Groene financiering voor het MKB
11 oktober 2024 09:29
Als MKB-ondernemer wil je waarschijnlijk je bedrijf verduurzamen, maar de financiële middelen hiervoor zijn niet altijd direct voorhanden. Gelukkig zijn er verschillende groene financieringsopties beschikbaar die je kunnen helpen bij het realiseren van duurzame investeringen. In deze blog geven we je een overzicht van de mogelijkheden en hoe je deze kunt benutten om je onderneming te verduurzamen.
Energie-investeringsaftrek
De energie-investeringsaftrek is een fiscale regeling die je als ondernemer kunt gebruiken om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met de EIA kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert je een netto voordeel op van ongeveer 11% van de investeringskosten. Om gebruik te maken van de EIA moet je investeren in bedrijfsmiddelen die op de energielijst staan. Deze lijst wordt elk jaar geactualiseerd. Binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting kun je de EIA aanvragen. Het is wel belangrijk om de deadlines goed in de gaten te houden en tijdig je aanvraag in te dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Groenfinanciering
Groenfinanciering is een aantrekkelijke optie voor MKB-ondernemers die willen investeren in duurzame projecten. Deze financieringsvorm biedt je de mogelijkheid om tegen een lager rentetarief te lenen voor groene investeringen. Het voordeel hiervan is dat je kunt profiteren van een rentekorting van ongeveer 0,5% ten opzichte van normale leningen. Om in aanmerking te komen voor groenfinanciering moet je project voldoen aan de criteria van de regeling groenprojecten. Deze regeling bestaat uit verschillende categorieën, zoals duurzame energie, energiebesparing en duurzame mobiliteit. Je kunt een groenverklaring aanvragen bij de RVO, waarna je met deze verklaring naar een groene bank of fonds kunt gaan voor de daadwerkelijke financiering. Mocht je bedrijf niet in aanmerking komen voor deze financiering, zijn er ook nog andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld een warmtepomp leasen en de hoge initiële investering vermijden.
BMKB-Groen
De Borgstelling MKB-kredieten Groen is een garantieregeling van de overheid die speciaal ontwikkeld is voor het MKB. Deze regeling maakt het voor financiers gemakkelijk om krediet te verstrekken voor duurzame investeringen. Met de BMKB-Groen staat de overheid voor een groter deel garant, waardoor je als ondernemer vaak eerder en meer kunt lenen. De BMKB-G is van toepassing op investeringen in bedrijfsmiddelen die op de EIA-energielijst staan, middelen die verbonden zijn aan energie-investeringen en aanpassingen aan bijvoorbeeld het exterieur van bedrijfspanden om minimaal energielabel C te bereiken. De garantie heeft een maximale looptijd van 12 jaar, wat langer is dan bij reguliere investeringen.
Lokale en regionale subsidiemogelijkheden
Naast landelijke regelingen zijn er ook vaak lokale en regionale subsidiemogelijkheden voor duurzame investeringen. Deze kunnen per gemeente of provincie verschillen. Zo kun je misschien wel een subsidie krijgen voor het leasen van een warmtepomp in Apeldoorn of voor het aanschaffen van zonnepanelen in Breda. Neem contact op met je gemeente of provincie om te informeren naar beschikbare regelingen. Ook kun je terecht bij regionale energieloketten of duurzaamheidsplatforms voor advies over lokale mogelijkheden. Deze instanties kunnen je vaak ook helpen bij het vinden van de juiste financieringsconstructie voor jouw specifieke situatie.
Crowdfunding en groene obligaties
Voor sommige duurzame projecten kan crowdfunding een interessante financieringsoptie zijn. Hierbij haal je kapitaal op bij een grote groep investeerders, vaak via online platforms. Groene crowdfundingprojecten kunnen rekenen op veel interesse van particuliere investeerders die hun geld duurzaam willen beleggen. Een andere optie is het uitgeven van groene obligaties. Dit zijn schuldpapieren waarmee je geld leent van investeerders, specifiek voor duurzame projecten. Hoewel deze optie vaak wordt geassocieerd met grote bedrijven, zijn er ook mogelijkheden voor het MKB om op kleinere schaal groene obligaties uit te geven.
Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het combineren van verschillende financieringsvormen vaak de meest effectieve strategie is. Door slim gebruik te maken van subsidies, fiscale voordelen en gunstige leningen, kun je de kosten van je duurzame investeringen aanzienlijk verlagen. Laat je goed adviseren door financiële experts en duurzaamheidsspecialisten om de optimale mix van financieringsopties voor jouw bedrijf te bepalen.Door gebruik te maken van deze groene financieringsmogelijkheden kun je als MKB-ondernemer niet alleen bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering, maar ook profiteren van lagere energiekosten en een verbeterd imago. Zeker de laatste jaren zien we een stijging in de duurzaamheidsrapportages van MKB. Investeer in de toekomst van je bedrijf en benut de kansen die groene financiering je biedt.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.