Facturen niet uitbetaald, wat nu?
28 april 2022 15:23
Het is één van de meest irritante dingen die er bestaan; mensen die je niet het geld geven waar je recht op hebt binnen de termijn die afgesproken is. Nog irritanter wordt het als dit op een bedrijfsmatig niveau gebeurt. Als je namelijk zakendoet en aan het wachten bent op je geld, is het een vervelende verrassing als er niet op tijd wordt uitbetaald. Vooral omdat dit op zichzelf al extra kosten oplevert.
Extra kosten door te late betaling?
Het is wellicht niet waar je meteen aan denkt, maar je maakt zelf ook extra kosten door het extra werk dat ontstaat als het gevolg van uitgebleven betalingen. Als je namelijk zelf hiermee aan de slag moet gaan, ben je weer extra tijd kwijt die je niet aan andere zaken kunt spenderen. Dit is voornamelijk kwalijk als je een ZZP'er bent of een klein team hebt. Vandaar dat het een goede overweging is om te kijken naar de kosten van factoring, deze zijn namelijk veel lager dan wanneer je het zelf op moet lossen. Maar wat is factoring dan?
Factoring, het principe
Om te weten waar je aan begint, is het goed om te weten wat het principe behelst. Het is een vrij simpel idee dat al een tijdje bestaat, maar de afgelopen jaren enorm in populariteit is toegenomen. Dit omdat het een goede oplossing is voor kleine ondernemers en ook deze in aantallen zijn gestegen de afgelopen jaren. Het principe is eigenlijk niets minder dan het verkopen van je facturen aan een factoringbedrijf. Het factoringbedrijf vraagt een klein percentage van de factuurprijs voor het werk en risico dat zij op zich nemen. Je bent namelijk met het verkopen van de facturen ook meteen het risico op wanbetaling kwijt.
Verdere details over factoring
Factoring kent twee varianten; de Amerikaanse en de traditionele. Het verschil zit hem in het aantal facturen dat je verplicht bent te verkopen aan het factoringbedrijf. Bij de ene variant kies je er namelijk voor om voor een langere tijd met de het factoringbedrijf in zee te gaan, terwijl dit met de andere variant op eigen inzicht is. Bij traditionele factoring ben je verplicht om al je facturen via deze constructie te laten afhandelen door het factoringbedrijf, terwijl je bij American factoring vrij bent om te kiezen welke facturen je verkoopt en welke niet. Een bijkomend voordeel van de traditionele variant, is het feit dat je hierbij minder kosten maakt. Door de verbintenis voor langere tijd aan te gaan, profiteer je namelijk van een kleinere vergoeding die je betaalt voor de diensten.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.