Wethouder Jan van Dellen: Focus is de leidraad

12 april 2022 14:13

Wethouder Jan van Dellen: Focus is de leidraad

Hij vond en vindt het een uitdaging om met zijn team en in nauwe samenwerking met ondernemers Arnhem nog steviger op de kaart te zetten en de stad aantrekkelijk te maken voor bestaande en nieuwe bedrijven. Focus is daarbij de leidraad.

Arnhem heeft ruim 17.000 ondernemers. Begin 2020 startte ‘Van Bedrijven Weten’ als pilot om het contact tussen ondernemers en de gemeente te verbeteren en om de interne samenwerking binnen de gemeente voor ondernemers te versterken. Jan van Dellen: “Uit evaluatie bleek dat deze pilot een duidelijke meerwaarde had. Reden voor ons om de nieuwe werkwijze structureel in te voeren en te optimaliseren. Ik wil onze ondernemers nog beter van dienst zijn. Daarvoor gaan we onze contacten met ondernemers verder intensiveren. Eén aanspreekpunt voor de ondernemers is ons uitgangspunt, waarbij een ondernemer van begin tot eind wordt ontzorgd. Dus niet ellenlang van de ene naar de andere afdeling. Een team van accountmanagers is de spil in deze versterkte vorm van ondernemersdienstverlening.

Het team brengt de behoefte van ondernemers in kaart en bekijkt of er binnen de gemeente zaken anders georganiseerd of geregeld moeten worden. Bovendien zal dit team meer zichtbaar zijn in de stad. Als bedrijven succesvol kunnen ondernemen, draagt dat ook bij aan de gemeentelijke doelen om meer inwoners aan het werk te hebben en we houden bovendien arbeidskrachten in de stad. Er zijn verschillende samenwerkingsverbanden. Arnhem Studiestad is er een van. Daarbij is het binden van studenten aan onze stad een spilpunt. De ambitie is om Arnhemse bedrijven en studenten aan elkaar te verbinden, waardoor onderwijs en arbeidsmarkt goed op elkaar aangesloten blijven. Ook zorgen we ervoor dat starters in Arnhem kunnen aansluiten bij bestaande netwerken, door ze aan ervaren zelfstandigen te koppelen. De ‘ja mits-houding’ en ‘één-loket-gedachte’ staan centraal.”

Arnhem Universiteitsstad

De energieke wethouder is een van de aanjagers achter het plan om de onderwijsstad Arnhem naar een hoger plan te tillen. De inspanningen werpen hun vruchten af. Jan van Dellen: “Innovatiecampus TU Delft gaat nog dit jaar een campus openen op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW), dat is een fantastische ontwikkeling waardoor Arnhem een universiteitsstad wordt. Als stad hebben we een universiteit veel te bieden. Wij hebben al een aantal hbo-opleidingen en een cluster aan innovatieve energiebedrijven.

Voor de TU Delft was dat voldoende om met ons naar de toekomst te kijken. En die toekomst start al dit jaar. In economisch moeilijke tijden is het mooi dat we een nieuwe, grote werkgever aan de stad kunnen binden. Het werkt door in alle geledingen van de economische ladder. Er zullen congressen worden georganiseerd, hotelovernachtingen geboekt, ritten met taxi’s gemaakt enzovoort. Het biedt louter voordelen en is ook nog eens goed voor de (internationale) naamsbekendheid van de stad. Als stad tel je nu eenmaal meer mee als je een universiteit binnen je gelederen hebt.”

Papendal Arnhem

Nu nog officieus, vanaf begin mei officieel: Papendal krijgt de naam Sportcentrum Papendal Arnhem. Sportliefhebber Jan van Dellen: “De profilering Arnhem Sportstad is één van de speerpunten van ons beleid. Papendal is een internationaal bekend en erkend instituut en van groot belang voor Arnhem. NOC*NSF is er gevestigd, de Atletiekunie, de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie en Hotel Papendal. Het trainingscomplex van voetbalclub Vitesse ligt ook op het terrein. De sportwereld trekt ook weer bedrijven aan die innovatieve technologie ontwikkelen. Die bedrijven vestigen zich hier in Arnhem. Zo zorgt Papendal er niet alleen voor dat we nu interessant zijn voor topsporters en voor bedrijven, maar kunnen we ook naar de toekomst kijken. De afgelopen Olympische Spelen hebben de sporters het uitstekend gedaan. Uiteraard door hun talent en inspanning, maar ook door het feit dat ze in hun sportbeoefening ondersteund worden door tal van innovatieve sportbedrijven die op Papendal zijn gevestigd. Als voorbeeld OptoJump, dat is een systeem voor de registratie van loopanalyse en spronghoogte. Sportcentrum Papendal gebruikt deze in de sprinthal voornamelijk voor de analyse van een run. Op dit soort innovaties mogen we in Arnhem heel erg trots zijn en we mogen het ook best meer uitdragen. Hoewel Arnhems, wordt Papendal niet door iedereen direct geassocieerd met de stad en dat is een gemiste kans. Het ligt geografisch aan de rand van de stad midden in de bossen, als het ware met de rug naar de stad toe. Dat laten we achter ons. Door de nieuwe naam Papendal Arnhem te introduceren, communiceren we dat het kenniscentrum onlosmakelijk verbonden is met onze stad.”

Arnhem Energiehoofdstad

Op de werklocaties IPKW en Arnhems Buiten is een scala aan energie(transitie) gerelateerde bedrijven gevestigd. Met dit cluster innovatieve bedrijven ontwikkelt Arnhem zich tot Energiehoofdstad. “De energietransitie heeft een schaalsprong nodig, wat vraagt om het versneld toepassen en opschalen van innovaties. Het recent opgerichte innovatielab Connectr is daar op gericht. Dit doen zij onder andere met een Innovatieprogramma, Innovatielab, Shared Facilities en de Kernorganisatie. Innovaties worden vanuit Connectr direct getest, gedemonstreerd en in de praktijk gebracht, om van daaruit verder te groeien. Door impact te realiseren op zowel de energietransitie als de (regionale) economie, en door human capital aan techniek te verbinden, zorgen we samen voor bestendige oplossingen. De vele bedrijven en opleidingen in Arnhem maakt dat het energiecluster als een magneet kan werken voor innovaties, human capital en nieuwe bedrijvigheid op energiegebied. Hiermee wordt Arnhem nog nadrukkelijker op de kaart gezet als energiestad.” «

Jan van Dellen 
Jan van Dellen (Groningen, 1967) is sinds 2018 namens de VVD wethouder Economische Zaken/acquisitie, Sport, Bedrijfsvoering/ Automatisering, Personeel & Organisatie en Publieke dienstverlening. Daarvoor werkte hij 27 jaar in verschillende managementposities voor de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven Oracle en EMC/Dell en voor het Nederlandse softwarebedrijf Baan. Jan is ook voorzitter van The Economic Board, het portefeuilleoverleg Economie waar wethouders uit de regio Arnhem en Nijmegen afspraken maken over de regionale economische ontwikkeling.

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.