Ferdy Steger Art, omdat we meer dan ooit creativiteit nodig hebben

16 januari 2024 11:23

Ferdy Steger Art, omdat we meer dan ooit creativiteit nodig hebben

Ferdy Steger uit Boxtel schildert al van heel jongs af aan. Zowel met schilderen als in het leven zelf kleurt hij graag buiten de lijntjes en met Ferdy Steger Art leert hij mensen hoe zij dat voor zichzelf zouden kunnen aanpakken. Gedurende veertig jaar heeft hij zijn sporen meer dan verdiend in de reclamewereld, terwijl hij daarnaast ook bepaald niet onverdienstelijk met schilderen bezig was. Tegenwoordig staat de reclame op een laag pitje en houdt hij zich met Ferdy Steger Art voornamelijk bezig met kunst en cultuur. En dat doet hij tweeledig. Hij schildert en houdt exposities met zijn eigen werken en hij geeft cursussen en workshops, omdat hij het belangrijk vindt om mensen aan te sporen in hun creativiteit en hen te helpen om daarin volledig vrij te zijn.

Op zijn achttiende had hij zijn eerste expositie

Ferdy is in 1959 geboren. Op achtjarige leeftijd kreeg hij van een tante een schilderskistje. Hij is gaan schilderen en daar nooit meer mee opgehouden. Op zijn achttiende exposeerde hij voor het eerst.

Na de middelbare school volgde hij de vakopleiding Reclameschilderen om vervolgens naar de Kunstacademie te gaan. In 1982 ging hij werken bij Comforte, een reclamebureau in Eindhoven waarvan hij na twee jaar mede-eigenaar werd.

En met succes, want in 2000 was het een van de grootste reclamebureaus van Zuid-Nederland met maar liefst tachtig mensen op de loonlijst. Dat succes werd mede bepaald door de innovatieve inslag van het bedrijf. Zo was het in 1986 het eerste reclamebureau in Eindhoven dat ging werken met computers, waardoor de klantenkring enorm uitbreidde. Maar Nine-Eleven bracht een kentering, want na de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon liep het werk drastisch terug. In een mum van tijd waren de uitstaande opdrachten gehalveerd en kon het bedrijf niet anders dan afbouwen om eind 2002 uiteindelijk failliet te gaan.

Na het faillissement ging Ferdy zonder personeel verder als zelfstandig art director en was er meer tijd voor het schilderen. Dat resulteerde begin 2003 in de oprichting van Het Communicatieplein en Ferdy Steger Art. Hij besloot, vanuit zijn voorliefde voor de expressionistische kunststromingen uit de vorige eeuw, om zich het Expressionisme eigen te maken; geïnspireerd door stromingen als Die Brücke, Der Blaue Reiter en Cobra. “Dit deel van het Expressionisme heeft mij altijd geboeid vanwege het feit dat je er zo enorm vrij in kunt werken en tot hele verrassende resultaten komt.”, aldus Ferdy, “Ik schilder in een neo-expressionistische stijl: heel kleurrijk, wild en vrij. Als je naar mijn werk kijkt, kun je er dan ook verschillende dingen in zien.”

Santiago de Compostella

Sinds de oprichting van Ferdy Steger Art heeft hij in binnen- en buitenland, in tal van Europese landen en in Canada, geëxposeerd. Een van de hoogtepunten was de Biënnale van Florence, een befaamde tweejaarlijkse kunstbeurs met kunstenaars van over de hele wereld die specifiek door de organisatie gevraagd worden om te komen exposeren.

Ferdy besloot na bijna twintig jaar dat hij het werk op reclamegebied misschien aan de jongere generatie moest overlaten en zelf de bakens moest gaan verzetten. In 2022 heeft hij letterlijk en figuurlijk de stoute schoenen aangetrokken en is hij naar Santiago de Compostella gewandeld om na te denken over wat hij de komende jaren wilde doen met zijn nog werkbare leven. Eenmaal in Santiago aangekomen, wist hij wat hem te doen stond. Hij besloot zich meer te focussen op Ferdy Steger Art. De koers die hij daarmee voor zich zag, was medebepaald door een ervaring uit het verleden.   

Ferdy: “Toen ik in 2003 weer opnieuw begonnen was, waren onze kinderen tien en twaalf en ook best wel creatief. We woonden in een kinderrijke buurt en ik kreeg het idee om aan huis voor kinderen rond hun leeftijd gratis creativiteitscursussen te geven in de vorm van schilderen, tekenen en knippen en plakken. Ik leerde ze hun gevoel te volgen, het hele vel te benutten en vooral buiten de lijntjes te kleuren en te plakken. Van diverse ouders kreeg ik te horen dat hun kind sinds de aanvang van de cursus meer zelfvertrouwen had gekregen, makkelijker in de omgang was en makkelijker zelf problemen kon oplossen. Blijkbaar gebeurde er iets met die kinderen terwijl ze creatief bezig waren. Ik heb mij later verdiept in wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van creatief bezig zijn. Het blijkt dat creatief bezig zijn bijdraagt aan het vergroten van sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen, wat we hard nodig hebben binnen organisaties en onze maatschappij.”

Een ontdekkingsreis in het creëren van niets naar iets

Afgelopen jaar is Ferdy gestart met het geven van cursussen en workshops voor particulieren en bedrijven. Particulieren kunnen één keer in de maand bij hem terecht voor een workshop waarin hij de deelnemers uitdaagt vrij te werken met kwast en paletmes. En voor bedrijven geeft hij op locatie, in samenwerking met zijn vrouw Astrid die arbeidspsycholoog is, schilderworkshops op maat. Vanuit een bepaalde vraagstelling binnen een organisatie wordt een programma ontwikkeld waarin Ferdy zich toespitst op het schilderen en Astrid de vertaalslag maakt naar de werkvloer. En elk programma blijkt steeds weer een eyeopener te zijn voor de deelnemers.

Ferdy geeft een voorbeeld uit de praktijk: “In 2022 zijn we aan de slag gegaan met een team medewerkers die elkaar door de Coronacrisis lange tijd niet gezien hadden. Er werd ons gevraagd of wij een programma konden opzetten waardoor de samenwerking meer bevorderd zou worden en mensen anders naar hun werk zouden gaan kijken. De deelnemers zijn met een drietal opdrachten aan de slag gegaan waarin wisselen van perspectief, samenwerken en verbinding met de ander aangaan centraal stonden. Een jaar na dato kreeg ik een review van dat bedrijf waarin stond dat de resultaten van onze workshop nog steeds zichtbaar waren en dat iedereen het opgepikt had en ermee aan de slag was gegaan.”

Ferdy ervaart het schilderen als een ontdekkingsreis in het creëren van niets naar iets, waarbij er ruimte komt voor andere inzichten. Daarbij vindt hij het belangrijk om grenzen te verleggen en het lef te hebben om je kop boven het maaiveld uit te steken. Dit wil hij graag overbrengen op de deelnemers. Zijn cursussen en workshops hebben dan ook als titel ‘Buiten de lijntjes kleuren’.

De cursussen van Ferdy Steger Art zijn op maat en qua arrangementen is in principe alles mogelijk.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.