeks-en registratiebatches, en reguliere productie.

Steeds meer is bij behandelingen en genezing een patiënt-specifieke aanpak wenselijk. De kennis en ervaring van HCM Medical strekt zich bij productie van weefsels uit over meerdere technieken zoals vriesdrogen, aseptisch werken en superkritisch CO2-behandelingen.

Meer toepassingen mogelijk maken met collageen

Er wordt nog veel gekozen voor chemische producten of plastics als het gaat om implantaten in een menselijk lichaam. Dat is jammer want het menselijk lichaam maakt verschillende structuren aan. Collageen is hier een bouwsteen van.

Deze visie leidt tot ongekende, soms revolutionaire mogelijkheden. Als voorbeeld noemt Christian een speciale plug, gemaakt van collageen waarmee na een operatie de baarmoeder wordt afgesloten. De ontwikkeling ervan vond plaats binnen Radboudumc en de productie bij HCM Medical. De plug is een goed voorbeeld van de mooie mogelijkheden van collageen.

Reinigen van slagaders en luchtpijpen

Het internationale team van HCM Medical is divers, een combinatie van verschillende culturen, achtergronden en opleidingen. Dat leidt ook tot nieuwe ideeën en oplossingen voor klinische vraagstukken. Bijvoorbeeld voor het reinigen van slagaders en luchtpijpen als deze verkalkt zijn. Dit kan met speciale apparatuur. Wij denken dat er een betere aanpak mogelijk is. “Stel je voor dat je een compleet hart kunt reinigen. Dan heb je apparatuur ontwikkeld die je rechtstreeks in de OK gebruikt.

HCM Medical heeft alle vergunningen om naast medische hulpmiddelen ook geneesmiddelen te produceren en humaan weefsel te verwerken. Een unieke combinatie in heel Europa en daarbuiten die gewoon in Nijmegen te vinden is op Kerkenbos.

www.hcm-medical.com

Tekst: Rhumbline Communicatie

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.