Financieel advies aan je werknemers; go or no go?
31 augustus 2022 11:00
Als werkgever ben je natuurlijk dol op je personeel en zij op jou. Toch moet je je altijd realiseren dat het hier een puur zakelijke verstandhouding betreft. Op het moment dat jij stopt met ze te betalen, zullen ze zich niet meer bij jou melden. Of misschien in de vorm van een advocaat, om het uitblijven van salaris aan te vechten. De verhouding is puur gebaseerd op geld; zij verrichten werkzaamheden en jij betaalt ze daarvoor. Niks meer, niks minder.
Toch gaat niet iedere werknemer even verantwoord om met het salaris. Als werkgever merk je dit doordat personeel vraagt om een voorschot of een salaris verhoging, en wanneer er beslag wordt gelegd op het salaris. Dergelijke situaties voorkom je natuurlijk liever. Maar heb je hier als werkgever een verantwoordelijkheid? Wij belichten beide kanten.
Financieel advies: DOEN!
Eerst de voorstanders van financieel advies aan werknemers. Veel werkgevers die dit wel doen, zijn van mening dat financiële stress niet beperkt blijft tot simpelweg geld tekort en problemen in de privésfeer. Zij zijn van mening dat dit doorwerkt in het gehele welzijn van de persoon en dus ook op zijn functioneren op de werkvloer. Serieuze geldproblemen kunnen zelfs tot een burn-out of depressie leiden. Personeel begeleiden kan daar een oplossing voor zijn.
Het is echter wel lastig te bepalen in welk stadium dit wijs is om te doen. Wanneer de problemen er al zijn of juist ter preventie? Bij die tweede is het eenvoudiger omdat dit minder in de taboesfeer zit. Je kunt je werknemers bijvoorbeeld aanbieden een cursus of opleiding op financieel gebied te volgen. Of dit nu is over het opstellen van een kasboekje, of juist het volgen van een cursus investeren in crypto via Bitindex Prime. Alles wat je werknemer ten goede komt is mooi meegenomen.
Financieel advies: NIET DOEN
Sommige werkgevers zijn van mening dat je zakelijk en privé strikt gescheiden moet houden. De werkgever betaalt salaris en daar ligt dan meteen de grens. Een veronderstelling die in eerste instantie klopt, maar die je later wel duur kan komen te staan. Naar onze mening is dit enigszins een kortetermijnvisie die er eerder voor zorgt dat personeel door geldtekort gaat solliciteren op banen die net iets meer verdienen. Jij bent dan je personeel kwijt, en uiteindelijk schiet je werknemer er misschien ook weinig mee op.
Kortom, aandacht voor de privé-financiën van je personeel kan nooit kwaad. Dit hoeft niet altijd op een belerende toon maar kan ook ter verbreding van de financiële kennis van je medewerkers. Ga in gesprek over wat zij nodig hebben en help ze hiermee verder. Wellicht leer je er zelf ook nog wat van!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.