Freddie Krullaars (EcoWare): ‘Ik zorg ervoor dat mensen doen wat het juiste is’

7 februari 2025 10:19

Freddie Krullaars (EcoWare): ‘Ik zorg ervoor dat mensen doen wat het juiste is’

Freddie Krullaars is sinds vier jaar directeur bij Stichting EcoWare. Hij begon als operationeel manager, maar werd later gevraagd om directeur te worden. EcoWare is erop gericht om mensen succesvol deel te laten nemen aan het arbeidsproces en producten en diensten te leveren aan doelgroepen die die hard nodig hebben om mee te kunnen doen aan de samenleving. “Dankzij ons kunnen mensen hun leven een positieve draai geven.”

Waar zet EcoWare zich voor in?

“Als leerwerkbedrijf zetten wij ons in voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat doen we in Zoetermeer en in Rotterdam. Je moet hierbij denken aan dagbesteding, vrijwilligerswerk, vmbo stagetrajecten, maar ook aan re-integratie vanuit de gemeente en werkgidstrajecten vanuit het UWV. Het maakt ons niet uit waar ze vandaan komen, als ze maar interesse hebben in het technische werk dat we hier aanbieden. We knappen met name fietsen of laptops op en verstrekken die via andere instanties aan mensen in armoede.”

Hoe lang bestaan jullie al?

“Twintig jaar. Sinds twee jaar hebben ook een derde tak, dat is onze educatieve afdeling. We bieden in Zoetermeer gratis workshops aan en die zijn bedoeld voor iedereen die hier geïnteresseerd in is. Het gaat bijvoorbeeld om een workshop ‘digitalisering’ of een workshop ‘budgetteren en omgaan met geld’. Mensen kunnen op deze manier hun leven een positieve draai geven. We hebben hier heel veel respons op gehad en nu zetten we het ook uit naar het gemeentelijk werkbedrijf en andere gemeenten in de regio.”

Wat is het ecologische aspect aan EcoWare?

“Alles wat we doen is circulair. Via  het gemeentelijk depot krijgen we tweedehands fietsen en via bedrijven krijgen we laptops binnen en die worden bij ons opgeknapt. Dus in dat opzicht zijn we heel erg ecologisch bezig. We zorgen dat die fietsen en apparaten een tweede leven krijgen. Afgelopen jaar hebben we minimaal 1200 tweedehands fietsen doorgezet naar onze doelgroep. Wij leveren  mooie laptops voor kinderen af, zodat ze die mee naar school kunnen nemen. Ze zijn allemaal nagekeken en hebben een upgrade gekregen. De  accu’s zijn vervangen waar dat nodig is. Als dingen helemaal kapot zijn, gaan ze naar een afdeling die de spullen uit elkaar haalt. Die zorgt ervoor dat nog bruikbare onderdelen hergebruikt kunnen worden. De rest van het materiaal gaat in bakken naar een gespecialiseerd recyclebedrijf. ”

Hoe veel mensen heb je in dienst?

“Ik heb elf mensen in dienst, van wie er één in Rotterdam werkt. Zij zorgen voor de productie, of begeleiden de mensen die bij ons vloer komen. Dat zijn er nu twintig. Hierbij moet je denken aan statushouders, mensen met een beperking, of mensen die vanuit de gemeente gere-integreerd moeten worden. Ook hebben we regelmatig stagiaires vanuit het speciaal onderwijs.”

Stromen al deze mensen door naar ander werk?

“Dat ligt eraan. Sommige mensen die hier vanuit de dagbesteding werken, kunnen jarenlang hier blijven. Het werkbedrijf van Zoetermeer en het UWV  zet als enige wel druk op doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt. Maar het is verder geen verplichting of must om snel naar ander werk te gaan.”

Jullie zijn afhankelijk van donaties en subsidies.

“De donaties van bedrijven zijn heel belangrijk voor ons. Daar halen we ons materiaal, zoals laptops, uit die we weer door kunnen zetten naar onze doelgroepen. De subsidie wordt nu alleen maar gebruikt voor de educatiekant. Maar we gaan langzaam kijken of er bedrijven zijn die iets met social return willen doen in onze richting. Dus bedrijven die een bepaalde sociale verplichting hebben, omdat ze een aanbesteding hebben gedaan bij (semi-)overheidsbedrijven.”

Wat is jouw manier van leidinggeven?

“Ik heb geen financiële of economische achtergrond. Ik kom zelf uit de hulpverlening. Mijn kracht is om ervoor te zorgen dat mensen doen wat het juiste is. Mijn kracht ligt niet in het autoritaire en dwingend bepalen wat er gebeurt. Ik wil met iedereen overleggen om te kijken wat de juiste weg is. En mensen ook verantwoordelijkheden daarin geven. Maar soms gebeuren er dan dingen waarvan je denkt: nou dat had ik misschien net iets anders gedaan.”

Wat zijn jullie plannen?

“Onze grootste ambitie is om een aantal grote bedrijven aan ons te binden. Die gaan dan ons op een of andere manier ondersteunen bij het mooie werk dat we doen. We worden dan een soort verlengstuk voor hun maatschappelijk verantwoord ondernemen of helpen de bedrijven om hun Sustainable Development Goals (SDG’s) te bereiken. Op dit moment zijn we ook in Ghana actief. Via een bedrijf wordt restmateriaal, dat hier niet meer van nut, is naar Ghana gestuurd en opgeslagen. Dat restmateriaal werkt allemaal goed, maar niet meer voor onze maatschappij. In Ghana krijgt het een tweede of een derde leven. Dit doe ik samen met een tussenpersoon, die daar ook een mooie fabriek heeft neergezet waar weer E-waste uit het land verzameld wordt, zodat het op een verantwoorde manier kan worden afgevoerd. Dit project heeft een enorme impact op de lokale bevolking, qua werkgelegenheid maar ook op bijvoorbeeld het milieu en kinderarbeid. Hier zijn we hard mee bezig en ik denk dat daar een stukje toekomst voor ons ligt.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.