Goede digitale voornemens voor 2022
7 december 2021 16:10
De jaarwisseling is een goed moment om na te denken over de digitale voornemens van jouw organisatie. Hoe wordt jouw onderneming digitaal veiliger in 2022? Wij geven je enkele tips!
Waar begin je?
Je organisatie digitaal veilig houden en weerbaarder maken, hoe begin je daarmee? Er zijn zoveel software-oplossingen maar ook acties die je kunt ondernemen om jouw organisatie digitaal veiliger te maken. Stap 1 is het aanmeten van een goede ‘digitale hygiëne’: goede digitale gewoontes. ESET Nederland geeft een aantal tips voor de digitale hygiëne van jouw organisatie:
1. Begin het jaar met een opschoondag
Denk eens na over het databeleid van je organisatie: Welke gegevens die je bewaart zijn gevoelig en hoe bescherm en bewaar je die data? Een interne opschoondag met je medewerkers is een mooi startpunt. Verwijder (gevoelige) gegevens of bestanden die je niet meer nodig hebt van je netwerk of uit bijvoorbeeld mailboxen. Zo heb je een frisse start van het nieuwe jaar!
2. Updates, updates, updates
Zorg dat de software die gebruikt wordt binnen jouw organisatie zo snel mogelijk voorzien is van de nieuwste updates. Nieuwe updates herstellen vaak kwetsbaarheden in software. Staan er nieuwe updates klaar? Voer deze zo spoedig mogelijk uit en schakel ‘automatisch updaten’ waar mogelijk in.
3. Stel tweefactorauthenticatie in
Zorg dat overal wordt ingelogd door middel van tweefactorauthenticatie. Met deze veiligheidsmaatregel zijn jouw accounts extra goed beschermd. Tweefactorauthenticatie zorgt er namelijk voor dat kwaadwillenden, zelfs als ze het wachtwoord van jouw account(s) hebben, geen toegang kunnen krijgen tot jouw account.
Wat kan ik nog meer doen?
Naast het op orde hebben van je digitale hygiëne zijn er natuurlijk nog meer dingen die je kunt doen, bijvoorbeeld het in kaart brengen van de interne processen en het voorbereiden op mogelijke incidenten. Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, geeft je de volgende tips:
4. Stel een crisisteam samen voor zowel online- als offline-incidenten
Weet jij wat je moet doen als jouw onderneming te maken krijgt met een cyberaanval? Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg er dus voor dat jij altijd een intern of extern crisisteam in kunt zetten voor security-incidenten. Bij veel incidenten kan snel en correct handelen de schade beperken.
5. Stel digitale hulpverleners aan die je extra traint op het gebied van digitale veiligheid
Digitale hulpverleners (DHV’ers) zijn een selecte groep collega’s die de diepte in duiken op het gebied van cybersecurity. Hoe herken je risico's, hoe detecteer je incidenten, en hoe kan je als DHV'er ondersteunen bij het reageren op een incident? Met getrainde DHV’ers heb je intrinsiek gemotiveerde mensen die ambassadeurs zijn voor digitaal veiliger werken, en doordat DHV’ers dichtbij hun collega’s staan verlaag je de drempel om vragen te stellen of incidenten te melden.
Bonus tip: Doe de digitale risicoscan van het Digital Trust Center!
Check je risicoklasse door het invullen van de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid van het Digital Trust Center (DTC). Aan de hand van 11 vragen kom je erachter in welke risicoklasse jouw organisatie zich bevindt en welke cybersecuritymaatregelen je vervolgens kunt nemen die passen bij deze risicoklasse.
Over ESET Nederland
ESET is jouw kennispartner op het gebied van cybersecurity. In meer dan 30 jaar is ESET uitgegroeid tot de nummer één endpoint security partner in de Europese Unie met meer dan 110 miljoen gebruikers. Vanuit het kantoor in Sliedrecht helpen de cybersecurity-experts van ESET Nederland consumenten en organisaties in hun strijd tegen cybercrime. Samen maken wij Nederland veiliger.
Meer weten over digitale veiligheid? Bekijk onze website!
ESET Nederland
Trapezium 304
3364 DL, Sliedrecht
E-mail: info@eset.nl
www.eset.com/nl/
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.