Frisdrankenbranche overtreft met 35% suikerreductie doelstellingen Nationaal Preventieakkoord
9 augustus 2024 12:09
De Nederlandse frisdrankenbranche heeft een belangrijke mijlpaal overtroffen door sinds 2012 een suikerreductie van 35,3% te realiseren. Deze reductie gaat verder dan de afspraken in het Nationaal Preventie Akkoord en onderstreept de voortdurende inspanningen van de leden van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) om bij te dragen aan een gezondere samenleving.
Vooruitgang en Innovatie
Taco Juriaanse, directeur van FWS, zegt: “Onze sector toont aan dat vrijwillige maatregelen effectief kunnen zijn. We blijven ons inzetten voor verdere vermindering van suiker, ondersteund door productinnovaties en bewuste consumentenkeuzes.” Sinds de ondertekening van het Nationaal Preventieakkoord hebben leden van de FWS hard gewerkt aan het ontwikkelen van laagcalorische dranken en gezondere alternatieven. Dit omvat de introductie van kleinere verpakkingen, gerichte marketingcampagnes, herformulering van bestaande producten en voortdurende innovatie.
Het RIVM toonde einde 2023 middels de meest recente ‘Voedsel Consumptie Peiling’ aan dat het aandeel van de niet-alcoholische dranken in de suikerconsumptie de laatste jaren daalde, van 21,5% in 2016, naar 14,9% nu. Ook het Frisse Dranken Onderzoek van FWS uit 2023 bevestigde deze trend. Consumenten kiezen steeds vaker voor water en zero-calorie dranken. Het aantal light- en zerovarianten nam significant toe, zowel in supermarkten als in de horeca. Bijna de helft van de consumenten zag bovendien een groei in het aanbod van deze gezondere varianten zonder suiker.
Nationaal Preventieakkoord
De resultaten van de suikerreductie zijn direct gekoppeld aan de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord, dat gericht is op het bevorderen van een gezondere leefstijl en het terugdringen van obesitas. Daarin committeerde de sector zich aan een caloriereductie van 25% in 2020 en 30% in 2025. Dit laatste doel werd reeds in 2021 behaald en in 2023 wederom overtroffen met inmiddels ruim 35% reductie. De frisdrankensector heeft zich actief ingezet om aan deze doelstellingen bij te dragen door de suikerinname via frisdranken te verlagen.
Suikertaks en Verbruiksbelasting
Ondanks deze successen is de zogenaamde ‘verbruiksbelasting’ op frisdranken en sappen in januari 2024 met bijna 200% verhoogd. Het vorige kabinet heeft onlangs voorstellen gepresenteerd om de dit jaar ingevoerde en fel bekritiseerde verhoging van de verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken anders vorm te geven. Juriaanse: “De cijfers tonen aan dat wij al aanzienlijke stappen zetten richting een gezondere consumptie. De huidige verbruiksbelasting lijkt meer gericht op het vullen van de staatskas dan op het bevorderen van de volksgezondheid. We pleiten dan ook voor een gedifferentieerde én brede belasting die belast naar suikergehalte en naast frisdranken ook andere suikerhoudende producten omvat. Hiervoor ligt al een blauwdruk klaar dankzij een onderzoek dat Ecorys in 2024 deed in opdracht van de ministeries van Financiën en VWS.”
Constructieve Bijdrage aan Gezondheidsbeleid
De FWS is bereid om constructief bij te dragen aan breed beleid dat gezonde keuzes bevordert, mits dit beleid effectief wordt ingezet. Recente resultaten uit het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat excessieve belastingtarieven die hoger zijn dan de huidige 26,13 cent per liter niet noodzakelijk zijn om suikerinname succesvol te verminderen. De FWS blijft daarom pleiten voor een eerlijke en effectieve aanpak, met tarieven die niet nóg verder stijgen, om producten betaalbaar te houden voor consumenten.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.