Groei zzp’ers in de bouw houdt aan
29 november 2024 13:04
In de afgelopen jaren is het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de bouwsector explosief gestegen, terwijl de bouwproductie blijft stagneren. Wat zit er precies achter de groei van zzp’ers? En wat betekent dit voor bedrijven en toeleveranciers in de bouw? We gaan hier verder op in.
Sterke groei in aantallen zzp’ers in de afgelopen jaren
Volgens de KVK is het aantal zzp’ers in de bouw de laatste jaren flink toegenomen. Het aantal bedrijven in de bouw steeg van ruim 160.000 in 2013 naar meer dan 280.000 op 1 juli 2023, waarvan zzp’ers een groot aandeel hebben in deze groei. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het het aantal zelfstandigen in de bouw meer dan verdubbeld is in de bouw. De teller staat in 2024 op ruim 231.000 zzp’ers. Veel vakmensen zoals timmerlieden, metselaars en stukadoors kiezen ervoor om zelfstandig te worden.
Mogelijke oorzaken sterke groei zzp’ers
Er zijn verschillende factoren die de stijging van zzp’ers in de bouw kunnen verklaren:
- Flexibiliteit & vrijheid: er is steeds meer behoefte aan de vrijheid om werkdagen en uren zelf in te delen.
- Stijgende vraag: de vraag naar flexibele vakmensen stijgt.
- Wettelijke & sociale voordelen: hoewel er discussie is over de regelgeving rondom zzp’ers, zijn er ook fiscale voordelen. De eenvoudige toegang tot nieuwe opdrachten is ook aantrekkelijk.
Uitdagingen voor de sector
Voor bouwbedrijven kan de groei van zzp’ers uitdagingen met zich meebrengen. Ze moeten zich aanpassen aan een flexibele schil in plaats van vaste werknemers. Het is belangrijk dat ze goede contractafspraken maken voor een efficiënte samenwerking. Er is bovendien een druk op de prijzen, aangezien zzp’ers vaak duurder zijn om in te huren dan de kosten voor het vaste personeel.
De wet op schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst streng handhaven op schijnzelfstandigheid. Veel zzp’ers werken langdurig mee aan projecten waarbij ze vaak onder gezagsverhouding opereren. Dit zijn duidelijke signalen van schijnzelfstandigheid, waarbij ze het risico lopen op naheffingen. Dat maakt het extra belangrijk om de regels hiervoor goed onder de loep te nemen.
Verandering qua inkoop voor bouwprojecten
Hoe zit het precies met het inkopen van bouwmaterialen nu er steeds meer zzp’ers in de bouw werken? Volgens Bouw-handel.nl, leverancier van onder andere dakramen en lichtkoepels, is er een toename van kleinere, meer projectgerichte bestellingen. Zzp’ers kopen vaak materialen in kleinere hoeveelheden, afgestemd op individuele klussen. Hiervoor is het belangrijk dat de leveranciers het aanbod afstemmen op de flexibiliteit die de zzp’ers nodig hebben.
AOV voor zzp’ers in de bouw
Voor zzp’ers in de bouw is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) een belangrijke stap om financiële risico’s bij arbeidsongeschiktheid af te dekken. Zo’n verzekering is echter ook heel prijzig, zeker voor zzp’ers in de bouw, die veel risico’s dragen. Vanuit de Rijksoverheid is een collectieve AOV in ontwikkeling, maar er zijn ook zogeheten ‘crowdsurance’-oplossingen voor zzp’ers die een vangnet voor elkaar vormen. Naast een AOV is een goede aansprakelijkheidsverzekering ook belangrijk in de bouw.
Het is nog even de vraag of de groei van zzp’ers het komende jaar zal doorzetten, zeker gezien de inspecties op schijnzelfstandigheid. Het is zowel voor zzp’ers als voor bouwbedrijven belangrijk om te kijken hoe ze op de meest optimale en efficiënte manier kunnen blijven samenwerken.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.