Folkert Potze, directeur techniek ROC Nijmegen: ''Flexibele opleidingen bieden de beste arbeidsmarktkansen''
15 oktober 2021 09:16
Het mbo werkt aan een zo goed mogelijke aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daar hebben zowel de studenten als werkgevers baat bij. De arbeidsmarkt verandert echter. Om hierop in te spelen richt het ROC haar opleidingen opnieuw in, wordt de leerinhoud permanent geactualiseerd en de banden met werkgevers aangehaald. Flexibele en brede Crossover opleidingen bieden de beste kansen op de steeds veranderende arbeidsmarkt.
“Onze uitdaging is met de dynamiek van de arbeidsmarkt meebewegen”, opent Folkert Potze. “We hebben bij ROC Nijmegen 62 verschillende technische opleidingen. In onze optiek zijn er dat veel. Gemeten vanuit de vraag van werkgevers zijn het er te weinig. Dat heeft alles te maken met de veranderingen op de arbeidsmarkt. Vraag is of het überhaupt mogelijk is die verandering bij te benen, want dat betekent eigenlijk dat we op de vraag vooruit zouden moeten lopen.”
“Leuk of niet, de markt ontwikkelt zich sneller, onvoorspelbaarder en veelzijdiger dan je als beroepsopleiding kunt organiseren wat betreft opzet en leerinhoud. Om het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt zo dicht mogelijk bijeen te brengen is het nodig betaalbare flexibiliteit te organiseren. Crossover opleidingen zijn een geschikte vorm om die wendbaarheid te realiseren.”
INTERDISCIPLINAIR
Folkert Potze illustreert hoe de veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt het vakonderwijs beïnvloedt. “We zien op steeds meer terreinen dat de arbeidsmarktvraag de lijnen waarlangs het beroepsonderwijs is georganiseerd overschrijdt.” Neem bijvoorbeeld een evenementenorganisatie. Die vraagt transporteurs om het complete pakket aan ‘hardware’ voor geluid, licht en horeca. En ook om alles aan te sluiten. Zodanig dat de organisatie bij wijze van spreken alleen de volumeknop en de tap open hoeft open te draaien. Dat vraagt van de toeleverancier dat zijn mensen interdisciplinair werken en dat een werknemer uit de voeten kan met elektrotechniek, maar ook met horecarichtlijnen omtrent aansluittechniek, veiligheid en gezondheidsregels. We zien dat logistiek en hospitality steeds meer samen gaan.” In de ‘groenvoorziening’ is eenzelfde beweging zichtbaar. De hovenier is steeds vaker ook tuinarchitect en de buitenelektra doet hij er ook bij. Alles in één hand. Zo raken de ‘groene’ vakvereisten steeds meer verweven met componenten van elektrotechniek en het ontwerpen van tuinen. Dat vraagt additionele kennis van de vakman.”
FLEXIBEL
Op die uitdaging speelt ROC Nijmegen in door het organiseren van crossover opleidingen en meer persoonlijke leerwegen. Potze: “We zijn bezig ons onderwijs zo in te richten dat studenten zelf een traject van lesmodules kunnen samenstellen. Het houdt in dat ongeveer 80 procent van de opleiding vastligt in een algemeen vakinhoudelijk curriculum en dat de overige 20 procent vrij te kiezen maatwerk is. Zo leg je een student niet vast op één vakgebied en het geeft ze de ruimte tijdens hun studie een switch te maken zonder opnieuw te hoeven beginnen of hun opleiding te beëindigen. Geen luxe, want sommige studenten beginnen vol overtuiging en met goede moed aan hun studie, maar komen er gaandeweg achter dat dit toch niet is wat ze er zich van voorgesteld hebben, of dat de studie hun toch niet ligt. Anderen vragen zich bij binnenkomst af; wat moet ik kiezen en waar moet ik beginnen. Daarom is goede begeleiding vanaf het eerste moment dat ze bij ons binnenkomen belangrijk. En wie dat wil kan ook de ‘klassieke’ opleidingsvariant volgen, waarin de vakken en de route vastliggen.”
“Goede begeleiding vanaf het eerste moment dat ze bij ons binnenkomen is belangrijk”
CROSSOVER
“We ontwikkelen nu de opleiding Technisch Medewerker, een tweejarig programma waar studenten (met begeleiding) zelf hun modules samenstellen. Deze opleiding is, als enige in Nederland, sinds kort officieel goedgekeurd door het ministerie”, vertelt Potze. “Het vak Technisch Medewerker bestaat formeel niet, het is een mix van verschillende disciplines die tegemoet komt aan de vraag van de arbeidsmarkt naar zo breed mogelijk inzetbare technische vakmensen. Denk bijvoorbeeld aan een mix van hout- en metaalopleiding waarbij de student met alle materialen overweg kan.” “Een andere opleidingsvariant die we momenteel bieden is Creatieve Technologie, een crossover tussen elektrotechniek, human technology en mediavormgeving. Deze niveau 4 opleidingsvariant is gericht op doorstromers naar het hbo. Deze studenten werken aan eigen projecten en vragen van bedrijven. We hebben voor deze invulling van disciplines gekozen omdat ze aansluiten bij de ontwikkeling van Nijmegen als hoogwaardig creatief technisch regiocentrum.” De reacties van werkgevers op de crossovers zijn divers. “Er zijn bedrijven die deze ontwikkeling toejuichen, omdat ze graag iemand binnenhalen die breed ontwikkeld is en binnen het bedrijf verder kan worden opgeleid in specifieke taken. Andere bedrijven willen het liefst dat onze opleiding direct inzetbare mensen aflevert en dat doen we natuurlijk ook nog steeds”, aldus Folkert Potze.
TALENTEN BENUTTEN
Het toekomstscenario volgens Potze: “De klassieke mbo student van enkele jaren geleden zal straks niet meer bestaan. Het onderwijs wordt steeds meer op individuele maat gesneden. Natuurlijk zijn er grenzen. Het moet wel te organiseren en betalen zijn.” “Ook de begeleiding van studenten verandert. Naast de docent die ook professional in zijn of haar vak is, zullen docenten staan die zich richten op de ‘relatiekant’: Hoe werk je met elkaar samen? Hoe staat het met de voortgang. Waar gaan dingen goed en waar minder goed, hoe trekken we dat recht. Ervoor zorgen dat studenten niet verdwalen en vastlopen in hun studie.” “Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier de talenten van studenten beter benutten en dat komt ook de aansluiting bij de arbeidsmarkt ten goede. Daaraan willen we als ROC Nijmegen maximaal bijdragen.”
ROC NIJMEGEN
Campusbaan 6
6512 BT Nijmegen
Telefoon - 024 890 4500
E-mail info@roc-nijmegen.nl
www.roc-nijmegen.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.