HAN biocentre: Haal het maximale uit je biomassa

12 april 2022 14:13

HAN biocentre: Haal het maximale uit je biomassa

Met z’n allen zijn we op weg naar een circulaire en biobased economie. De afgelopen decennia zijn de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie erg snel gegaan. Echter, het ontwikkelen van materialen die producten kunnen vervangen die nu nog op basis van fossiele grondstoffen gemaakt worden, blijft wat achter. Bij HAN BioCentre werken we al ruim 15 jaar aan oplossingen voor deze grondstoffentransitie met als doel een biobased economy dichterbij te brengen.

Het kernconcept dat we voor de grondstoffentransitie inzetten, is bioraffinage. Hieronder verstaan we het geheel aan technologieën dat nodig is om alle (of tenminste zoveel mogelijk) verschillende inhoudsstoffen uit biomassa te kunnen winnen op een zodanige manier dat deze toegepast kunnen worden voor het vervangen van chemische bouwstenen die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan lignine, dat als vervanger van bitumen ingezet kan worden. Een ander voorbeeld zijn de fytonutriënten waaraan vaak gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven worden die de medicijnen kunnen vervangen die chemisch gesynthetiseerd worden. Hiervoor wordt onderzocht welke extractie en scheidingstechnieken het beste ingezet kunnen worden, en zijn analysemethodes nodig om de samenstelling te kunnen bepalen. Wat HAN BioCentre uniek maakt, is dat we daarnaast fermentatietechnologie inzetten om de gewenste bouwstenen te maken.

Vierkantsverwaarding van vezelhennep

Een gewas dat veel potentie heeft om ingezet te worden om verschillende grondstoffen uit te winnen, is vezelhennep. De vezels uit de stengels kennen toepassingen als touw of in de textielindustrie. Daarnaast worden ook voor de bouw producten ontwikkeld op basis van de vezels uit vezelhennep. De zaden zijn een rijke bron van vetten en eiwitten. Maar vezelhennep is met name interessant om zijn gezondheidsbevorderende componenten. In het bijzonder de CBD-achtige verbindingen krijgen de laatste tijd veel aandacht. Er zijn wel tot 500 verschillende componenten beschreven en het is dus bijna niet te doen om van elke stof apart te onderzoeken wat het effect op de gezondheid is. Dat doen we dan ook niet. We hebben gekozen voor een holistische aanpak waarbij we van verschillende extracten de chemische samenstelling bepalen en in modelsystemen kijken wat de effecten zouden kunnen zijn op de veroudering. Hopelijk lukt het om een relatie te vinden tussen de samenstelling en de effecten, zodat de extracten als zogenaamde neutraceuticals hun weg naar de consument kunnen gaan vinden.

Al 15 jaar samen met het mkb

Dit vezelhenneponderzoek (gesubsidieerd door SIA) voeren we uit in een consortium van 6 mkb-bedrijven en andere instellingen. Samen proberen we de wereld een beetje beter te maken. De opgedane kennis en ervaring willen we in de toekomst ook graag toepassen op andere soorten biomassa en gebruiken om andere toepassingsgebieden te ontdekken. Om te horen wat onder ondernemers leeft en waar vraag naar is, én omdat we stil willen staan bij ons 15-jarig jubileum, organiseren we op 21 juni een symposium ‘15 years HAN BioCentre: a multidisciplinary approach towards green and health innovations’. We praten deelnemers bij over de ontwikkelingen op het gebied van het gebruik van schimmels in de biobased economy, de potentie van fytochemicaliën en over het belang van data en de data-analist binnen de toegepaste biowetenschappen. De belangrijkste informatie over het symposium zal omstreeks 15 april beschikbaar komen op han.nl/biocentre-symposium. «

HAN
Laan van Scheut 2
6535 EM in Nijmegen
E-mail info.hanbiocentre@han.nl
han.nl/biocentre-symposium

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.