Regio deal Arnhem Nijmegen: Gezonde groene groei bevorderen

19 december 2022 13:08

Regio deal Arnhem Nijmegen: Gezonde groene groei bevorderen

Provincie Gelderland, de Groene Metropoolregio en The Economic Board hebben samen met tal van partijen in de regio Arnhem - Nijmegen een voorstel bij het Rijk ingediend voor een Regio Deal. De Regio Deal geeft een extra impuls. Daardoor kunnen belangrijke maatschappelijke opgaven sneller, beter en in samenhang worden opgepakt.

Het initiatief tot het aangaan van Regio Deals is in 2018 genomen door het derde kabinet Rutte. Het idee is dat de nationale overheid samen met regionale overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en onderzoeksinstellingen regionale opgaven aanpakken. Die opgaven zijn in overleg met alle partijen die eraan deelnemen omschreven in Regio Deals. Denk aan doelen, middelen, kosten en de gefaseerde concretisering van de plannen.

Regionale aanpak

De opgave van een Regio Deal verschilt per regio. Het kan gaan om de aanpak van sociaaleconomische achterstanden, duurzaamheidsdoelstellingen, het verbeteren van de leefomgeving of de transitie naar een nieuwe energiehuishouding. Inmiddels zijn er 30 Regio Deals in Nederland in uitvoering en het vierde kabinet Rutte zet de aanpak voort en trekt tot 2025 zo’n 900 miljoen euro uit voor Regio Deals. Reden voor Provincie Gelderland, Groene Metropoolregio en The Economic Board om samen met tal van stakeholders in de regio Arnhem-Nijmegen een voorstel bij het Rijk in te dienen voor een Regio Deal.

“In ons voorstel gaat het om 100 miljoen euro over 4 jaar”, zegt Jan van Dellen, directeur van The Economic Board. “Aan die 100 miljoen dragen partijen in de regio 60 miljoen bij, de overige 40 miljoen komt van het Rijk. Afgezet tegen de kosten van uitvoering van onze opgaven betekent het een financiële impuls om bestaande projecten uit te bouwen en te versnellen. We zien iedere euro als een investering die zich op termijn terugbetaald.”

Focus

“De Regio Deal Arnhem-Nijmegen heeft als motto ‘Gezonde groene groei’, daarmee geven we aan waar we op focussen: een sociaaleconomisch krachtige, gezonde en duurzame regio”, aldus Babine Scholten, Coördinator gebiedsagenda Arnhem Nijmegen bij de provincie Gelderland. “De investeringsgelden in het kader van de Regio Deal leveren winst op wat betreft wonen, werken, gezondheid, cultuur en natuur. Daarmee wordt de regio extra aantrekkelijk als vestigingsgebied waardoor de investeringen zichzelf op termijn terugbetalen.”

Harriët Tiemens, directeur Groene Metropoolregio, vult aan: “Bij de totstandkoming van de aanvraag voor de Regio Deal zijn meer dan 150 initiatiefnemers betrokken. Gemeenten, bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, maatschappelijke organisaties en zorgpartijen zijn met projectideeën gekomen. Dat zijn ideeën in verschillende stadia. Honderd projectideeën die passen binnen de vijf programmalijnen; Gezond leven, Toekomstbestendig Wonen, Sterke Bedrijvigheid, Werkende Arbeidsmarkt en Grenzeloos Samenwerken, zijn in het voorstel meegenomen.”

Dealmaking

Op 14 november is de aanvraag voor de Regio Deal formeel ingediend bij het Rijk. Van Dellen schetst de verdere voortgang: Het Rijk beslist de komende maanden welke voorstellen een positief oordeel krijgen, met welke regio’s het Rijk een Regio Deal zal afsluiten en hoe hoog het bedrag is dat daarvoor beschikbaar komt.”

