Havenlodge heeft de houseboat op de kaart gezet
30 augustus 2022 10:09
Havenlodge uit Lelystad, in 2017 opgericht door Huub en Sylvia Kortlevers, is producent van duurzame hoog kwalitatieve houseboats en vervult een duidelijke voortrekkersrol in dit segment van de watersportsector. Commercieel manager Gert Klein vertelt in dit artikel alles over het bedrijf en hoe hij er zelf bij betrokken is geraakt.
Gerts carrière voor Havenlodge Houseboats
Gert is in 1963 geboren en heeft altijd een hang gehad naar commercie, waardoor hij na zijn bouwkundige opleiding dan ook in een aantal technische bedrijven in de verkoop binnen- en/of buitendienst terecht kwam. Nadat hij vervolgens een aantal functies bekleed had als salesmanager en hoofd verkoop binnendienst, werd hij in 1997 door Afvalverwerkingsbedrijf VAR, wat in 2014 overgenomen is door Attero, benaderd voor een commerciële functie binnen die organisatie. Hij zou daar achttien jaar blijven werken en heeft van dichtbij meegemaakt hoe de afval- en recyclingsector zichzelf ontwikkelde tot de volwaardige industrie die het nu is.
Gert: “VAR was volledig gericht op de recycling van afvalstromen en was hét voorbeeldbedrijf voor de gehele sector. Ik hield me daar onder andere bezig met de inkoop van afval en de verkoop van reststromen, waardoor mijn werkterrein niet alleen in Nederland lag, maar ook in België, Duitsland en Scandinavië. Later was ik verantwoordelijk voor de communicatie- en marketingactiviteiten."
In 2015 vertrok Gert bij Attero. Na een aantal interim klussen trad hij vervolgens als regiodirecteur in dienst bij Remondis Nederland BV. Daarmee keerde hij terug bij zijn oude liefde: de afval- en recyclingsector. Hij heeft daar tot 2018 gewerkt als regiodirecteur van drie inzamelbedrijven in Delft, Zwolle en Almelo. Hij had het daar prima naar z’n zin, maar er deed zich privé een interessante mogelijkheid voor om het roer drastisch om te gooien.
Via het beheer van een jachthaven naar een functie bij Havenlodge
Samen met zijn vrouw Sandra kreeg hij de kans om in Heeg voor Hoora Recreatie een jachthaven te beheren wat gericht was op de verhuur van boten. En omdat ze beiden watersporter pur sang zijn, leidde dat ertoe dat ze allebei hun baan opzegden, hun huis in de Achterhoek verkochten en met hun twee dochters, Madelief en Maartje, naar Friesland verhuisden.
“Bij Hoora ontmoette ik toen een eigenaar van vier houseboats van Havenlodge die in Amsterdam lagen, maar waar hij een andere ligplaats voor zocht.”, aldus Gert, “Die vier boten zijn toen bij ons in Heeg terechtgekomen en Sandra en ik hebben de verhuur ervan voor onze rekening genomen. Dat was meteen de aanleiding om met Havenlodge in contact te komen, want het bedrijf heeft een dochteronderneming, Marina Parcs, wat zich met verhuurbemiddeling bezighoudt en die heb ik ingeschakeld voor de vier houseboats bij Hoora in Heeg. Zo ontstond er een soort van collegiale situatie, want bij het eerste gesprek met twee directieleden van Havenlodge, werd er van hun kant direct al geopperd dat we misschien meer met elkaar zouden kunnen doen.”
Toen Sandra eind 2021 met de gedachte speelde om haar werk als taalspecialist in het basisonderwijs weer op te pakken, besloot Gert zich dan ook aan te sluiten bij Havenlodge als commercieel manager.
‘Zo’n vierkante bak… daar is toch geen vraag naar?’
Havenlodge is in 2017 door Huub en Sylvia Kortlevers opgericht. Omdat er in diverse havens in Nederland sprake was van behoorlijk wat leegstand, kwam Huub op het idee om vanuit het concept houseboats een luxe vakantiewoning op het water te ontwikkelen voor mensen die het leuk vinden om in de dynamiek van een jachthaven te verblijven. En zo zijn de Havenlodge Houseboats ontstaan.
Gert: “Ze hebben met een prototype op de HISWA gestaan, waar men in eerste instantie schamper reageerde, zo van ‘Zo’n vierkante bak… daar is toch geen vraag naar?’. Wat dat betreft is de watersportsector best wel traditioneel. Een boot moet een punt aan de voorkant hebben en een motor aan de achterkant, en alles wat anders is past niet in het plaatje. Zoiets. Maar desondanks is het na die HISWA als een komeet gegaan, waarbij de markt duidelijk meegegroeid is. Er was opeens vraag naar andere vormen van watersport; en dan niet per definitie het ‘Veel punt en veel motor of veel zeil en veel mast’. Maar er ontstond een behoefte om vanuit een soort rustverblijf, met een sloepje en/of een sub ernaast, te genieten van de dynamiek van het water, de watersport en de jachthaven. En de houseboats die we in diverse jachthavens in de verhuur hebben, zijn een perfecte entree voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met de watersportwereld. Iedereen heeft wel een voorstelling van een jachthaven, maar er daadwerkelijk zijn is heel iets anders. Het is een wereld op zich met haar eigen specifieke gemoedelijke sfeer.”
