Financiering van de Vierdaagsefeesten: hoe zit dat eigenlijk?

15 december 2023 14:23

Financiering van de Vierdaagsefeesten:  hoe zit dat eigenlijk?

Transparantie vind ik belangrijk. Ik krijg veel vragen over hoe De Vierdaagsefeesten georganiseerd zijn.

Hierbij een poging van mijn kant. We zijn een stichting, hebben geen winstoogmerk, en worden op hoofdlijnen gefinancierd door:

  1. Horeca, kermisexploitanten en standplaatsen (verpachtingen en precario)
  2. Gemeentelijke subsidie
  3. Sponsoring en partnerships

Niet helemaal, maar onze inkomstenverdeling is 1/3e, 1/3e, 1/3e. Deze inkomsten gebruiken we voor het vergunningsproces, inrichting openbare ruimte, mobiliteit, veiligheidsmaatregelen, marketing, programmabijdragen en onze maatschappelijke ambities. Uiteraard gepaard met een post organisatiekosten (personeel). Dit laatste is ook ongeveer 1/3e van de totale kosten, wat niet gek is.

De afgelopen jaren hebben we onze indexeringen richting de stad niet te veel willen laten stijgen, aangezien alles wat wij duurder maken voor de horeca e.d. uiteindelijk met alle andere stijgende kosten die zij hebben, doorbelast wordt in de consumptieprijs. Het evenement moet echter zoveel als mogelijk betaalbaar blijven voor iedereen, vinden wij.

Als we nog afhankelijker worden van inkomsten uit sponsoring, stijgt ons risico (we zijn een stichting!) disproportioneel. Het zou wat zijn als we van sponsoring afhankelijk zijn of we extra toiletten in de stad kunnen zetten.

Dit jaar was een mooi jaar. Een van de betere edities heb ik van velen terug gehoord. Daar doen we het voor. Door tegenvallende sponsorinkomsten hebben we dit jaar een verlies (iets wat we aan zagen komen). Dit kunnen we opvangen en op korte termijn is er dan ook geen acuut financieel probleem.

We zien wel vraagstukken onze kant op komen. Onze meerjarenbegroting krijgen we niet positief als er niet iets gaat veranderen. Ja, we zouden nog meer kunnen inzetten op sponsoring, maar daarmee wordt het voor ons nog risicovoller.

We moeten dus naar een nieuwe balans in financiering. Daar zullen we ook de vraagstukken van de toekomst bij moeten betrekken (een veranderende binnenstad, aangescherpte wet- en regelgeving, veiligheid, stijgende kosten, e.d.). Daar hebben we de stad en gemeente bij nodig!

De Feesten zijn van ons allemaal! «

Joris Bouwmeister
Directeur bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.