HAN-lector Mascha Smit maakt zich hard voor energietransitie
30 mei 2017 14:24
Met het uitspreken van de intreerede 'De rol van waterstof binnen de duurzame energietransitie' aanvaardde dr. Mascha Smit op 11 mei haar ambt als lector Duurzame Energie aan de HAN. Haar lectoraat wil oplossingen leveren waarmee duurzame energie als vanzelfsprekend geïmplementeerd kan worden, met eenvoudige, betrouwbare en betaalbare technologie.
De onderzoeksgroep van dr. Mascha Smit draagt bij aan de transitie naar duurzame energie, samen met bedrijven uit de regio. Voorafgaand aan de plechtigheid vond een symposium plaats, getiteld Waterstof in de energietransitie. Smit aanvaardde vervolgens haar ambt met het uitspreken van de intreerede De rol van waterstof binnen de duurzame energietransitie (pdf).
Waterstof is geschikt voor de opslag van grote hoeveelheden duurzame energie. Daardoor kan waterstof het elektriciteitsnet in balans houden en de sleutel vormen voor een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam energiesysteem. De opslag van elektriciteit is slechts één van de thema's waar het lectoraat zich op richt. Smit doet ook onderzoek naar de opwek van duurzame energie en systeemintegratie.
De banden met het werkveld leveren al concrete onderzoeksprojecten op. Zo werkt het lectoraat aan haalbaarheidsstudie Archypel. De onderzoekers bestuderen een waterstofopslagsysteem dat onderdeel moet worden van een energie-autonome woning. Dat doen ze samen met het Institute for Sustainable Process Technology, netbeheerder Alliander en 4 mkb-bedrijven.
Opleiden van energieprofessionals
De projecten van het lectoraat zijn ook waardevol voor het onderwijs van de HAN. Studenten voeren studieopdrachten uit, die gelieerd zijn aan het lectoraatsonderzoek. En kennis die voortkomt uit de onderzoeken vindt haar weg in het onderwijs. Het lectoraat is betrokken bij de ontwikkeling van masters, minors en regulier hbo-onderwijs.
Op die manier leidt het werk van Smit en haar lectoraat tot energieprofessionals die toegerust zijn op de (duurzame) wereld van morgen. 'Vanuit een nauwe samenwerking met docenten, andere lectoraten en externe partijen dragen wij proactief bij aan het hoger beroepsonderwijs, en leren we studenten om zelfstandig duurzame energie-oplossingen te kunnen ontwikkelen en toepassen', zegt Smit. Dat is hard nodig, gezien het tekort aan energietechnici in Nederland en de doelstellingen van de Nederlandse overheid.
In het Energieakkoord staat dat in 2020 14% van de energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. Met voorlichting, subsidie en goede samenwerking tussen aanbieders van besparingsoplossingen kan het voor huishoudens makkelijker worden hun verbruik terug te dringen. In 2050 moet bijna alle gebruikte energie duurzaam zijn opgewekt. De inspanningen van de HAN-lector Duurzame Energie zullen bijdragen aan het behalen van deze doelen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.