Gebiedsontwikkeling door een duurzaam energielandschap van, voor en door burgers en bedrijven
11 december 2019 12:05
Wim Nabbe, omgevingsmanager van Groene Allianties de Liemers (GAL) is overtuigd dat het kan. Samen met stichting Wiek-II staat hij aan de wieg van het idee om het Gelders Eiland energieneutraal te maken, met lokaal opgewekte stroom. De plaatselijke Steenfabriek Vandersanden, Wezendonk Zand en Grind, BKC BV, woningstichting Vryleve én de Hogeschool Arnhem-Nijmegen doen mee met het realiseren van het plan. Zij tekenden onlangs het ‘Eilands Energieverbond’, hun onderlinge samenwerkingsovereenkomst.
“We moeten in Nederland met z’n allen van de kolen en het gas af. Ook in de Liemers. Dat is geen makkelijke opgave. Ga er maar aan staan als directeur van een steenfabriek of als eenvoudige burger”, aldus Nabbe. “In je eentje is dat verrekte ingewikkeld en vaak kostbaar. Als we de handen ineen slaan, moet het lukken om de fossiele brandstoffen de deur uit te doen, duurzaam in onze energiebehoefte te voorzien én er samen beter van te worden.”
Eiland’s Energieverbond
De ondertekening van het Eiland’s Energieverbond is de eerste stap op weg naar een Duurzaam Gelders Eiland. Met hun handtekening tonen de deelnemers, dat zij hun uiterste best doen om de belofte waar te maken. Elke partij heeft daarbij zijn eigen rol. De ondernemers – Vandersanden, Wezendonk en BKC – stellen hun terrein beschikbaar voor de opwek van energie. Als het plan lukt nemen ze, net als Vryleve, de opgewekte energie af voor hun bedrijf. Hogeschool Arnhem-Nijmegen helpt bij het onderzoek naar nieuwe technieken. Wiek-II brengt kennis in van duurzame energie en zet zich samen met de Groene Allianties Liemers in om burgers en bedrijven bij het plan te betrekken.
Scala aan mogelijkheden
Het Gelders Eiland (gemeente Zevenaar) bestaat uit zes kernen: Pannerden, Spijk, Herwen, Aerdt, Tolkamer en Lobith. In het landelijk gebied wonen zo’n 11.000 inwoners. Om de burgers en bedrijven in deze regio van groene stroom te voorzien is 84 Gigawatt per jaar nodig. “We hebben uitgebreid onderzocht hoe we dit kunnen realiseren”, vertelt Nabbe. “Dit prachtige gebied biedt een scala aan mogelijkheden om energie op te wekken. Wind en water zijn volop voorhanden. Zonne-energie wekken we op met zonnepanelen op daken en plassen. Biomassa maken we van olifantsgras, dat door boeren hier kan worden gekweekt. Wellicht kunnen we op termijn zelfs onze eigen waterstof maken. We bouwen een energielandschap, met respect voor natuur en landschap. In een sfeer die past bij het gebied.”
Masterplan Duurzaam Gelders Eiland
De mogelijkheden zijn samengevat in een Masterplan Duurzaam Gelders Eiland, dat Nabbe en zijn partners de komende tijd aan burgers en bedrijven voorleggen. “We trekken met een karavaan langs alle dorpen. Dat doen we om onze ideeën te delen, maar vooral om te luisteren. Wat vinden de mensen van ons plan? Welke ideeën hebben ze zelf? Hoe kunnen we samen de plannen sterker maken? Ons plan is juist niet in beton gegoten, waar nodig passen we het aan. Zo bouwen we samen aan een duurzaam energielandschap van, voor en door de inwoners van het Gelders Eiland.”
Blijf op de hoogte Op de hoogte blijven van het Duurzaam Gelders Eiland? Volg ons op: www.groeneallianties-deliemers.nl/nieuws/
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.