Groen bouwen voor Aardbewoners

3 juli 2023 12:05

Groen bouwen voor Aardbewoners

Natuurlijk contract met de omgeving

Gebouwen zijn niet langer alleen bedoeld voor menselijk gebruik. Een gebouw heeft kans om toegevoegde waarde bieden aan alle levende organismen die in stedelijke omgevingen leven, zoals de mens, planten en dieren. Natuurinclusieve gebouwen zijn groen en blauw van aard, omdat groen en water samen met een gezonde bodem de basis zijn voor een compleet biotoop voor levende organismen. Bovendien heeft groen in, op en aan gebouwen positieve gezondheidseffecten voor mensen en draagt het bij aan een toekomstbestendige leefomgeving.

Hoe kom je tot een groen, levend gebouw?

Het creëren van een natuurinclusief gebouw vereist een ontwikkelaar, opdrachtgever en architect met visie en interdisciplinaire samenwerking. Het doel kan gericht zijn op gezondheid of biodiversiteit. Bij biodiversiteit worden ecologische principes toegepast om levende organismen een thuis te bieden. De architecten baseren zich op natuurlijke mechanismen en minimaliseren menselijk ingrijpen om de condities voor natuurontwikkeling te creëren.

Watercirculariteit

Een gebouw met veel planten en bewoners vraagt veel water, daarom is het van belang dat het een watercirculair gebouw is. Dit houdt in dat er wateradaptieve systemen worden geïntegreerd om het gebouw klimaatbestendig te maken en het groen duurzaam van voeding te voorzien. Het Smart-flow-control systeem is een voorbeeld van een dergelijk systeem dat gericht is op het maximale behoud van water binnen een gebouw, wijk of gebied. De software van dit systeem regelt de afgifte, berging en overstort van hemelwater op basis van lokale weerstationsgegevens.

Beheer als begeleiding van groen

Met deze levende gebouwen wordt Nederland steeds groener. Hoe gaan we om met het beheer van al dit groen? Als het gaat om biodiversiteit moet het beheer gericht zijn op het waarderen en begeleiden van de spontane ontwikkeling van flora en fauna. Het beheer van het groen in een levend gebouw is gericht op de ontwikkeling van het groen op de lange termijn. Het doel van het groen staat daarbij voorop. Op deze manier wordt er ruimte gegeven aan de natuurlijke processen en spontane ontwikkelingen.

Lees hier de whitepaper "Groen bouwen aan Aardbewoners" op de website van Koninklijke Ginkel Groep!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.