Huub en Sylvia hebben in het verleden een eigen vestiging van Baderie Badkamers gerund en Sylvia maakt in haar werk voor Havenlodge Houseboats gebruik van de ervaring die ze daar heeft opgedaan. Zij adviseert klanten bij het interieur en exterieur van de boot en de te gebruiken materialen en toe te passen kleuren. En Huub is de technicus en innovator die de boten ontwikkelt, bouwt en verbetert.
In 2020 is de LuBe Groep als aandeelhouder toegetreden en is de directie, naast Huub en Sylvia, versterkt met William Beurskens. Hij is jurist en behartigt alle financiële en juridische zaken. “Sindsdien is het bedrijf volwassener.”, aldus Gert, “Er is meer kennis aan boord, er zijn relaties bij gekomen en het netwerk is vergroot. Dat heeft erin geresulteerd dat we nu zo’n vijftig boten per jaar maken.”
Er zijn diverse voordelen ten opzichte van een gewoon pleziervaartuig
Gert: “Men denkt bij een houseboat al snel aan een woonboot of een woonark. Dat is op zich jammer, want die terminologie roept soms een associatie op met bijvoorbeeld de situatie in de Amsterdamse grachten en dus verpaupering, waardoor bijvoorbeeld een gemeente terughoudend kan zijn als een haveneigenaar of -beheerder projectmatig een x-aantal boten wil aanschaffen voor de verhuur. Je hebt pleziervaartuigen, beroepsvaartuigen en daartussen een grijs gebied, waar ook woonarken toe behoren. Onze houseboats vallen nadrukkelijk onder de categorie ‘pleziervaartuigen’ en worden ook als zodanig gekeurd volgens de geldende CE-normering qua veiligheid, stabiliteit en bestuurbaarheid. Ze zijn voorzien van een motor, een boegschroef, een stuurstand en een camerasysteem. Er zijn diverse voordelen ten opzichte van een gewoon pleziervaartuig. Alles is gelijkvloers, er is veel glasoppervlak waardoor je een mooi uitzicht hebt, er is vlak boven het water een mooi terras aan boord en je kan er ook nog mee varen. Verder is de boot heel goed geïsoleerd en vervaardigd uit duurzame materialen die voor de volle honderd procent circulair zijn.”
De klantenkring van Havenlodge is te onderscheiden in een drietal groepen: de particuliere klant die de boot voor eigen plezier koopt, de zogenaamde hybride klant die de boot zelf gebruikt en daarnaast ook verhuurt en de investeerder en/of ondernemer, zoals bijvoorbeeld de eigenaar van een jachthaven, die projectmatig een x-aantal boten aanschaft om er via verhuur rendement op te maken. Klanten hebben de keuze uit een aantal standaard boten en interieurs waarbij het uiteraard mogelijk is om zaken aan te passen, want bij Havenlodge is maatwerk en de invulling van specifieke wensen altijd mogelijk.
Van bouw tot verhuur
Bij de commerciële activiteiten van Havenlodge speelt dochterbedrijf Marina Parcs, wat zich bezig houdt met de verhuurbemiddeling van recreatieobjecten op- en aan het water, een belangrijke rol. Daarmee heeft Havenlodge een unieke positie in de markt, want na aankoop van een Havenlodge houseboat heeft een klant er, in het geval van verhuur, verder geen omkijken meer naar. Indien gewenst regelt Marina Parcs de full service verhuurbemiddeling van boeking tot schoonmaak en van de eindcontrole tot de financiële afronding.
Havenlodge realiseerde in samenwerking met Marina Parcs twee grotere projecten, namelijk Marina Mookerplas in Middelaar, in Limburg op de grens met Duitsland, en De Lemster Baai in de oude binnenhaven van het Friese Lemmer. In Middelaar liggen inmiddels eenentwintig houseboats en aan de boten voor Lemmer wordt na de eerste leveringen nog volop gebouwd. Verder biedt Marina Parcs huurobjecten aan op bijna twintig unieke locaties, verspreid over geheel Nederland.
Bij een projectmatige aanpak, zoals in Middelaar en Lemmer, wordt in samenspraak met een jachthaveneigenaar gekeken naar bijvoorbeeld de uitrusting van de boot, de kleurstelling en hoe die eruit moet zien qua interieur, zodat het goed past in de omgeving van de betreffende jachthaven. En terwijl Havenlodge zich vervolgens toelegt op de verkoop van de boten aan particulieren en investeerders, maakt de haveneigenaar alles geschikt voor de houseboats, waarbij je moet denken aan brede ligplaatsen, voldoende diepgang, riolering, water en elektriciteit.
Van startup tot marktleider
Havenlodge heeft in haar jonge bestaan haar verantwoording genomen als initiator en ontwikkelaar van houseboats en baanbrekend werk verricht om deze vorm van watersport verder te ontwikkelen en in Nederland op de kaart te zetten; vooral op het gebied van acceptatie bij gemeenten, eigenaren en beheerders van jachthavens en potentiële klanten. Wat dat betreft heeft Havenlodge echt een voortrekkersrol en is het niet alleen uitgegroeid tot de grootste houseboat-producent van ons land, maar is het ook toonaangevend in dit segment van de sector. “Als marktleider sta je niet alleen voor de uitdaging om marktleider te blijven”, aldus Gert, “maar ben je bovendien verantwoordelijk voor de brede acceptatie van het product in een zich nog ontwikkelende markt”.
Tekst: Leo Singor
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.