Extra hulp voor Arnhemse ondernemers in zwaar weer

19 december 2022 13:08

Extra hulp voor  Arnhemse ondernemers in zwaar weer

Wethouder Nermina Kundić (links) en Liesbeth de Zoete (midden) van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem overhandigen Michiel Ausems van Anne & Max het ‘deur dicht, licht uit’ bordje.

Nermina Kundić: “Ondernemers zijn belangrijk voor Arnhem. Daarom helpen we ze ook nu ze het moeilijk hebben.”

Bedrijven en ondernemers zijn belangrijk voor Arnhem. Ze zorgen voor werkgelegenheid, dragen bij aan de gemeenschap, steunen lokale organisaties, en zorgen voor reuring in de stad. Waar anders zou je op een terrasje kunnen zitten? Arnhem wil gastvrij zijn voor ondernemers en ze faciliteren waar dat kan. “Óók, of misschien zéker nu veel van hen in zwaar weer zitten”, zegt wethouder Economie Nermina Kundic.

Noodfonds

Ondernemers die door de explosief gestegen energiekosten in acute nood verkeren kunnen op de hulp van de gemeente Arnhem rekenen. De gemeente trekt € 1 miljoen uit voor een noodfonds, waar ondernemers in nood een beroep op kunnen doen. Dat kan al sinds 1 december. Daarnaast zijn er diverse acties voor ondernemers om de energiekosten terug te dringen. Ook kunnen zij uitstel van het betalen van gemeentelijke belastingen aanvragen.

“Veel ondernemers hebben het moeilijk”, zegt Kundić. “Eerst de coronacrisis, toen de stijgende prijzen en de arbeidsmarkttekorten en nu de energiecrisis. Daarom volgen we de wens van de gemeenteraad en roepen we een noodfonds in het leven. Dat is specifiek bedoeld voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, in het bijzonder Arnhemse familiebedrijven en kleine zelfstandigen, die zonder steun niet overleven. Met dit noodfonds proberen we te voorkomen dat ze omvallen, dat mensen vervolgens hun onderneming of hun baan verliezen en dan niet meer kunnen rondkomen.”

Maatwerk

Arnhemse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf waarvan de energielasten zijn verdubbeld of tenminste 5 procent van de omzet zijn, kunnen aanspraak maken op dit noodfonds. Met het noodfonds wordt maatwerk geleverd. “Voorwaarde is wel dat de onderneming in basis levensvatbaar is maar zonder steun niet zal overleven. Ook moeten ondernemers die een beroep op het fonds doen bereid zijn het komend jaar aan de slag te gaan met het verduurzamen van de onderneming”, legt Kundić uit. “Zodat de onderneming ook veel meer toekomstbestendig wordt en in de toekomst beter bestand is tegen hoge energieprijzen.”

Inmiddels weten Arnhemse ondernemers de weg naar deze extra hulp te vinden. Ook meer weten? Ga dan naar www.arnhem.nl/noodfonds.

Nermina Kundić: “Ondernemers zijn belangrijk voor Arnhem. Daarom helpen we ze ook nu ze het moeilijk hebben.”

‘Arnhem zet de knop om’

Ondernemers gaan ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het terugdringen van de energiekosten. Bijvoorbeeld via de campagne ‘Arnhem zet de knop om’. De gemeente, de Arnhemse ondernemersverenigingen RijnIJssel en de HAN installen tijdens deze campagne de komende tijd zo’n 500 energiemanagementsystemen van het Arnhemse bedrijf EARN-E bij Arnhemse bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen zij meteen energie en dus kosten besparen. Kundić: “Het omlaag brengen van het energieverbruik helpt om de kosten te beteugelen, nu meteen al, en ook op de lange termijn. Daar helpt zo’n energiemanagementsysteem bij.”

Arnhemse innovatie

Met de EARN-E app is realtime zichtbaar wat je verbruikt aan stroom en gas. Met dit inzicht kun je je energieverbruik verminderen en je energierekening omlaag brengen. Door het energiegedrag in je bedrijf in kaart te brengen kun je eenvoudig zien waar besparingsmogelijkheden zitten. Kundić: “Daar kunnen bedrijven en andere organisaties direct al mee beginnen. Vanaf januari komen er bovendien energieadviseurs die de betrokken ondernemers en organisaties helpen de besparingsmogelijkheden voor de langere termijn in beeld te brengen. Voor uitvoering hebben we ook mensen nodig. We willen graag de krachten bundelen van Arnhemse bedrijven die zo elkaar kunnen helpen.”

‘Deur dicht, licht uit’

Een ander initiatief met en voor ondernemers is de actie ‘deur dicht, licht uit’ bordjes. Met het ophangen van deze bordjes bij de ingang laten zij zien dat ze gastvrij en open zijn voor gasten, maar tegelijk aan de energierekening denken. De eerste bordjes werden begin december overhandigd aan Anne & Max en Specsavers. Al binnen een paar dagen hingen ze bij vele winkels en horecagelegenheden door de hele stad.

Flink besparen “Bij veel horecaondernemers en winkeliers in de binnenstad lekt energie weg via open (winkel)deuren en verlichting die ook na sluitingstijd brandt”, weet Kundić. “Uit onderzoek blijkt dat je tot wel 40 procent energie kunt besparen door de deur dicht te houden en consequent de lichten uit te doen na sluitingstijd.” Ondernemers ontvangen voor deze campagne via hun ondernemersvereniging of op aanvraag deurbordjes om hun klanten te laten weten dat de deur weliswaar dicht is, maar de zaak gewoon open. «

UITSTEL VAN BETALING VAN BELASTINGEN

Naast het noodfonds schiet Arnhem ondernemers te hulp door opnieuw uitstel van het betalen van gemeentelijke belastingen mogelijk te maken. Ondernemers die huurder zijn van een bedrijfspand kunnen uitstel aanvragen voor het betalen van onroerendezaakbelasting en rioolheffing. Het gaat dan om de in 2022 reeds opgelegde en (deels) nog openstaande aanslagen, de in 2022 nog op te leggen aanslagen en de in januari, februari en maart 2023 nog op te leggen aanslagen. Zij kunnen dan uitstel krijgen van betaling tot 1 september 2023, met vervolgens een betalingsregeling. Kundić: “Ook hiermee geven we ondernemers wat extra verlichting in deze moeilijke tijden.” De mogelijkheid voor uitstel geldt ook voor maatschappelijke organisaties met een KvK-nummer, mits zij huurder zijn van een bedrijfspand. Meer informatie: www.arnhem.nl/uitstel.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.