GRC, wat is het nou precies?

25 juni 2024 09:59

GRC, wat is het nou precies?

Je bedrijf of organisatie moet mogelijk voldoen aan bepaalde normen en wetgeving op het gebied van informatiebeveiliging, veiligheid en kwaliteit. Een simpel managementsysteem om dit te waarborgen, zoals ISMS, biedt vaak te weinig ondersteuning. Je hebt een overkoepelend proces nodig dat aan alle normen voldoet. Een GRC, ook wel Governance, Risk and Compliance, oplossing kan hierbij helpen. Wat houdt dit precies in? We gaan het je uitleggen.

Wat is GRC

Governance, Risk en Compliance, zijn de drie belangrijkste onderdelen van je organisatie. Dit zijn factoren die onderling met elkaar verbonden zijn, en bieden bij een juiste inrichting een goede basis voor beheersing en besturing. Een bedrijf als Trustbound kan je helpen met het implementeren van GRC. Governance beschrijft de algehele managementbenadering waarmee de managementlagen jouw bedrijf aansturen en controleren. Het omvat de hiërarchische inrichting, de beleidsbepalingen, managementinformatie en de processen binnen je bedrijf. Als dit goed in orde is, kan je management accuraat en tijdig handelen en juiste strategieën uitvoeren. Risk management versterkt de weerbaarheid, daadkracht en reputatie van je bedrijf. Je kan hiermee goed je organisatiedoelstellingen in kaart brengen en halen. Een consignium-analyse brengt alle risico’s en kansen in kaart. En tot slot gaat compliance over het voldoen aan interne en externe wet- en regelgeving. Iedere organisatie heeft een wettelijk kader waaraan moet worden voldaan, wat per sector verschillend is. Er zijn ook branchespecifieke normen en zelf geadopteerde normen, zoals keurmerken. Je bedrijf is compliant wanneer het aan deze eisen en voorwaarden voldoet.

Wetten en normen

GRC vormt ook de basis voor de financiële verantwoording binnen een organisatie. Grote organisaties moeten bijvoorbeeld hun financiële administratie en jaarverslag laten voldoen aan normen zoals SOC2 en SOC3 (System and Organization Controls). Dit geldt ook voor veel MKB+ bedrijven en overheidsinstellingen. GRC is daarom vaak geen keuze, maar een noodzaak vanwege internationale wetgeving en klantvereisten. Het is dus niet per se een vrijwillige keus, maar eerder een verplichting om te voldoen aan wetten en eisen.

Een geïntegreerde aanpak door GRC

GRC hoort je gehele bedrijfsvoering te beïnvloeden, net zoals bij een goede informatiebeveiliging of kwaliteitszorg. Risicobeheersing is hierbij ‘integraal’. Het is niet beperkt tot een deelgebied, zoals dit bij informatiebeveiliging wel is. Het strekt zich juist uit over allerlei gebieden. Politiek-bestuurlijke, financiële, juridische, geografische en maatschappelijke aspecten. GRC is een complex werkveld. Denk aan het samenvoegen van inhoudelijke specialisten, juristen voor contracten en wetgeving, management en directie, en dan nog de operationele bedrijfsvoering. Je pakt alle lagen van je bedrijf grondig aan om een goede GRC te kunnen beheren.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.