Groen ondernemerschap voor Goeree

5 juni 2019 09:38

Groen ondernemerschap voor Goeree

Goeree-Overflakkee wil in 2022 energieneutraal zijn. Daarvoor wordt er onder meer voor  225 megawatt aan windenergie gerealiseerd. Een aanzienlijk deel van de windturbines is in handen van de lokale bevolking: de particulieren en ondernemers die lid zijn van de Coöperatie Deltawind. Veel mensen menen dat de windparken een initiatief zijn van Deltawind. Windparken behoren tot de energie-infrastructuur waarvoor de overheid verantwoordelijk is.  De windparken zouden er hoe dan ook gekomen zijn. Dankzij Deltawind zijn de windparken op Goeree-Overflakkee deels in handen van de lokale bevolking waardoor er ook de financiële opbrengsten ten bate van het eiland komen.

Tekst: Jeroen Kuypers/Fotografie: René Zoetemelk

Wie dertig jaar geleden vijftig gulden of meer uitleende aan Deltawind heeft daarvan al die tijd een stabiel en aantrekkelijk rendement gehad. In 1991 bouwde de coöperatie haar eerste windturbine. Inmiddels is Deltawind niet alleen meer actief in de opwekking van stroom uit wind maar ook in die van andere vormen van hernieuwbare energie en het efficiënt gebruiken ervan Het uitgangspunt van de coöperatie was namelijk van meet af aan tweeledig: de energiehuishouding van het eiland vergroenen én de financiële winst daarvan bij de bewoners zelf houden. “De initiatiefnemers hadden ook toen al in beeld dat die turbines beter niet door een multinational moesten worden neergezet, want dan stroomde het geld van ons weg.” zegt directeur Monique Sweep.

Minimale lichtvervuiling

En dus nam de coöperatie destijds het heft zelf in handen. Het ging Deltawind meteen voor de wind, maar juist omdat de medewerkers en bestuur van het eiland zelf komen en omdat de coöperanten eilandbewoners zijn, is het Deltawind er alles aan gelegen de omgeving niet tegen de haren in te strijken. Als voorbeeld noemt Monique: “De turbines die we op Goeree-Overflakkee hebben neergezet zijn minder dan honderdvijftig meter hoog, een eis van de gemeente. Dat heeft als voordeel dat we er geen vliegtuigverlichting op hoefden aan te brengen. Maar financieel is dat niet langer haalbaar, de lage turbines vangen namelijk veel minder wind. Bij Windpark Krammer, een ingewikkelde en dure locatie, moesten we dan ook hoger , namelijk naar honderdtachtig meter Dan is die verlichting verplicht om overvliegende toestellen tijdig te waarschuwen. Wij hebben een proef gedaan met een radarinstallatie. De radar geeft aan wanneer er toestellen naderen, waarop de verlichting wordt ingeschakeld. Als de wetgever dit accepteert kan de vliegtuigverlichting het overgrote deel van de nacht uitgeschakeld blijven en wordt de lichtvervuiling dus beperkt tot een absoluut minimum.”

Elektrisch transport

Een dergelijke installatie vereist een bepaalde schaalgrootte en die schaal kan Deltawind met dit park bieden. Het is ook een kwestie van ondernemerschap, en daarvan legt Deltawind minstens zoveel aan de dag als van groen engagement. De coöperatie exploiteert bijvoorbeeld al sinds 2012 een panelenpark bij Ouddorp waar zonne-energie wordt opgewekt. En er worden nieuwe projecten ontwikkeld, samen met lokale ondernemers. Ze is tegenwoordig ook actief in de verduurzaming van transport en de productie van bio-methaan. “Samen met de transportondernemers van het eiland werken we aan een hub die de stroom aan pakketten die over de N 57 en N 59 naar Goeree Overflakkee wordt vervoerd centraal opvangt. Vandaar worden die pakketten met elektrisch transport naar de uiteindelijke plaats van bestemming gebracht.” legt Monique Sweep uit. “Een ander project waarin we investeren is een proef om eiwit voor voeding te produceren vanuit zeewier. Een bijproduct van dat proces is methaan. Dat gas wordt opgevangen en kan worden gebruikt voor de verwarming van huizen. Een derde project is gericht op de productie van waterstof. De woningen waarop we ons in dat project  richten zijn die van Stad aan ’t Haringvliet, omdat dit waarschijnlijk het eerste dorp zal zijn dat van het aardgas af gaat. Uiteraard zullen we moeten zorgen dat betaalbaarheid en leveringszekerheid van de warmtevoorziening gegarandeerd blijven.”

Zekere bron van inkomsten

Voor al deze toekomstige  projecten geldt dat het ene eens een klein verlies en het andere een kleine winst oplevert maar dat het totale rendement van Deltawind elk jaar positief moet uitvallen. De windenergie is voor Deltawind een zekere bron van inkomsten. Wanneer de stroomprijs hoog blijft kunnen windparken zelfs volledig zonder subsidie winstgevend zijn en financieel concurreren met fossiele energiebronnen. Is Monique Sweep niet bang dat de versnippering van aandacht over diverse energiebronnen het rendement gaat laat verwaaien? “Nee, we versnipperen onze aandacht niet, omdat we als organisatie louter uit generalisten bestaan. Voor afzonderlijke projecten, van zonne-energie tot methaanwinning, werken we samen met specialisten. We zullen in de toekomst nog meer verduurzamingsprojecten aankunnen en ook daarbij de stabiliteit van het rendement goed in het oog houden.”

Wie wind zaait zal storm oogsten, zegt het spreekwoord. In het geval van Deltawind is dat nooit een ‘storm’ geweest maar steeds een ‘stroom’, van elektriciteit en in het verlengde daarvan van geld, van het eiland en voor het eiland.

Voor meer informatie, ga naar: www.deltawind.nl of bel naar 0187 – 470 544 in Oude Tonge.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.