“We hopen uiteraard op een positief oordeel van het Rijk.”, zegt Scholten. Wel zal na het positieve oordeel in de maanden erop volgend een ‘dealmakingsproces’ plaatsvinden. Het Rijk en de regiopartners gaan dan samen uitwerken hoe de Regio Deal er concreet gaat uitzien. Volgens de planning worden de eerste deals in het eerste kwartaal van 2023 toegekend, waarna een aantal maanden gezamenlijk gewerkt wordt aan de inhoud en governance. Voor onze regio is de verwachting dat we in juni 2023 echt uit de startblokken kunnen.”

“Dat het voorstel voor een Regio Deal nu is ingediend betekent niet dat we nu in een soort van ‘wachtstand’ zitten”, vertelt Tiemens. “We gaan nu het proces van ‘dealmaking’ voorbereiden, dat wil zeggen de projecten en de cofinanciering ervan door de deelnemers aan die projecten zoveel mogelijk concreet uitwerken.”

Schaalsprong

Met de Regio Deal moet een ‘schaalsprong’ worden gemaakt. Tiemens vervolgt: “We moeten er zaken mee realiseren door een integrale aanpak. Bedrijven en inwoners gaan in de komende jaren merken dat er in de regio stimuleringsmiddelen worden ingezet om de brede welvaart op een vernieuwde en versnelde manier aan te pakken.”

Alle facetten benoemen is ondoenlijk, maar een aantal ambities is heel concreet benoemd (zie inzet). De Regio Deal is ook een handvat om partijen dichter bijeen te brengen, zodat ze van elkaar weten waar ze mee bezig zijn. Dat is voor een deel al gebeurd in het proces om te komen tot een voorstel voor de Regio Deal. Elkaar ontmoeten en kennis delen leidt weer tot innovaties. De uitgebreide kennis, kunde, innovatiekracht en ecosystemen die in de regio aanwezig zijn op gebieden als health, hightech, energy, circulariteit en klimaatadaptie krijgt door de Regio Deal een extra impuls, waardoor opgaven sneller, grootschaliger en in breder onderling verband aangepakt kunnen worden. «

Concrete ambities regio deal op middellange termijn 

» Studenten en onderzoekers gaan in het kader van Gezond Leven concepten uitwerken rond toekomstbestendig wonen in de regio.
» Er worden 1000 professionals getraind in het werken met nieuwe zorgconcepten in de wijk.
» Start ups en MKB-ers gaan business cases ontwikkelen voor vragen van bewoners en professionals rond Gezond Leven.
» Tot 2026 worden er minstens 6000 circulaire nieuwe wooneenheden gebouwd en tenminste 4 wijken of dorpen worden duurzaam gerenoveerd.
» We realiseren tenminste 5 circulaire en/of biobased ketens van bedrijven, waaronder toeleveranciers, projectontwikkelaars en aannemers.
» Circa 40 MKB-bedrijven gaan aan de slag met circulaire projecten en circa 400 MKB-bedrijven maken vervolgstappen in het digitaliseren van hun bedrijfsvoering.
» Driehonderd bedrijfskavels en 7 werklocaties worden verduurzaamd.
» Er worden 10.000 bedrijfsmedewerkers geschoold in technische en digitale vaardigheden.
» Circa 40.000 jongeren en jong volwassenen zijn in contact gebracht met innovatieve bedrijven in de regio.
» Minstens 1.000 werkzoekenden gaan aan slag in zorg, energie en techniek.
» Vijfduizend kwetsbare huishouders worden ondersteund met: digitale hardware (refurbished) gedoneerd door bedrijven en instellingen uit de regio, toegang tot internet en getraind in digitale vaardigheden.
» Er zijn in 2026 tenminste 5 werktafels van kennisinstellingen, bedrijfsleven, UWV, SBB, WZW, Werkbedrijven en overheden actief met LLO, aantrekken en behoud van talent en activeren van ongezien talent voor de regionale speerpunten.
» Er komt een platform waar Nederlandse en Duitse partijen afstemmen, samenwerken en organiseren rond gezond leven, toekomstbestendig wonen, verduurzaming van bedrijvigheid en arbeidsmarkt. Circa 6 extra grensoverschrijdende projecten rondom o.a. energie, circulaire digitalisering en logistiek.

Tekst: Huub Luijten // Fotografie: We Do/Timothy Jongmans

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.