Yuverta mbo Geldermalsen: Groen en ondernemend onderwijs

20 december 2022 09:44

Yuverta mbo Geldermalsen: Groen en ondernemend onderwijs

“Er is veel vraag naar afgestudeerden en het is een kansrijk beroep”

Yuverta mbo Geldermalsen biedt kleinschalig groen mbo onderwijs in hartje Betuwe. Een ideale combinatie waar onderwijs en ondernemerschap hand in hand gaan.

Op de Yuverta locatie in Geldermalsen volgen zo’n 400 mbo-studenten ‘groene’ studies, te weten: Dierverzorging, Dier en gedrag, Dier en management, Maatschappelijke zorg en groen, Eco en wildlife, Buitensport instructeur en buitensport coördinator en Teeltopleidingen. De school ligt in een landelijke omgeving. Het gebouw en de buitenruimte worden deels heringericht met het oog op de activiteiten van de studenten.

Kleinschalig

“We zijn een kleine school waar we als team en ook richting onze studenten op een laagdrempelige en relaxte manier met elkaar omgaan”, zo karakteriseert senior opleidingsmanager Svetlana van Amerongen de sfeer op de locatie. “We zijn een school die heel bewust de samenwerking met partners in het werkveld zoekt en het ondernemerschap bij onze studenten bevordert. In welke mate dat gebeurt is per studierichting verschillend.” Een aspect van het bevorderen van ondernemerschap is dat ook het aantal van de docenten naast hun docentschap actief is als ondernemer. In de vorm van adviseur zzp-er of met een fysiek bedrijf.

Ondernemende docenten

Twee docenten die een exponent zijn van deze combinatie zijn Marnik Bosschee en Gerrit de Keijzer. De twee docenten zijn gepassioneerd voor hun werkgebied. Marnik Bosschee, oud student van de school en opgeleid tot biologiedocent, verzorgt de opleiding Maatschappelijke zorg en groen waarin Yuverta studenten opleidt tot Persoonlijk begeleider zorgboerderij en verzorgt de biologie lessen bij de Teeltopleidingen. Collega Gerrit de Keijzer heeft een passie voor fruitteelt, hij studeerde agrarische bedrijfskunde en volgde de opleiding tot docent agrarisch onderwijs, hij leidt de studenten op in fruitteelt.

Van Amerongen: “Voor een mbo als het onze zijn goede en directe banden met bedrijven in de omgeving erg belangrijk. Met name onze teeltopleidingen ontlenen hun bestaansrecht aan het gegeven dat we middenin de Betuwe zijn gevestigd. Onze studenten die een teeltopleiding volgen komen bijna allemaal uit een familie met een teeltbedrijf.” Ondernemende studenten Gerrit de Keijzer kadert voor een goed begrip: “De Teelt en techniektopleiding bestaat uit drie varianten, glastuinbouw, boomteelt en fruitteelt. Ik werk als docent Fruitteelt en geef les aan de BOL- en deeltijdstudenten. In dit geval de eerste en tweedejaars. BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Deze studenten zijn het grootste deel van de week op de opleiding en lopen stage om ervaring op te doen in de praktijk. Die praktijk is voor de meeste van hen heel bekend, omdat ze uit een ‘fruittelersnest’ komen en meewerken in het familiebedrijf. Het zijn ondernemende studenten en ze zijn enorm gedreven voor hun vak. Dat geeft een eigen dynamiek.”

“De opleiding fruitteelt volgt de seizoenen en de activiteiten die dan plaatsvinden. We weten dat in de drukke periodes, bijvoorbeeld tijdens de oogst, iedereen hard nodig is in het bedrijf. We proberen hier rekening mee te houden met de lesuren. Voor een goed begrip, de BOL studenten lopen hun stage niet op het familiebedrijf, het is juist de bedoeling dat ze een brede kijk krijgen door ervaring op te doen bij andere bedrijven.” Behalve docent fruitteelt is Gerrit de Keijzer freelance projectleider. “Ik ben een zogenaamde hybride docent. Naast mijn lespraktijk werk ik als freelance projectleider bij De Fruitmotor die projecten doet in biodiversiteitsherstel.”

“Omdat onze docenten afkomstig zijn uit werkveld of werkzaam zijn als ondernemer bouwen ze een netwerk op dat ook weer betekenis heeft voor onze studenten, bijvoorbeeld voor stages”, aldus Van Amerongen. Ze vervolgt: “Bovendien zitten mensen uit de praktijk dicht bij innovaties in het vak, want wie onderneemt moet ervoor zorgen dat zijn marktpositie concurrerend is. En dat brengt met zich mee dat ze kennis maken met nieuwe technieken en methoden. Gevolg is dat onze studenten hier veel profijt van hebben. Zo blijft ons onderwijs voortdurend in beweging.”

Zorg en groen

Docent Marnik Bosschee leidt de studenten van Maatschappelijke zorg en groen op tot Persoonlijk begeleider zorgboerderij. “Deze studie wordt op de locatie Geldermalsen voor het eerst aangeboden dit schooljaar. Het is een driejarige BOL opleiding niveau 4. Het is een studie die groen, dieren en mensen verbindt. Met name de mix met het begeleiden van en zorgen voor mensen is bijzonder. Studenten leren over gewasteelt, dierverzorging en het ondersteunen van mensen bij het bieden van een zinvolle dagbesteding en hun hulpvragen. Er is veel vraag naar afgestudeerden en het is een kansrijk beroep.”

“De studenten van deze richting en de studenten teelt gaan straks het terrein rond de school zelf inrichten. Daarvoor hebben ze maquettes gemaakt waarbij ze rekening moeten houden met allerlei zaken als welke (fruit)bomen en planten komen er, en komt er een kas. Ze gaan het terrein zelf beheren met de kennis en kunde die ze hebben en die ze hier leren. Zo bevorderen we hun zelfstandigheid. En we hebben uiteraard contacten met bestaande zorgboerderijen, waar ze gaan kijken wat er gebeurt en waar ze stage gaan lopen.”

Ook bij de opleiding Maatschappelijke zorg en groen geldt dat van de studenten ‘ondernemerschap’ wordt verwacht, in die zin dat ze stevig in hun schoenen moeten staan en proactief kunnen handelen om mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking, dak- en thuislozen, asielzoekers of verslaafden te helpen.

Bosschee is dan wel fulltime docent, toch ziet hij kans daarnaast nog te ondernemen. “Ik teel en verkoop exotische kamerplanten. Vanuit Yuverta is er ruimte om mijn kennis en kunde op dit terrein verder te verdiepen. Zo kom ik bij plantentelers in de omgeving en bouw ik een netwerk op dat ik inzet om binnen Yuverta met nieuwe technieken en teeltmethoden kennis te maken.”
“Onze partners, bedrijven waar we mee samenwerken, onderschrijven het gemeenschappelijk belang dat we hebben: jonge mensen opleiden voor een beroep waarin ze zelfstandig en met kennis van zaken kunnen functioneren”, zegt Van Amerongen. “Onze partners ‘voeden’ ons met ideeën en innovaties, zij bieden onze studenten mogelijkheden om het geleerde in de praktijk te brengen. Onze gedreven en ondernemende docenten zijn in die samenwerking onmisbare schakels.” «

Yuverta mbo Geldermalsen
Burg. Roozeveld van der Venlaan 7
4191 PL Geldermalsen Telefoon 0345 – 582 830
E-mail mbo.geldermalsen@yuverta.nl
www.yuverta.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.