Geweigerd bij de bank? 4 zakelijke lening alternatieven

12 oktober 2022 13:34

Geweigerd bij de bank? 4 zakelijke lening alternatieven

Stel: je hebt een goed zakelijk plan. Je bent ervan overtuigd dat het een ondernemingssucces kan worden en je wil er je hele leven in te steken. Maar al het enthousiasme ten spijt, gelooft de bank minder in jouw plannen en verstrekt je geen lening. Of je voldoet niet aan een lullig regeltje, waardoor kredietverstrekking door de bank aan jouw neus voorbij gaat.

Soms is dat heel wrang, maar gelukkig bestaan er nog andere mogelijkheden om aan krediet te komen op de kortere termijn. Dus ben je echt zeker van je zaak? Dan kun je deze vier vormen van lenen ook nog overwegen: factoring, bootstrapping, crowdfunding of zakelijk lenen bij een Fintech bedrijf. We bespreken ze hieronder.

Factoring

Bij factoring heb je reeds een organisatie die diensten levert en ook factureert. Natuurlijk bestaat er altijd een zeker risico dat je levert zonder dat je debiteuren je kunnen betalen. Dit heet het debiteurenrisico. Bij ‘factoring’ wordt de facturatie van diensten en het bovengenoemde risico overgedragen aan een factoring organisatie. In ruil voor een bedrag kun je direct je geld ontvangen van de factoring organisatie en hoef je niet te wachten op je geld.

Soms gaat het verder en wordt de hele debiteurenadministratie overgedragen, waardoor ook incasso’s door de maatschappij worden uitgevoerd. Voor deze ‘overname van de debiteurenportefeuille’ ontvangt de ondernemer een vergoeding, vaak een deel van de omzet, dat een zogenaamde ‘bevoorschotting’ wordt genoemd. Factoring bestaat al een langere tijd, maar maakt de afgelopen jaren in Nederland een flinke opmars.

Zakelijk lenen bij een Fintech bedrijf

Wil je toch zakelijk geld lenen zonder bank? Er zijn steeds meer Fintech bedrijven te vinden waar je gemakkelijk krediet kunt krijgen. Vaak kan dit reeds binnen een etmaal geregeld zijn waardoor je – als het nodig is – heel snel op kansen kunt reageren. De eisen die aan een lening gesteld worden, zijn lager als bij de bank, maar de lening is vaak wel duurder. Omdat de eisen lager zijn, loopt de kredietverstrekker meer risico.

Bootstrapping

Deze term verwijst naar het lusje aan je laars, zodat je hem gemakkelijk aan kunt trekken. Het is niet zozeer een vorm van krediet verwerving, maar een vorm van investeren in een onderneming zonder geleend geld. Bij de start van een onderneming kiest men ervoor privé- geld en eigen mankracht te gebruiken om de onderneming een start te geven.

Ondanks dat het risico bestaat dat de onderneming na verloop van tijd ten onder gaat omdat je geen grote investeringen kunt doen, geef je de ontwikkeling ervan wel een kans zonder zelf een al te groot risico te lopen.

Crowdfunding

Bij crowdfunding probeer je geld los te krijgen bij het grotere publiek. Dat kan eng zijn, maar aan andere kant is de basis van een goede marketing (en dus een goede start-up) het vervullen van een ‘behoefte’ die er in de markt bestaat. Heb jij een concept of een dienst waar mensen echt op zitten te wachten, heb je een goed begin voor een pitch. Als mensen er baat bij hebben dat jouw bedrijf ‘er komt’, zullen ze eerder bereid zijn daarin te investeren.

Natuurlijk gaat voor niets de zon op, want investeerders willen er iets voor terug hebben. Je kunt dat doen in de vorm van het aanbieden van een dienst of mensen een bijzondere ‘vriend’ of ‘ambassadeur’ maken. Het kan ook op een klassiekere manier: crowdfunding kan in de vorm van lenen plaatsvinden (dan moet je wel rente betalen) of je geeft de geldschieters een klassiek aandeel in het bedrijf (dan moet je dividend afdragen).

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.